Mirisi i okusi Mediterana u koktelu 585

Ljeto! Vrijeme je  opuštanja i zabave pod zlatnim zrakama sunca. To znači da je i pravo vrijeme za osvježavajuća i lagana pića koja svi vole i koja se vrlo lako pripremaju. Upravo jedno takvo, osmislio je Danijel Knežević, iskusni barmen koji je već dobro poznat na hrvatskoj koktel sceni, a čaša puna zlata i okusa Mediterana nosi potpis jednog od najljepših otvorenih klubova na Mediteranu – 585 Cluba na Bolu. 

Nakon tri godine boravka u Dublinu, gdje je radio u prestižnom japanskom baru i restoranu Yamamori te šest mjeseci koje je proveo u Lisabonu, Danijel se vratio u Hrvatsku s novim iskustvom i vještinama u koktel industriji.

Inspiriran Mediteranom i hrvatskom tradicijom, osmislio je pravu, ljetnu i osvježavajuću bombu koja je nositelj koktel liste u 585 Clubu na Bolu, a vrlo se lako priprema i kod kuće.

Danijel Knežević, foto Thais Cristina Silva

“Koktel koji sam kreirao za 585 Club inspiriran je mediteranskim područjem i hrvatskom tradicijom. Naše su bake i djedovi izrađivali lance od sušenih smokava i lovorovog lista, a to je slika koju sam što pokušao prenijeti u koktel 585. Koristio sam zlatnu tequilu koja se infuzira s lovorovim listom, a tu su i džem od smokve, limunov sok, bjelanjak te bitter od naranče. Smokva i lovor naše su zlato, a to je i glavna poveznica s klubom čije ime predstavlja oznaku za zlato” – izjavio je Danijel Knežević, barmen i koktel majstor.

Za pripremu koktela 585 potrebni su sljedeći sastojci: 

50 ml PATRON ANEJO gold tequile infuzirane s lovorovim listom

30 ml soka od cijeđenog limuna

30 ml bjelanjaka

3 barske žlice džema od smokve

3 uštrcaja narančinog bittera

Ovim posebnim zlatnim koktelom 585 Club odaje počast svim vatrogascima na otoku Braču koji čuvaju zlato njihove djedovine. Svake godine izgori jako puno hrvatskih šuma, maslenika, smokvi i ostalog bilja, a njihova predanost u očuvanju i spašavanju vrijedna je divljenja. Stoga su vlasnici kluba odlučili dio prihoda od koktela 585 donirati Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bol. 

Naslovna foto Niko Goga