Djeca vrtićke dobi su najzanimljivija: Predstavljen Dnevnik mog djetinjstva 

Kada u vaš život uđe dijete, svaki dragocjeni trenutak želite provesti zajedno. No svakodnevica nas često odvaja, pa dijete povjeravamo bliskim osobama. Upravo se s ovim izazovom odvojenosti roditelja i djeteta odlučio suočiti Dnevnik mog djetinjstva, autorice Nikoline Topić kojoj je njezina kćerka bila najveća motivacija i izvor inspiracije.

“U današnjem užurbanom vremenu upravo nas takva svakodnevica sprječava da dragocjeno vrijeme provodimo s našom djecom, a sada uz pomoć Dnevnika i dalje možemo raditi na jačanju odnosa unutar obitelji”, kaže autorica i dodaje kako je glavni dio dnevnika predviđen za jednostavne bilješke, dok niste u mogućnosti biti sa svojim djetetom, upisivanje ključnih aktivnosti, bilježenje koju hranu dijete treba konzumirati, koje lijekove treba uzeti te da tako sami osiguravate vlastitom djetetu sve što mu je potrebno.

Ideju za stvaranjem Dnevnika mog djetinjstva autorica je dobila iz vlastitog iskustva, točnije svakoga puta kada je svoje dijete ostavljala na čuvanje članovima obitelji ili dadiljama.

“Djeca nas zaista potiču da idemo preko svojih granica i stalna su inspiracija. Na ideju sam došla prije nekoliko godina kada sam predajući dijete baki, sve savjete pisala po papirićima ili bilježnicama koje bih kasnije bacila. Naknadno sam shvatila da bi bilo odlično na jednom mjestu zabilježiti sve djetetove dogodovštine jer upravo u toj vrtićkoj dobi djeca su najzanimljivija”, kaže Topić.

Olakšajte sebi odnos i komunikaciju s onima koji čuvaju vaše dijete uz pomoć ovog inovativnog rješenja za roditelje djece od 1-7 godina starosti.

Osim Nikoline Topić, na izradi Dnevnika mog djetinjstva radila je i Carmen Calvo del Valle koja se prisjetila kako joj je Nikolina prije gotovo dvije godine došla s idejom ovog proizvoda kojeg nije bilo kako na hrvatskom, tako ni na inozemnom tržištu.

“Nakon toga krenuli smo s istraživanjem, održali brojne razgovore s majkama kako bismo saznali što najvećem broju njih treba, što ih brine, a što im nije jasno, te smo naposljetku uključili četiri hrvatska stručnjaka s područja pedijatrije i odgojiteljstva“, prisjeća se Calvo.

foto Sanja Srdić

Autorice Nikolinu i Carmen ne veže samo stvaranje Dnevnika mog djetinjstva. Ova knjiga je produkt onoga što i gdje one rade, ali i onoga što one zastupaju. One su dio tima koji se nalazi iza riječi Prokotip. To je tvrtka za upravljanje inovacijama čiji je cilj razviti rješenja koja se bave najvećim izazovima našeg društva.

Lidija Ptujec, pedijatrica posljednjih 11 godina radi u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji u Varaždinskim Toplicama u Domu zdravlja u knjizi je dala ključne savjete.

„Meni je moj svakodnevni posao, koji uključuje pitanja, nesigurnosti i probleme roditelja, bila glavna misao vodilja prilikom pisanja ovih savjeta“, naglasila je Ptujec.

Na predstavljanju u Hoću knjigu prošlog tjedna sudjelovala je i ilustratorica Željka Mezić koja je rekla kako je odmah poslije čitanja tekstova iz knjige dobila brojne ideje koje su se odmah svidjele autoricama, ali da su cijelo vrijeme tražili one koje se prije svega moraju svidjeti roditeljima i djeci.

„Zaista dok radim ilustracije razmišljam o djeci i imam to na umu, jer ne bih radila isto da radim poeziju za odrasle. Sklona sam, kao što se i vidi u ovoj knjizi, brojnom koloritu“, zaključila je Mezić.

...