Praktični savjeti kako pojednostaviti pripremu zimnice

Ljetno obilje mnogi su ovih dana počeli spremati za zimske mjesece, pa nekoliko praktičnih savjeta kako pojednostaviti pripremu zimnice  i kako izbjeći neke nepotrebne sastojke ili radnje neće biti na odmet. Biovrtlarka Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice Biovrt.com, tako navodi da se umjesto pasirke može koristiti štapni mikser ili blender.

“Kožica rajčice i nekog voća smeta mnogima u sosu ili pekmezu, ali sadrži brojne vrijedne vitamine i minerale. Ne treba se zamarati mukotrpnim pasiranjem ili prethodnim odvajanjem kože ili sjemenki rajčice. Sve se jednostavno u par minuta usitni s štapnim mikserom pred kraj kuhanja. Umak/pekmez je gušći, a zadržana su sva hranjiva svojstva. Ukoliko nemate štapni mikser, rajčicu možete i prije samog kuhanja usitniti u blenderu”.

Što je s konzervansima, solju i šećerom?

“Oni zapravo i nisu potrebni kod izrade zimnice. Najbitniji element u pripremanju zimnice je način spremanja – čiste i zagrijane staklenke, novi poklopci, okretanje boca ili sporo hlađenje. Bitno je da su poklopci novi – odnosno da nisu korišteni koji su se možda bili otvarani nožem i sl., pa tako malo savijeni više ne mogu pouzdano potpuno zatvoriti staklenku. Unatoč činjenici da mnogi misle da je upravo šećer bitni da bi pekmezi i kompoti dugo mogli stajati, šećer nije uopće presudan za to i uopće ga ne morate staviti. Ja u kompote i pekmeze stavim uvijek samo minimalno šećera, a oni radi načina pripreme stoje i preko 2 godine. Najbitniji je način spremanja kako je  spomenuto i to će osigurati trajnost vašoj zimnici”, savjeti su Kolar-Fodor.

Možda će vas zanimati i kako priprema kompote, recept za pekmez, salsu i tajna ajvara.

...