ZLATNI KAVEZ Novi roman Camille Läckberg o osveti žene koja je odbila biti žrtva

Camilla Läckberg © Magnus Ragnvid

Na prvi pogled, Faye ima sve. Savršenog supruga, prekrasnu kćer i luksuzan stan u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Ali Faye se osjeća kao da je zarobljena u kavezu, a tamna sjećanja iz njezina djetinjstva u Fjällbacki progone je sve više. Nekad je bila snažna i ambiciozna žena, prije nego što se odrekla karijere zbog supruga Jacka i obitelji.

Kad slučajno zatekne Jacka s drugom ženom, njezin se svijet raspada u komadiće. K tome, Jack zatraži razvod i Faye preko noći ostane doslovno bez ičega. Potpuno je slomljena i na dnu, sve dok ne odluči osvetiti se.

Zlatni kavez roman je o ženi koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. To je dramatična i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

Zlatni kavez, novi roman Camille Läckberg, objavljen je na hrvatskom jeziku u izdanju V.B.Z.-a i u prodaji je od 26. travnja. Roman je objavljen gotovo istodobno u većini europskih zemalja, s istom naslovnicom.

S 23 milijuna prodanih knjiga u više od 60 zemalja, Camilla Läckberg nedvojbeno je najpoznatija suvremena švedska autorica u svijetu.

Svjetsku slavu stekla je svojim trilerima smještenim u idilični švedski obalni gradić Fjällbacku, ali sada svoj karakterističan stil pisanja i specifičnu atmosferu romana iz prijašnje serije knjiga zaokreće u novom smjeru.

Novi napeti triler Camille Läckberg mračna je priča o izdaji, ženskoj osveti i pravdi, a ujedno i posveta ženskoj snazi i sestrinstvu.

U ovom romanu Läckberg u svoj romaneskni svijet uvodi novi glavni ženski lik – Faye, snažnu ženu koja je iskorištena i izdana.

Camilla Läckberg  preispituje društvene norme i konvencije i kaže kako je lik Faye proizašao iz mnogobrojnih priča koje je godinama slušala o ženama koje su prisilile svoja tijela i umove na pokornost kako bi se pridržavale određenih društvenih normi i stereotipa:

Svi znamo kakva bi za neke trebala biti ‘dobra djevojka’. Dobra kao mršava, dobra kao lijepa. Dobre su djevojke ljubazne, ne povisuju glas i ne bune se, bez obzira na to što im čine. Protekla godina pokazala nam je strahotu svega toga – tek onda kad su žene progovorile. Sa Zlatnim kavezom želim to pomaknuti još dalje i pokazati što se dogodi kada svoju neumornu i potpunu odanost žena preusmjeri s muškarca prema sebi samoj i prema drugim ženama.

Läckberg je jedna od najčitanijih autorica na svijetu. Autorica je deset knjiga iz serije psiholoških trilera smještenih u priobalni švedski gradić Fjällbacku. Ona je također uspješna poslovna žena i jedna od osnivačica investicijskog društva Invest In Her (Uloži u nju) koje se bavi ženskim poduzetništvom i borbom protiv rodne razlike u plaćama.

Nijedna moja knjiga nije mi predstavljala toliki izazov kao Zlatni kavez, kao ženi i kao spisateljici. Morala sam u potpunosti izaći iz svoje zone sigurnosti, a nisam imala hrabrosti nešto tako prije napisati. S ovom knjigom postavila sam izazov samoj sebi i cijeloj svojoj autorskoj karijeri. Ali postala sam hrabrija i jača tijekom godina i sad je došlo vrijeme. Zaista se nadam da će se roman svidjeti mojim čitateljima.

Roman Zlatni kavez novi je korak u spisateljskoj karijeri Camille Läckberg u kojem je glavni lik snažna žena, nezaboravna Faye, a roman nosi poruku o ženskoj snazi, sposobnosti i ravnopravnosti.

...