Radionica zvukoterapije u Rijeci

U subotu, 8. lipnja od 14.30 do 17 sati u Savezu Udruga Mladih “SUMA”, Barčićeva 11 u Rijeci, bit će održana edukativna radionica zvukoterapije, a voditeljica je Ivana Novačić, akademska glazbenica, pjevačica, prof. glazbene kulture i dipomirani zvukoterapeut, članica ”Hrvatskog društva glazbenih umjetnika” ,” Hrvatskog udruženja orkestralnih i komornih umjetnika” i „British Complementary Medicine Assotiation”. Zbog ograničenog broja polaznika obavezne su rezervacije na www.spirit-ri.hr. Na radionici mogu sudjelovati svi.

Zvuk ima snažnu iscjeljujuću vibraciju, utječe na obnavljanje stanica u tijelu, smiruje i oslobađa od stresa te duboko uravnotežava i potpomaže podizanju razine svijesti. Od davnina se moć zvuka koristi u svrhu poboljšanja zdravlja.
U današnje vrijeme ima sve više znanstvenih i kliničkih dokaza koji ukazuju na pozitivno djelovanje zvuka.

Glas je najkreativniji i najstariji glazbeni instrument koji ima veliki utjecaj na nas i na našu okolinu. S tonovima, zvukovima i melodijama koje proizvodimo možemo si uvelike olakšati stanja stresa, boli i neravnoteže. Suprotno od toga, kad se glas koristi na pogrešan način, može izazvati vrlo neugodne i negativne efekte. Radeći na glasu kultiviramo ga te on poprima snagu, jasnoću, sonornost i postiže veći opseg.

Terapijski rad s glasom nam pomaže otpustiti naše emocionalne i mentalne traume. Na taj način brže se oslobađamo emocija poput ljutnje, agresije, frustracije, ljubomore, straha, konfuzije i napetosti. Pomoću rada s glasom možemo se potpuno opustiti, osnažiti i transformirati.

Glasovna meditacija kvalitetno je vrijeme koje posvećujemo sebi u obliku kreativnog izražavanja, a pritom zatvaramo vrata stresu i bilo kakvoj vrsti nemira.

Disanje je još jedan od presudnih faktora, jer korištenjem glasa povećavamo dužinu udaha i izdaha, širimo kapacitet pluća i ulazimo u alfa stanje moždanih valova. Pritom se mozak opskrbljuje a kisikom, usporava se puls, normalizira se tlak, opuštaju se žile, podiže se imunitet, oslobađaju se hormoni poput endorfina i melatonina te se ubrzava oporavak.

U radu sa zvukom koriste se tradicionalni i suvremeni slogovi, vokali, zvukovi, melodije i ojkalice koji se izvode u govornom registru ili se pjevaju.

Teorijski i praktični rad obuhvaća teme:

♦ Fiziologija, vrste i kvalitete ljudskog glasa.
♦ Pjevačka postava grla i tijela.
♦ Osvještavanje dijafragme.
♦ Tehnika dubokog disanja.
♦ Oslobađanje glasa i čitavog tijela.
♦ Zagrijavanje glasovnog aparata.
♦ Korištenje glasa u terapijske svrhe.
♦ Različite tradicijske i suvremene tehnike.
♦ Nadtonalno pjevanje.

Radionica je namijenjena onima koji:

– se profesionalno izražavaju putem glasa
– žele osloboditi svoj vokalni aparat
– žele da im glas postane sonoran i uvjerljiv
– se bave zvukoterapijom ili drugim terapijama.