“Planina straha”: Psihološki triler pun iznenađenja i neočekivanih obrata

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Planina straha (Monteperdido, 2015.) iz pera španjolskog pisca Agustína Martíneza, mračan psihološki triler s kompleksnim likovima i mučnom atmosferom nalik na surovu prirodu Pireneja. Agustín Martínez zna dobro voditi priču i likove, a njegov filmski stil pisanja zaslužan je za to da se roman čita brzo. Knjiga je u prijevodu Silvane Roglić dostupna u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Priča započinje kada dvije jedanaestogodišnje djevojčice, Ana i Lucía, nestaju na povratku iz škole u Monteperdidu, izoliranom selu okruženom surovom prirodom u brdovitim Pirenejima. Nakon opsežne potrage i neuspješnih pokušaja lokalne policije u pronalaženju bilo kakvog traga, slučaj nije riješen, a stanovnici mjesta i dalje su obilježeni tragedijom.

Pet godina poslije dogodila se prometna nesreća – u klancu nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana kao putnica u slupanom automobilu i s ozbiljnim ozljedama glave. Započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje, druge nestale djevojčice. U mjesto stižu mlada policijska inspektorica Sara Campos i njezin šef Santiago Baín kako bi pomogli lokalnoj policiji, a slučaj nestalih djevojčica ponovno se otvara.

Tko je nastradali muškarac koji je upravljao autom u kojem je pronađena Ana i je li on oteo djevojčice? A što je s Lucíjom? Odgovori na ova pitanja skrivaju užasne događaje koje će neki stanovnici Monteperdida grčevito pokušavati zadržati u tajnosti…

Knjiga se postupno pretvara u vrtlog akcije koji traje do samoga kraja. Aura tajanstvenosti obavija sve mještane stvarajući uvjerlijv osjećaj zatvorenosti i zajedništva tipičan za male sredine, osjećaj da stranci nisu dobrodošli. Svatko od njih, sa svojim tajnama, svojim intimnim pričama koje želi sakriti od ostalih. Planina straha je roman koji raste, s nevjerojatnim svršetkom i s nekoliko obrata koji će ostaviti čitatelja bez daha.

Španjolski scenarist i pisac Martínez (1975.) diplomirao je dramaturgiju na Sveučilištu Complutense u Madridu. Radio je u marketinškoj industriji prije nego što se u potpunosti posvetio pisanju. Autor je brojnih scenarija za kratke filmove i televizijske serije.  Roman Planina straha njegov je književni prvijenac po kojem je već snimljena i TV-serija.


O knjizi

»Agustín Martínez odvodi nas s pravoga puta i donosi nam pregršt neočekivanih obrata«, Sächische Zeitung

»Napet, emotivan psihološki triler filmskoga ritma i pun iznenađenja«, El País

»Agustín Martínez obnavlja žanr trilera zahvaljujući kompleksnim likovima i mučnoj atmosferi nalik na surovu prirodu Pireneja koja uokviruje radnju«, L’Express