Skoro sve što nam je potrebno za savršeni lipanj

Iako se zalažemo za razmjenu, kako onu “ja tebi, ti meni”, bilo da se radi o uslugama, znanju, energiji, tako i mrkvi za kupus, volimo i potrošiti. Posebno su nam drage stvarčice koje imaju duha, koje su originalne, a Čabeceda to svakako je. Za početak shoppinga (ako nije onaj virtualni) treba nam borša za špežu jer tko je vidio manijakalno se razbacivati najlon vrećicama, a ni zero waste nije nam mrzak iako smo u tome tek početnici.

Čabeceda je nastala kao moj diplomski rad na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Kako se najviše volim izražavati kroz ilustracije, a odrasla sam u blizini Pule, odlučila sam kao projekt svoriti ilustriranu abecedu istarskoga dijalekta. Ideja je bila stvoriti brend koji zapisuje i aktualizira istarski dijalekt koji se sve manje koristi. Osim te uloge Čabeceda nižim uzrastima omogućuje da se upoznaju s dijalektom svojih baka i djedova, ali i da na zabavan način nauče slova kroz ilustriranu abecedu istarskoga dijalekta. Ilustracije u cijelom projektu igraju glavnu ulogu, a inspirirane su, kao i ostali vizualni dijelovi, istarskom narodnom nošnjom”, kaže Tina Radosavljević, alfa i omega tog domaćeg brenda.

Čabeceda je dobila naziv po knjižici ilustrirane abecede čakavskoga narječja, točnije dijalekta jugozapadne Istre. Uz svako se slovo hrvatske abecede nalazi pojam na istarskom dijalektu koji počinje tim slovom, prijevod na standardni hrvatski jezik i ilustracija pojma. Osim prijevoda na hrvatski standardni jezik, navedeni us prijevodi i na engleski i talijanski jezik. Za sve je ilustracije korištena ista paleta boja koja koristi samo one boje koje se pojavljuju na narodnoj nošnji istarskoga poluotoka. Osim ilustrirane abecede, Čabeceda obuhvaća i društvenu igru memory i plakate sa svim slovima, pojmovima i ilustracijama iz knjižice. Dio brenda su i šalice, majice i torbe s apliciranim ilustracijama zabavnih istarskih poslovica.

Ne znamo kako vi, ali mi smo sigurni da slonova nikad dosta, tako da bi u svoju boršu pospremili i ovog drvenog.

Eli’s Fantasy brand je koji postoji već devet godina, Jelena Brozović inspiraciju pronalazi u bojama,
geometriji, arhitekturi i kulturama.

“Materijal koji koristim je drvo, izrezano na stroju prema mojim nacrtima. Moje radove možete pronaći u desetak galerija u Hrvatskoj, kao i online na Facebook stranici i Etsy shopu. Nakit je ručno je iscrtan, obojan akrilnim bojama te premazan zaštitnim lakom.
Drvo je vrlo lagan materijal te je nakit iznimno ugodan za nošenje.
Svoju opsjednutost bojama i geometrijom prenesla sam i na velike
formate. Oslikavam drvene, masivne ploče koje se mogu postaviti na zidove kao wall art ili čak upotrijebiti kao dio namještaja npr. pomoćni stolići ili radni stolovi, ovisno o formatu”, kaže ova kreativka.

Za crni sladoled ste moguće već čuli, a evo još jednog desertića iz kulinarske radionice Rawnice, kojeg bismo voljeli isprobati. Pije vino, između treninga sluša Wu-tang clan, pa je onda zbog ravnoteže u životu Helen Arvidsson osnovala tvrtku za uvoz i prodaju prirodnih veganskih prahova, odnosno dodataka prehrani kojima se boji hrana.

Sastojak koji jelima daje crnu boju ima detoksicirajući učinak, smanjuje nadutost, izbjeljuje zube, pomaže u dane mamurluka, njime možete čistiti plijesan, filtrirati vodu, spasiti se ako ste otrovani, smanjiti kolesterol i svašta još.

To što hrani daje crnu boju je – aktivni ugljen, kažu, izvrstan način za čišćenje od toksina, a di ćeš boljeg načina ako detoks spojiš s desertom?!

Na njezinoj ćete stranici pronaći inspiraciju za slatkiše originalnog izgleda.

Već neko vrijeme planiramo udomiti kakav mosarij, mossarium, odnosno “terarije – staklene posude s mahovinom i različitim dodacima poput malenih stolica, figurica ljudi i malenih gljiva rađenih od materijala koji svjetli u mraku“, ali… Uvijek neki ali.

Mosariji su djelo kreativne Pekmezmed koja se od završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. bavi vizualnim umjetnostima, ponajprije ilustracijom, slikarstvom, crtanjem murala i uličnom umjetnošću. Surađivala je i s brojnim tvrtkama na izradi ilustracija ili vizuala kao što su: Booteeq, Vip, Diners, Iskon itd.

Da je jedna od najboljih prirodnih “dizalica” azijski ginseng. Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdile su da uzimanje korejskog ginsenga obnavlja fizičku snagu i kognitivne sposobnosti.

Znanstvene studije pokazuju da jača snagu i prirodnu obrambenu moć organizma. Općenito govoreći, korejski ginseng je, kako navodi njemačka Komisija E, znanstveni autoritet za ljekovita sredstva, tonik protiv slabosti i umora, koristan za oporavak organizma od bolesti i napora te općenito za jačanje fizičkih i mentalnih sposobnosti.

I u Hrvatskoj je odnedavno dostupan ekstrakt crvenoga ginsenga dobiven parenjem šest godina starog korijena ginsenga. Zlatan je jer sadrži najviše aktivnih, djelotvornih tvari, takozvanih ginsenozida, od najmanje 13 miligrama po gramu ekstrakta do čak 16,68 miligrama po gramu ekstrakta korejskog crvenoga ginsenga. Panax Ginseng C.A.Meyer koji kod nas stiže iz južnokorejske pokrajine Geumsan uzgaja se u skladu s načelima dobre poljoprivredne prakse, a obrađuje i pakira u tvornici Geumsan Dukwon koja slijedi načela dobre proizvodne prakse.

Mi smo si ga dobavili, lickamo žličicu od jednog grama i iščekujemo neku skorašnju navalu poleta…

Za skoro savršeni lipanj potrebno je dakako i sunčanog vremena, ulaznice za INmusic su isprintane, nadamo se i nekom putovanju, čak i jednodnevni izlet okrijepit će dušu baš kao i neko fino vino 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.