Volite li slanutak ovo bi mogao postati vaš omiljeni recept

Ako volite slanutak i jela nalik omletu, onda bi ovo mogao postati vaš novi omiljeni recept. Omislio ga je Gaz Oakley, fantastični mladi profesionalni chef iz Walesa i autor popularne kuharice Vegan 100 posto.

S više od pola milijuna pretplatnika na svom Youtube kanalu te brojnim pratiteljima na Instagramu, Gaz Oakley jedan je od trenutno najpopularnijih mladih veganskih chefova. Kuhati je naučio od svog oca čim je narastao dovoljno da dosegne kuhinjsku radnu površinu, a kasnije se školovao za profesionalnog chefa. No svoju klasičnu kuharsku profesiju preusmijerio je u svijet neodoljivih veganskih jela kako bi proširio svijest o zaštiti životinja i okoliša te zdravu prehranu pretvorio u vrhunski užitak.

Njegova kuharica Vegan 100 posto prodaje se diljem svijeta, a na hrvatskom jeziku možete ju čitati u izdanju Planetopije. U njoj je predstavio najdraža jela koja je stvarao u svojim počecima veganstva pa sve do danas.

Za “omlet”:

120 g (1 šalica) brašna od slanutka

1 žličica začina ras-el-hanout

1/2 žličice mljevenog kumina

1/4 žličice kajenskog papra

1/4 žličice crvene paprike

1/4 žličice mljevene kurkume

1/4 žličica sjeckanog svježeg timijana

po prstohvat morske soli I svježe mljevenog papra

2 žlice prehrambenog kvasca

1 žličica praška za pecivo

približno 250 ml (1 šalica) vode

Nadjev:

1 crvena paprika babura

1 mali crveni luk

6 cherry rajčica

10 zelenih maslina bez koštica

šaka špinata

malo maslinovog ulja, za prženje

Dodaci za posluživanje:

šaka svježeg baby špinata

1 žlica humusa

narezani avokado.

Prvo, trebat će vam velika zdjela. U nju stavite sve sastojke za omlet osim vode. Dobro promiješajte, a zatim  umiješajte dovoljno vode dok ne dobijete konzistenciju tijesta za palačinke.

Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak na 15 minuta dok pripremate sastojke za nadjev. Sitno narežite luk i papriku. Za ovo su jelo najbolje tanke trake podjednake veličine. Jednostavno prepolovite rajčice i nasjeckajte masline na tri dijela. Operite špinat.

Zagrijte veliku tavu za pečenje s neprianjajućim dnom koju možete staviti u pećnicu i dodajte kap maslinovog ulja.  Zagrijte grill u pećnici.

Dodajte papriku i crveni luk i pirjajte na srednjoj vatri 2 minute, često miješajući. Nakon što povrće omekša, izvadite ga iz tave i dodajte u zdjelu s rajčicama, maslinama i špinatom. Smanjite vatru i dodajte još malo ulja ako mislite da je potrebno. Ulijte tijesto, a zatim brzo dodajte izdašni nadjev od povrća.

Pirjajte na laganoj vatri 3 minute pa stavite tavu ispod grila kako biste zapekli i gornji dio. Pecite pod grilom oko 3-4 minute ili dok ne pozlati.

Prebacite omlet na zagrijani tanjur i stavite na vrh lagano začinjeni baby špinat, humus i avokado.