Tajne u magli: Dokumentarna serija o Dian Fossey

Hrvatska radiotelevizija od subote 27. travnja na Drugom programu prikazuje dokumentarnu seriju „Dian Fossey – Tajne u magli”.

Dian Fossey bila je nesvakidašnja osoba: legendarna predvodnica pokreta za zaštitu divljih životinja, pionirka i vizionarka kojoj pripisuju spašavanje planinskih gorila od istrebljenja te znanstvenica čiji je rad znatno utjecao na naše razumijevanje primata. Ova nova dokumentarna serija snimljena je kao cjelovita priča o njezinu životu, u znak priznanja njezine revolucionarne baštine.

S pomoću mnogobrojnih arhivskih snimki, od kojih većina dosad nije viđena, fotografija, osobne korespondencije te intervjua s prijateljima i kolegama, kao i suradnje sa Zakladom Dian Fossey za gorile, autori nam približavaju njezin kompleksan i izniman život – od djetinjstva, zatim ranih istraživanja u Kongu, pa do dolaska u Ruandu u kojoj je 18 godina proučavala i štitila populaciju planinskih gorila, pri čemu je stekla mnoge neprijatelje. Kad je okrutno ubijena, postojao je dug popis ljudi sa snažnim motivima za umorstvo. Trideset godina poslije njezini su život i smrt i dalje obavijeni tajnom.

Uz ekskluzivan pristup njezinoj imovini i osobnim predmetima, ova trodijelna serija istražuje njezino umorstvo, kao i istragu te suđenje njezinu asistentu Wayneu McGuireu, kojega je ruandski sud proglasio krivim za njezino umorstvo u odsutnosti. Serija je ove godine osvojila 3 nagrade Genesis američke udruge The Humane Society: za najbolju dokumentarnu seriju, režiju i produkciju.

Prvu epizodu dokumentarne serije „Dian Fossey – Tajne u magli” gledajte u subotu 27. travnja na Drugom programu Hrvatske televizije u 21 sat i 40 minuta.