Old Pilot’s Gin: Hrvatskih pilota džin najbolji na svijetu

Old Pilot’s Gin, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, proglašen je najboljim na svijetu, i to na prestižnom svjetskom natjecanju IWSC. Njihov veliki svjetski uspjeh čini još većim činjenica da je ovo prvi put, da je na ovako važnom natjecanju, pobjedu nadmoćno odnio jedan hrvatski proizvod.

Nije prvi put da hrvatski proizvođači sudjeluju na ovom natjecanju sa svojim vinima i destilatima, ali je ovo prvi put u povijesti da je titulu najboljeg destilata u nekoj kategoriji osvojio proizvod iz Hrvatske. Priznanje je utoliko veliko jer je hrvatski gin pobijedio, usred Londona, sve ostale svjetske proizvođače London Dry kategorije, a u natjecanju je sudjelovalo 800 svjetskih brandova gina.

Na svijetu su dva takva natjecanja koja se međusobno nadmeću u ekskluzivnosti, kvaliteti sudaca, najpoznatijim imenima na svjetskoj sceni pića: International World Spirit Competition (IWSC) i San Francisco World Spirit Competition (SFWSC). Oba natjecanja nazivaju se još i  “Oscar industrije pića”.

Zanimljiva je i činjenica da je Old Pilot’s osvojio „oba Oscara“, odnosno zlatne medalje na dva najznačajnija natjecanja, uz brojne druge nagrade i priznanja. A sreću i ponos nakon dobivanja ovako važne nagrade nisu krili Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, dvojac koji stoji iza Old Pilot’s priče:

„Danima skačemo od sreće i ne skidamo osmijeh s lica. Nadali smo se nagradi, ali bismo lagali kada bismo rekli da smo se nadali da ćemo osvojiti titulu “najboljeg gina na svijetu”. Mislim da to u današnjoj konkurenciji i veličini tržišta nitko ne može “znati” ili “očekivati”. Izuzetno smo sretni da smo osvojili zlatnu medalju na dva najvažnija i najprestižnija svjetska natjecanja na svijetu (Oscars for Boose) i time pokazali da se predanošću, znanjem, ljubavlju i strašću mogu postići vrhunski, svjetski rezultati pa čak i u Hrvatskoj.

Neizmjerno smo zahvalni svima koji su, na našem samom početku, vjerovali u nas, podržavali nas i gurali naprijed. Nagrade nam pokazuju da smo na dobrom putu i ohrabruju nas u razvijanju novih proizvoda. Sretni smo što nam se otvaraju vrata svjetskog tržišta i nadamo se zdravom rastu i izvozu prvo u EU, a zatim i na druge kontinente. Već imamo pozive za suradnju iz SAD-a, Kanade, Australije, Danske, Njemačke… Ovu nagradu smatramo zajedničkim, hrvatskim uspjehom jer bez naših travara i OPG-ova koji su nam osigurali kvalitetnu sirovinu za proizvodnju, tvrtki partnera, ali i podrške administracije i Ministarstava RH sve ovo ne bi bilo moguće“.

Ova dvojica pilota (otud i simboličan naziv Old Pilot’s Gin) oduvijek su bili zaljubljenici u destilate, stoga su prije nekoliko godina hrabro krenuli u ovaj pothvat. Kako bi bili sigurni da će proizvesti zaista sjajan proizvod, Hrvoje je na početku same priče otišao na školovanje u Nizozemsku, koja je upravo kolijevka gina, gdje je postao certificirani destiler.

Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz  Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita.

Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin. Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad, od spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin i dalje marljivo proizvode u maloj hi-tech destileriji na Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.

Ova nevjerojatna i inspirativna priča dokaz je kako, uz puno rada, truda, volje i ljubavi, rezultat zasigurno neće izostati.


International World Spirit Competition (IWSC) jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti vina i destilata, a osnovano je 1969. Svjetski proizvođači vina i destilata prijavljuju svoje najbolje proizvode svake godine kako bi ih ocijenili najbolji suci na svijetu, svaki prema svojoj specijalnosti (crna vina, whiskey, gin, rum…).

Svaki proizvođač prijavljuje svoj proizvod u “kategoriju” u kojoj se natječe (npr. Single Malt Whiskey, Vodka, London Dry Gin, Contemporary Gin). Natjecanje se odvija “na slijepo” i suci ne znaju tko je piće proizveo niti kako se isto zove. Svaki sudac boduje proizvod te ukupni broj bodova predstavlja krajnju ocjenu/nagradu. Suci su najpoznatija imena industrije pića, vodeći Master Distillers (glavni destileri) najpoznatijih svjetskih brandova. Sve zlatne medalje (koju je dobio i Old Pilot’s Gin) idu na još jednu procjenu od tzv.

“Judging Committee” koji još jednom potvrđuje ili odbacuje medalju. Sve zlatne medalje idu u posebni dio natjecanja i među njima se bira “pobjednik kategorije” tj. “najbolji od najboljih”. Taj proizvod dobiva titulu “IWSC Trophy” i predstavlja najbolji proizvod u kategoriji te godine.

Trofej se dodjeljuje samo jednom proizvodu za tu godinu. Ove godine je titulu “najboljeg London Dry Gina na svijetu” – IWSC 2019 Trophy – London Dry Gin dobio Old Pilot’s Gin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.