Knjige koje su promijenile povijest

Knjige koje su promijenile povijest nudi neodoljivo privlačan uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu, od Svitaka s Mrtvog mora do Dnevnika Ane Frank.

Knjiga obuhvaća iluminirane rukopise, najvažnija tiskana djela i neke od najpoznatijih primjera ilustrirane književnosti, a svako izvanredno napisano poglavlje upoznaje nas s nastankom i ostavštinom svih istaknutih knjiga obrađenih u njemu.

Knjige koje su promijenile povijest jedinstvena je enciklopedija koja obuhvaća povijest pisane riječi, od 3000. godine prije Krista do danas. Poglavlja koja su kronološki poredana prikazuju evoluciju ljudskog znanja i promjene načina na koji su se knjige izrađivale.

Vrijednost ovoj prekrasnoj knjizi daje i poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku, koje je napisao akademik Pavao Pavličić.

Hrvatski najproduktivniji pisac Pavao Pavličić izdvojio je sedamnaest domaćih klasika koji su utjecali na razvoj hrvatske kulturne baštine: Misal po zakonu rimskoga dvoraJudita Marka Marulića, Ribarenje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića, Planine Petra Zoranića, Osman Ivana Gundulića, Machinae novae Fausta Vrančića, Razgovor ugodni naroda slovinskoga Andrije Kačića Miošića, Smrt Smail-age Čengića Ivana Mažuranića, Kratka osnova horvatsko-slavenskoga pravopisana Ljudevita Gaja, Zlatarovo zlato Augusta Šenoe, Naše nebo Otona Kučere, Iverje A. G. Matoša, Grička vještica M. J. Zagorke, Lelek sebra Tina Ujevića, Na rubu pameti Miroslava Krleže, Rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića i Zagrebačka Biblija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.