O kako čudnih sladoleda ima: Topli, pohani, s wasabijem ili čak krumpirom

Sladokusce će obradovati vijest da nam se bliži Svjetski dan sladoleda (21. srpnja). Mnogim se putnicima sladoled i odmor savršeno slažu, a koje god odredište da posjetite, susrest ćete se s drugačijom verzijom ove klasične ledene poslastice. Stoga ako ste dio gotovo jedne petine putnika (18%) koja uživa u gastronomskim putovanjima i to posebno onima povezanima sa sladoledom, Booking.com, globalni predvodnik u spajanju putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, proučio je više od 28 milijuna jedinica u više od 141.000 odredišta i izdvojio neke od najboljih destinacija za ljubitelje sladoleda.

Topli sladoled

Jedna verzija sladoleda navodno je prvi put proizvedena u Kini i to već 200 g. pr. Kr., a radilo se o kombinaciji mlijeka, riže i snijega. Kina je danas najveće tržište za prodaju sladoleda na svijetu, što je čini savršenim odredištem za slatko putovanje. Xi’an, glavni grad provincije Shaanxi, jedno je od najpopularnijih kineskih odredišta za ljubitelje hrane, a najveću popularnost uživaju lokalne poslastice roujiamo (trgano meso u ukusnoj žemlji) i guantang baozi (žemlje pripremljene na pari).

Xi’an ljubiteljima sladoleda nudi nešto drugačiju verziju omiljene slastice i to u obliku pohanog sladoleda – kuglica sladoleda uvalja se u krušne mrvice i zatim se kratko prži u ulju, što stvara toplu i hrskavu koricu oko smrznutog sladoleda. Za one koji preferiraju hladnu verziju, u četvrti lokalu Shan 13 možete pronaći jedinstvene okuse kao što su dimljeni tofu, crni ocat i wasabi.

Gdje boraviti: Muslimanska četvrt Xi’ana ostvarenje je snova za sve ljubitelje hrane jer se ondje nalaze brojni restorani i ulični štandovi s hranom. Smještaj kod domaćina Xi’an Simple Palace nalazi se u središtu četvrti i savršeno je mjesto za odmaranje nakon istraživanja ovog područja. U ulici Muslim Street nalaze se brojni lokali s hranom, a objekt se nalazi u blizini turističkih lokacija kao što su Drum Tower i povijesni muzej Shaanxi History Museum.

Sundae u Costa Mesi

Costa Mesa u Kaliforniji poznata je po šarolikoj umjetničkoj sceni i još većoj gastronomskoj kulturi. Posjetitelje očekuju izvanredne plaže, profinjeni butici i raznolika ponuda hrane i slastica. Na sajmu OC Fair odvijaju se proslave raznih događanja, a 16. srpnja glavna će tema biti sladoled. Svaki sladokusac ovdje će pronaći nešto za sebe, od američkog sladoleda u čašici (sundae) i sladolednih sendviča do kušanja jedinstvenih okusa.

Gdje boraviti: Objekt The Westin South Coast Plaza savršeno je mjesto za sve putnike koji žele doživjeti sve ono najbolje što Južna Kalifornija može ponuditi. Hotel se nalazi u neposrednoj blizini OC Faira, Disneylanda i trgovačkog centra South Coast kao i najboljih lokacija za hranu i desert. U samom objektu gosti mogu uživati u vanjskom bazenu, terasi za sunčanje i restoranu za neophodne obroke između tog silnog sladoleda!

Uživajte u gelatu

Uz sličnu bazu kao kod sladoleda, gelato je mliječnija varijanta sladoleda i najčešće se pravi bez jaja. Izumio ga je Bernardo Buontalenti u Firenci pa svi oni koji traže idealno mjesto za kušanje gelatoa neće biti razočarani njegovim rodnim mjestom. La Carraia je najpopularnije mjesto za kušanje gelatoa, a nudi ekstra kremaste i iznimno velike kuglice. U samom centru nalazi se gelateria Perche’ no!…, koja turistima i lokalnim stanovnicima nudi slasne kuglice i okuse kao što su toskanska ruža, sicilijanska pistacija te sezam i med.

Gdje boraviti: Campo Di Marte četvrt je u središtu grada te je izvrsna za ljubitelje gelatoa koji mogu odsjesti u lijepom i neobičnom objektu Florence Liona Apartments. U ovom savršenom talijanskom apartmanu, koji se odlikuje drvenim gredama i rustikalnim pločicama, osjećat ćete se kao kod kuće. Ovo je područje dobro povezano s ostatkom grada i nudi vam izvrsne opcije prijevoza, te je savršeno za istraživanje. Ljubitelji hrane mogu počastiti na tržnici Sant’Ambrogio.

Hokey Pokey u Aucklandu

Auckland je najveći grad u Novom Zelandu te je savršeno mjesto u kojem turisti mogu iskusiti ono najbolje što im nudi Novi Zeland, a to uključuje i poznate slastičarnice. Auckland je odličan izbor za odmor jer nudi izvrsne plaže, izvanredne izložbe i savršenu hranu. Grad se diči brojnim gastronomskim delicijama, među kojima su restorani koji nude tradicionalno maorsko jelo hangi (meso i povrće koje se dugo kuha u podzemnoj pećnici) i ‘Kina’ (lokalno ime za ježinca koji ima ukusno meso).

Lokalna je poslastica za ljubitelje sladoleda okus ‘Hokey Pokey’ (karamelizirane saće) koji se poslužuje u jedinstvenom lokalu Giapo, popularnom među lokalnim stanovništvom zbog domaćeg sladoleda i jedinstvenih okusa. Ostali okusi koje možete kušati u Giapu uključuju ‘Yellow Kumara’ (domaći krumpir) i jorkširski puding u čašici od mliječne čokolade umjesto korneta. U Giapu se nude i tečajevi za one koji žele saznati nešto više o svojoj omiljenoj slastici.

Gdje boraviti: Objekt Avani Metropolis Auckland Residences nalazi se nasuprot parku Albert Park, u samom središtu Aucklanda. Svi apartmani u ovom objektu sadrže udobne kaučeve, TV, prostor otvorenog plana te blagovaonicu i potpuno opremljenu kuhinju. Iz objekta možete prošetati do popularnih turističkih atrakcija kao što su galerija Auckland Art Gallery, pristanište Queens Wharf i toranj Sky Tower. Najveća je prednost ove lokacije blizina lokala s najboljim sladoledom u Novom Zelandu kao što su Giapo, Liky Liky Gelato i Island Gelato. Sve sladokusce čeka prava poslastica.

Ledene poslastice

Helsinki je pravo skriveno blago sa sve boljom gastronomskom kulturom. U gradu su očiti mnogobrojni utjecaji modernog finskog dizajna. A ako vas dobra umjetnost nije osvojila, onda bi mogla dobra hrana! Ljubitelji hrane mogu kušati lokalnu poslasticu Runeberg Torte, malene kolače s rumom, glazurom i džemom, a ljubitelji sladoleda mogu se uputiti u lokal Jädelino, koji je poznat po jednom od najboljih sladoleda u gradu. Lokalna je verzija sladoleda zbog korištenja zgušćivača nešto gušća, a u ponudi su ukusni okusi kao što su finski med, sladić i metvica te bijela čokolada s mrkvom.

Gdje boraviti: Objekt Apartment Hotel Aallonkoti sadrži nekoliko modernih apartmana s opremljenom terasom koja ima pogled na park Finlandia Park, a od lokala Jädelino udaljen je kratkom vožnjom vlakom. Iz ovog će objekta gosti lako doći do restorana, kafića i barova, a mogu posjetiti i glazbeni centar Helsinki Music Centre ili kino Tennispalatsi Finnkino Movie Theatre.

Kušajte helados

Ljubiteljima voća svidjet će se ekvadorska verzija tradicionalnog sladoleda. Ova ledena poslastica nastala je u Ibarri, a njezin okus navodno predstavlja svu povijest ove zemlje. Ova je poslastica nastala kada su hladnjaci bili rijetki u Ekvadoru, a priča kaže da se radio od tuče i lokalnog tropskog voća. Putnici bi trebali posjetiti lokal Helados de Paila Rosalia Suarez kako bi se upoznali s tradicijom i kušali razne okuse.

Gdje boraviti: Iz objekta Bungalows Yahuarcocha, smještenog u mirnom području okruženom planinama, pruža se pogled na prelijepo jezero Yahuarcocha. Iz objekta do gradskog centra dijeli vas kratka vožnja autobusom, a ondje možete kušati lokalnu sladolednu poslasticu.

...