BROŠEVI & OGRLICE Istarska Mashna hit u Dalmaciji

Mashna by Petra Fabian, novi je modni brend na domaćem tržištu iza kojeg stoji pulska kreativka Petra Fabian Kapov. Petra se u izradu nakita upustila tijekom porodiljnog dopusta. Beba je mirno spavala, pa je Petra imala mogućnost za kreativna jutra i večeri.

”Gotovo pet godina izrađivala sam nakit prijateljicama, mami i sestri, kad sam odjednom prije nekoliko mjeseci shvatila da se mašna često provlači kao motiv kroz izradu. Kad sam izgovorila na glas mašna znala sam da je to ime mog nakita”, govori Petra Fabian Kapov koja kaže i kako joj je hobi opuštanje.

”Sve je izrađeno ručno i ne postoji određeno vrijeme za izradu. Nekad sve iz prve ispadne baš kako sam osmislila, a ponekad je to kretanje ispočetka nekoliko puta. Nije ni svaki dan isti. Nije ni kreativnost uvijek jednaka. Ni ruke.

Svaki komad je unikatna priča za sebe, ali uživam u svakom trenutku izrade. Ne ograničavam se materijalima. Volim šarati i volim istraživati. Ipak, najčešće koristim kožu, pamuk i satenske trake, ali i čipku, til i perje. Ovisi o željama, inspiraciji i namjeni”, otkriva Petra.

Naravno njezin rad su prepoznali i brojni stranci koji odmaraju u Istri.

”Kupuju oni koji su najčešće kod nas u Istri. Turisti okolnih zemalja. Talijanke, Njemice, Slovenke, Austrijanke. Možda i pokoja Amerikanka. Ipak, ovaj nakit vole i Hrvatice. Zasad sam ih najviše prodala u Dalmaciju. Tamo je otputovao velik broj Mashni, ali i u Slavoniju i Zagreb. Facebook i Instagram su alati koji ti danas omogućavaju vidljivost u cijelom svijetu, što je velika prednost za bilo koji oblik prezentacije. Svakako je sve puno jednostavnije”, otkriva Petra koju krasi kreativnost.

Žene često vole ručno izrađen nakit i cijene takve komade. Vole nositi nešto što je baš za njih napravljeno, ali i birati između velike ponude jedinstvenih komada. Baš zato Petra Fabian dobiva mnoštvo komplimenata na račun svojih mašni, ali i ogrlica, a jedna joj je turistica iz Engleske čak kazala kako bi njezine broševe zasigurno nosila i kraljica Elizabeta.

Petra ljubav prema modi zapravo gaji još od najranijeg djetinjstva, pa je tako svojim modnim idejama često ”gnjavila” i roditelje.

”Kreativnost je oduvijek dio mojeg života i koliko god je u nekim životnim fazama potiskivala, ona bi uvijek nekako isplivala. Čak ni u vrtić nisam željela otići u onome što mi je mama izabrala, a frizuru sam morala imati svaki dan drugačiju. Mama se borila svako jutro. Volim lijepu odjeću i lijep nakit. Volim kako se nadopunjavaju”, priznaje ova kreativka kojoj je izrada broševa i ogrlica za sada tek hobi.

Izrada smiruje. Stvaram kad svi u kući odu na spavanje. Svaki trenutak koji ulovim.

Cijene su raznolike, a gotovo da nema komada koji je izradila, a da nije odmah zapeo za oko brojnim pripadnicama ljepšeg spola.

...