AMERIKANKA Mračna priča o ubojstvu, ljubavi, seksualnosti i prijateljstvu

Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba u nerazjašnjenim okolnostima. Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. One stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, Amerikanka u svom genetskom kodu skriva trilersku napetost. Atmosfera gotičkog romana isprepliće se s dubinskom analizom tjelesnog i emocionalnog odrastanja dviju djevojčica. Njihovo ekstravagantno prijateljstvo pokretačka je sila romana i kroz njegovu prizmu autorica stvara jedinstveni vlastiti stil, svjež i s odmakom od ustaljenih književnih konvencija. Taj muzikalni i visoko izbrušeni način pripovijedanja ne samo da tjera na čitanje već i posve uvlači u svoje gusto tkanje. Stoga ne čudi što je ovaj roman osvojio najcjenjenije skandinavske književne nagrade i što se nerijetko svrstava u tradiciju Faulknerove obiteljske tragedije, jer kroz književnost nam podastire društvenu analizu i kroniku jednog vremena.

O knjizi

Amerikanka je hipnotizirajuća priča o odrastanju koja se oslanja na mračnu i snažnu vezu između dviju finskih djevojaka koje odrastaju u močvarnoj okolici Helsinkija. Fagerholmičina ezoterična proza i pogled sveznajućeg pripovjedača oživljavaju nam svijet ambijentalne čežnje, kriptičnih sjećanja i eteričnih figura.”
Publishers Weekly

„Majstorski promišljen triler. U Amerikanki ništa nije onako kako se čini, ovo je kompleksni roman nagrađivane skandinavske spisateljice Monike Fagerholm. Smještena u 70-e godine, riječ je o knjizi koja je dijelom krimić, a dijelom priča o seksualnom sazrijevanju dviju usamljenih djevojčica.”
O Magazine

„Proza Monike Fagerholm zapanjujuća je, a priča čudna i prelijepa. Igra se s mnogim postmodernističkim konvencijama (ne slijedi tradicionalnu strukturu rečenice, razvoj radnje i pouzdanost pripovjedača) koje se u ovom romanu pretvaraju u nešto magično, zastrašujuće, lirsko i nevjerojatno privlačno. Mračna priča o ubojstvu, ljubavi, seksualnosti i prijateljstvu.”
The Book Reporter

„Priča o izmišljanju stvarnosti da bi se izbjeglo suočavanje s jednim od najgorih mogućih zločina ispripovijedana je na originalan i zanimljiv način… Autorica briljira u opisivanju opsesije smrću u osjetljivim godinama.”
Les livres Hebdo

„Ovaj krimić počinje na Coney Islandu, a završava u Finskoj. Skandinavski bestseler u kojem Fagerholm piše o dvjema očajnim finskim djevojčicama: sramežljivoj Sandri, kćeri jet-setera, i divljoj Doris koju majka tuče. Odrastajući u močvarnom predgrađu Helsinkija njih dvije postaju opsjednute neriješenim ubojstvom djevojke zvane Amerikanka.
New York Post

O autorici

Monika Fagerholm (1961., Helsinki) jedna je od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica. Diplomirala je psihologiju i književnost na Sveučilištu u Helsinkiju. Njezino prvo djelo bila je zbirka kratkih priča Sham (1987.), ali ozbiljnu poziciju na književnoj sceni zauzela je tek 1994. s romanom Underbara kvinnor vid vatten. S tim je djelom nominirana za najveću finsku književnu nagradu „Finlandia“, švedsku nagradu „August“ i međunarodni „Dublin IMPAC“.

Roman Amerikanka iz 2004. njezin je najpoznatiji roman i prvi dio književnog diptiha koji će završiti 2009. romanom Glitterscenen. Amerikanka je prevedena na petnaest jezika i ovjenčana je najvećim skandinavskim literarnim priznanjem ‒ „Nagradom Nordijskog vijeća za književnost“, švedskom nagradom „August“, „Aniara“, „Nagradom Švedskog društva književnika“ i nagradom „Gothenburg Post“. Nakon iznimnog uspjeha koji je postigla ovom gotičkom sagom o odrastanju objavila je još roman Lola uppochner, te knjigu eseja o moru Havet u koautorstvu s novinarom Martinom Johnsonom.

...