BAZEN Inspirativna priča o neobičnom prijateljstvu i ostvarenju želja

U Bazenu, dirljivu prvijencu Libby Page, plivanje predstavlja osobnu terapiju i važan čimbenik socijalizacije.

Rosemary ima osamdeset šest godina, ali u vodi se godine ne računaju. Bazen je mjesto na kojem stariji mogu vratiti vrijeme. Na lokalni bazen u Brixtonu dolazi i Kate, usamljena i sramežljiva novinarka, šezdeset godina mlađa od Rosemary. Plivanje joj pomaže u borbi s napadajima panike. Otkad je počela raditi za lokalne novine u Brixtonu, Kate se bori s tjeskobom života u velikom gradu, osjećajući se zarobljenom unutar vlastite nesigurnosti. Ubrzo dobiva zadatak odraditi intervju s udovicom Rosemary u povodu kampanje koja se vodi protiv zatvaranja gradskog kupališta.

Potencijalno zatvaranje kupališta snažno utječe na obje žene. Za Rosemary ono predstavlja gubitak svih životnih uspomena. Za Kate je to neočekivana profesionalna prilika i, još važnije, prilika da sudjeluje u inicijativi koja bi je mogla spasiti od vlastitih psihičkih demona.

Neobično savezništvo koje se rađa između Rosemary i Kate u svevremenskoj priči o prijateljstvu, ljubavi i hladnoj vodi, predstavlja emocionalnu nit ovog romana. U borbi za spašavanje lokalnog bazena one nesvjesno spašavaju jedna drugu.

Bazen je poticajan roman o važnosti prijateljstva, zajedništva i snazi običnih ljudi koji su odlučni zaštititi ono što vole. Talentirana i mlada autorica Libby Page smatra da je čitateljima lako poistovjetiti se s Kate, s obzirom na to da se svaki čovjek u nekom trenutku svojeg života susretne s osjećajima usamljenosti i nesigurnosti, ali se o tome rijetko govori. I Rosemary se bori s istim problemom nakon nedavne smrti supruga. Pozadinska ljubavna priča između nje i pokojnog supruga Georgea prikazuje se na iznimno nježan i pronicljiv način. „Bili su nerazdvojan par, kao navodnici na početku i na kraju rečenice. Pristajali su si, zajedno su se osjećali manje uplašenima i manje usamljenima.“

Autorica nas uvodi u zajednicu zanimljivih ljudi, više ili manje uspješnih, te se – uz Kate i Rosemary – pojavljuju Ahmed, Frank i Jermaine te njihov pas Sprout, Hope, George i drugi. Čitatelji će osjetiti bliskost s lokalnom zajednicom okupljenom u borbi za bazen, uspoređujući problem s vlastitim iskustvom promjena zbog kojih je i njihovo omiljeno mjesto moralo biti zatvoreno.

Roman je objavila izdavačka kuća Stilus knjiga.


O knjizi

„Znamenita himna ženskog prijateljstva i snage kolektivnog djelovanja“ – STYLIST

„Sviđa li mi se Bazen? Jako, srce mi se slomilo kada sam shvatila da sam završila s čitanjem romana. Zadivljujući prvijenac…“ – CLARE MACKINTOSH

„Svevremenska priča o prijateljstvu, ljubavi i hladnoj vodi“ – SUNDAY EXPRESS


O autorici

Prije nego što je napisala Bazen, Libby Page radila je kao aktivistica inicijative koja se zalaže za plaćeno stažiranje, kao novinarka Guardiana, zatim kao brand menadžerica u maloprodaji te u dobrotvornoj organizaciji. Bazen je njezin prvijenac. Roman je u Ujedinjenoj Kraljevini objavila izdavačka kuća Orion, a u Sjedinjenim Američkim Državama izdavačka kuća Simon and Schuster. Izdavačka prava za roman prodana su u više od dvadeset zemalja diljem svijeta.