U sklopu Stilusove “Knjižnice srca” objavljen roman “Tvornica lutaka”

London, 1850. Kristalna palača gradi se u Hyde Parku, a u masi koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak. 

Kad prerafaelitski slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi, i u njega uzlaze umjetnost i ljubav. No, Silas od onog susreta misli samo na jedno, i njegova opsesija postaje sve mračnija…

Radnja je to “Tvornice lutaka”, škotske autorice Elizabeth Macneal, a ujedno i prva knjiga iz “Knjižnice srca”, nove biblioteke izdavačke kuće Stilus knjiga, koju će uređivati književnica Ingrid Divković.

Knjigu koja je osvojila nagradu Caledonia Novel Award 2018., kritika je ocijenila kao zadivljujuće samouvjerenu, britku i predivno evokativnu priču, punu topline i vrckavog humora, koja na svakom koraku nadmašuje očekivanja. Prijevod na hrvatski potpisuje Andrea Marić.

Elizabeth Macneal rođena je u Škotskoj, a živi u Londonu. Bavi se pisanjem i lončarstvom, u svom malom ateljeu u dnu vrta. Englesku književnost studirala je na Sveučilištu Oxford, nakon čega je nekoliko godina radila u jednoj gradskoj tvrki. Godine 2017. magistrirala je kreativno pisanje.

Osim „Tvornice lutaka“ očekuju se naslovi “Bazen” (The Lido, Libby Page) i “Uvez” (The Binding, Bridget Collins).