Iskustvo iz prve ruke: Roxy zna što znači imati slona u kući

Slonić Moyo spašen je od utapanja nakon što je neuspješno pokušavao prijeći poplavljenu rijeku sa svojim krdom. Stariji slonovi tada su ga začudo napustili, ali, na sreću, rendžeri su ga pronašli i to baš kad mu se bližio kraj, kad su ga okružile hijene.

Odveden je u utočište divljih životinja u Zimbabweu, gdje se jako vezao za Roxy Dankwerts, osnivačicu “vrtića” za slonove, čak toliko da ju nije puštao iz vida.

-S njim sam stvorila izvanrednu vezu prijateljstva, povjerenja i ljubavi, rekla je Roxy timu koji je snimao  dokumentarni film za BBC – “Nature’s Miracle Orphans”.

Moyo je najvjerojatnije najmanji slonić ikada spašen. Bio je star tek tri, četiri dana i imao je 56 kilograma, dok mladunče afričkog slona obično teži devedesetak kilograma. Roxy je bila s njim 24 sata na dan, s njim je čak i spavala i vjeruje da se zato mali Moyo izvukao. Radio je nerede po kući, slomio pokoji kauč, izmokrio pokoju lokvu. Dok je bio poletarac veselila ga je srebrnina, a vrećice čaja mu nisu baš bile drage. Bio je znatiželjna, nestašna beba.

Četiri i pol godine kasnije, Moyo je pravi mali princ, ambasador utočišta u Zimbabweu. Zaigran je, vrlo nježna prema životinjama koje dođu u “Wild is Life”, ali i vrlo dobar s ljudima.

U međuvremenu, Moyo je prevladao i strah od vode, koji mu se uvukao pod kožu nakon traumatičnog iskustva kad je umalo izgubio život.