ČITAMO “TANGERKU”: Od silnih laži, spletki i neizvjesnosti nas prolaze srsi

Prvijenac autorice Christine Mangan Tangerka svjetski je bestseler koji je privukao veliku pozornost. Knjižare Waterstonesa (najveći i prestižni britanski knjižarski lanac) posvetio je posebnu pozornost ovoj knjizi, tematski prilagođavajući svoje izloge i proglasivši je knjigom veljače 2019.

Tangerka, jedan od najiščekivanijih romana godine, vodi čitatelja u egzotični Maroko pedesetih godina 20. stoljeća u napetoj priči o tajnama i skrivenim namjerama.

Priča započinje prizorom trojice muškaraca koji izvlače tijelo iz mora. Kome tijelo pripada i kako je završilo u vodi? U nastavku dvije žene naizmjenice pripovijedaju priču kojom će čitatelju pružiti dug i psihološki kompleksan odgovor na to pitanje.

Alice Shipley bogata je, nesigurna i ranjiva žena koja uvijek nosi rukavice od čipke i bisere. S druge strane je Lucy, pomalo je tajanstvena i mračna. Upoznaju se tijekom studija u Benningtonu pedesetih godina i ondje se među njima razvija pomalo posesivno prijateljstvo.

Nakon tragičnog događaja Alice napušta studij, vraća se u Veliku Britaniju te se udaje za Johna s kojim otputuje u Tanger, u Maroko. U potrazi za novim počecima, Alice se nada povratiti duševni mir, bježeći od traumatičnog iskustva, a možda i od svoje posesivne prijateljice Lucy.

No ubrzo se Lucy nenajavljeno pojavljuje na vratima njihova doma, gdje će pokušati ponovno uspostaviti kontakt i obnoviti njihovo posebno prijateljstvo. Ali mora se suočiti s Johnom – njihov odnos neprijateljske je prirode od samog početka, a Aliceino kaotično stanje uma pogoršava se između dvije vatre. Čitatelji će kroz njihovu priču doznati detalje misteriozne nesreće koja ih je razdvojila u Vermontu.

Tijekom boravka u Maroku kao Aliceina i Johnova gošća, Lucy upoznaje Tanger uz pomoć misterioznoga lokalnog umjetnika Youssefa i čini se neizbježnim da će se jedna od njih ili čak obje izgubiti u tome gradu. U jednom trenutku ono tijelo s početka priče ipak će morati završiti u vodi.

Ova izvanredna, napeta priča i njezino egzotično mjesto radnje potaknuli su i Georgea Clooneyja da licitira za filmska prava, a jedna od uloga pripala bi Scarlett Johansson.

Mangan je odlučna u namjeri prikazati život uzbudljivim, fokusirajući se na žudnju prema Tangeru. Možda ne toliko prema samom gradu koliko prema potrazi za pustolovinama i ljubavlju.


O knjizi

„Kao da su Donna Tartt, Gillian Flynn i Patricia Highsmith surađivale na scenariju za Hitchcockov film – napeto i atmosferično.” Joyce Carol Oates

„Toliko laži, spletki i neiskrenosti da vas prolaze srsi. Obilje jeze dok slutnja curi sa svake stranice.“  (Washington Post)

„Mračna priča o izopačenoj ljubavi.” (NPR)

„Vjerojatno jedan od najboljih prvijenaca godine… Ova zamršena, egzotična priča podsjeća na djela Gillian Flynn i Patricije Highsmith.“ (Entertainment Weekly)

„Sporogoreća napetica o izdaji na suncem opaljenoj pozornici Tangera iz pedesetih godina 20. stoljeća. Nećete je moći ispustiti iz ruke.“ (AARP Magazine)

„Neopisivo napeto, nevjerojatno pametno…  Mangan punom brzinom šiba do šokantnog raspleta, zaplićući radnju otkrićima koja ne možete ni zamisliti. Njezino je pisanje toliko vješto, toliko prepuno iznenađenja i ljepote, da biste se zakleli kako je riječ o iskusnoj spisateljici.” (San Francisco Chronicle)

„Ako ste voljeli Talentiranog gospodina Ripleyja, onda ćete poludjeti za ovim napetim trilerom… Divno.” (Nylon Magazine)


O autorici

 Christine Mangan doktorirala je engleski jezik na Sveučilištu u Dublinu na temu gotičke književnosti 18. stoljeća, te magistrirala kreativno pisanje na Sveučilištu Southern Maine. Tangerka je njezin prvi roman.