Ako se već ne želite odreći kruha, izaberite onaj najzdraviji

Do sada ste već vjerojatno čuli: zamagljuje razmišljanje, izaziva demenciju, čini vas debelima… Ali ako stvarno volite kruh i treba vam opravdanje da ga zadržite na jelovniku…

“Kruh je tradicionalni dio mediteranske prehrane”, kaže Christy Brissette, predsjednica 80-20 Nutrition. “Mljeveno na kamenom mlinu, domaći kruh ili pita od cjelovitog zrna brašna, umočeni u maslinovo ulje ili neki umak.”

Naravno, nije sav kruh isti.

“Kada razmišljate o zdravstvenim prednostima mediteranske prehrane, budite tradicionalni: birajte cjelovito zrno u odnosu na rafinirana zrna”, kaže ona. Ukratko, najzdraviji kruh za jelo (bez obzira jeste li na dijeti ili ne) je klasični kruh od cjelovitog zrna.

“Cjelovite žitarice sadrže vlakna, antioksidante, kao i vitamine B, vitamin E, željezo i magnezij”, kaže Brisette.

“Redovito konzumiranje cjelovitih žitarica povezano je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, pretilosti, bolesti srca, moždanog udara i nekih vrsta raka.”

Keri Glassman, suosnivačica i glavna izvršna direktorica The Nutritious Life Studio, se slaže se, ali…

“Osobno, uvijek biram proklijani kruh, kao Ezekielov kruh, jer je napravljen od cjelovitih žitarica i ima nula šećera”, kaže ona. Prema njoj, proklijali kruh često se pravi s proklijalim cjelovitim žitaricama ili mahunarkama, što povećava brojnost proteina.

Većina vrsta kruha ima šećer i aditive kao što su hidrogenirana ulja.

“Želite sačuvati dnevnu dozu šećera za nešto poput čokoladnog kolačića koji silno želite ili komad voća, a ne za kruh”, kaže.

Što se tiče drugih sastojaka na koje treba paziti, Glassman kaže kako treba paziti na sol. Treba tražiti kruh koji ima  manje od 200 miligrama, a još bolje ako sadrži ispod 100 miligrama.

“Još jedan sastojak koji je čest je sojino brašno ili izolirani proteini soje”, kaže nutricionistica Glassman.

“Previše soje u našoj prehrani nije dobro, pogotovo prerađena soja, tako da je to svakako nešto što treba izbjegavati.”

Cijeli zrno ima najviše prehrambene prednosti, ali poanta je u tome da kruh treba biti 100 posto od cjelovitog zrna. Potražite marku koja ima barem tri grama vlakana po krišci, dodaje Brissette.

Najmanje omiljeni kruh stručnjaka nije iznenađenje ni za nikoga.

“Bijeli kruh je najgori jer je to samo šećer”, kaže Glassman.

“Tradicionalni bijeli kruh se pravi od šećera, ulja od uljane repice, i kvasca. Nemojte se dati zavarati s kruhom od više vrsta žitarica. Ljudi misle da je on zdrav, ali riječ je samo od zamaskiranom bijelom kruhu, to još uvijek ne znači da je to kruh od cijelog zrna.”

Zapravo, držite se kruha od cjelovitih žitarica i vaše tijelo će to znati prepoznati.

Naravno, ako se zaista ne želite odreći kruha i žitarica općenito.