Odabrali ste zdrave namirnice, ali možda činite ove greške dok ih jedete

Hraniti se zdravo znači odabrati kvalitetne namirnice, no to je samo dio priče. Kora plodova često sadrži mnoge vitamine i minerale, pa njezinim uklanjanjem uskraćujete sebe za korisne sastojke. Saznajte što možete učiniti da biste dobili najviše nutritivnih vrijednosti od onoga što jedete.

BROKULA

Parenje je najbolja metoda pripreme hrane. Kuhanje, mikrovalna pećnica, prženje uništavaju više vitamina C, klorofila, proteina i drugih hranjivih tvari. Što je kraće vrijeme pripreme, to je više očuvanih hranjivih tvari. Da biste poboljšali okus brokule, parite ju s malo maslinovog ulja, morske soli i limunovog soka.

JAJA
Za samo 75 kalorija, jedno jaje vam daje oko 6 grama visokokvalitetnih proteina, svih devet esencijalnih aminokiselina koje vaše tijelo treba, i puno vitamina D kojeg je teško dobiti iz hrane. No, sve te dobrote su gube kada se pripremaju na krivi način. Pokušajte ih jesti kao omlet sa špinatom, ili tvrdo kuhana uz integralni tost.

KIMCHI
Od kupusa napravite kiseli kupus ili kimchi, tradicionalno korejsko jelo od povrća fermentiranog sa začinima. Postoji puno vrsta kimchija s različitim kombinacijama povrća, ali skoro svaki sadrži čili i češnjak, koji mu daju karakterističan ljutkasti okus. Fermentirane namirnice poput ove, nastale kada se bakterije hrane šećerom u povrću, imaju prirodne probiotike koje hrane dobre bakterije u crijevima. One mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa. Ako ste zabrinuti za zdravlje srca ili visoki krvni tlak, kiseli kupus ima više natrija od sirovog kupusa.

VOĆE
Bolje je žvakati voće i piti vodu kada ste žedni, nego piti sok, pogotovo ako ste već pretili ili imate dijabetes. Čak i 100% čist sok gubi hranjive sastojke kada se obrađuje. Sok također nema vlakna koja vam daju osjećaj zasićenosti i koja usporavaju apsorpciju šećera. Redovito konzumiranje voćnih sokova može dovesti do zdravstvenih problema.

SALATA OD KRUMPIRA
Kad se ohladi na sobnu temperaturu krumpir će imati više onog škroba kojem treba više vremena za probavljanje, a tako doprinosi održavanju zdravlja želuca te može smanjiti vjerojatnost obolijevanja od pretilosti, raka debelog crijeva i dijabetesa.

CRNO VINO
Da, točno je da jedna čaša dnevno može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja, no pretjerano konzumiranje alkohola može oštetiti jetru i srce, te povećati vjerojatnost dobivanja nekih vrsta raka.

KAVA
Uz kofein koji dobivate, tu su i antioksidansi koji pomažu u zaštiti stanica. Kava može biti niskokalorični izbor umjesto bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom – ali samo ako ne naručite dupli-karamel-frappe-mocha-latte-chino.

TJESTENINA

Prekuhana tjestenina postaje kašasta i ima viši glikemijski indeks (GI), što znači da vaše tijelo brže apsorbira ugljikohidrate. “Al dente” tjestenina ima bolji okus. Vrsta tjestenine utjecat će na vrijeme kuhanja. Počnite s eksperimentiranjem tako da ju kuhate manje od preporučenog vremena na pakiranju.

POVRĆE

Ne želite ga kuhati dvaput. Konzerviranje je iznenađujuće dobar način da zadrži okus i svježina. Nakon što ga izvadite, trebate ga samo zagrijati toliko dugo da bude toplo. Duže od toga može uništiti okus, teksturu i hranjive sastojke.

RAJČICE

Snažan antioksidant likopen koji se nalazi u rajčicama pomaže u zaštiti od raka, bolesti srca, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Lakše ga je dobiti iz konzerviranih rajčica i umaka, nego iz sirove rajčice. Kako god ih jeli, dodajte malo maslinovog ulja: masnoća pomaže tijelu da apsorbira nutrijente.

DINJA
Iako nećete pojesti koru dinje, dobro je očistiti koru četkom prije nego što je narežete. Želite se riješiti prljavštine i bakterija koje bi mogle biti zarobljene u grubi kori. Za razliku od drugog voća, nema dovoljno prirodne kiseline da ih uništi. Čuvajte cijelu dinju, kao i komade, u hladnjaku.