Kakav je život na sjeveru Norveške?

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 5. lipnja na svom će Prvom programu u udarnom terminu od 21:05 sati u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prokazati dokumentarni film vlastite produkcije „Život na sjeveru”.

Ovaj film autora Dragana Nikolića istražuje koliko su jaki arktički korijeni Norveške te jesu li dio suvremenog nacionalnog identiteta. Pored toga, bavi se izazovima ribarenja iznad sjeverne polarnice kao i norveški prihodima od izvoza morske hrane, te pitanjem mogu li oni nadvisiti one od nafte i plina i kada, te održivosti ribarstva i eksploatacije fosilnih goriva.

Film otkriva  i kako je nekad malo trgovačko mjestašce 20 stupnjeva južno od Sjevernoga pola izraslo u globalno žarište za biotehnologiju i grad u kojemu je cijena nekretnina gotovo dosegnula one s pariške lijeve obale te na čemu počiva simbioza društva znanja, inovacija i poduzetništva u Tromsou.

Iskustvo života u polarnom  danu i noći, krajolik bez drveća kao i ubrzane klimatske promjene također su neke od zanimljivosti ovog filma, a gledatelji će također upoznati i najsjevernijijeg katoličkog biskupa na svijetu koji drži misu za jednog vjernika, i do 300 kilometara daleko od župne crkve.

Autor: Dragan Nikolić

Snimatelji: Jure Ožić-Bebek, Davor Kustor, Bojan Draksler

Montažer: Igor Šumiga

...