Otkrijte svoj arhetip, pobijedite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme

Radeći s tisućama žena koje su željele smršavjeti i promijeniti oblik tijela, svjetski poznata nutricionistica i praktičarka funkcionalne medicine Dana James uočila je neobičan trend: bez obzira na to koliko su se ustrajno držale dijete i plana vježbanja, stari obrasci ponašanja i sumnja u sebe sabotirali su njihov trud.

U Dijeti po arhetipovima autorica pomaže čitateljicama prekinuti naizgled začarani krug osjećaja koji ih sprječava da vole sebe te objašnjava koji hormoni uzrokuju skladištenje masnog tkiva na trbuhu, bedrima i bokovima. 

Upravo kroz razumijevanje modela arhetipova možemo proniknuti u srž našeg ženskog bića i osvijestiti uzroke loših i štetnih prehrambenih navika zbog kojih se vrtimo u začaranom krugu nezadovoljstva, frustracije i razočaranja.

Kada shvatimo koja temeljna sjećanja upravljaju našim ponašanjem i doživljajem sebe, možemo poduzeti korake prema promjeni i iscjeljenju.

Ovaj jedinstveni holistički priručnik bit će od neprocjenjive pomoći svim ženama koje su uvidjele da će jedino samospoznajom i promjenom odnosa prema sebi postati zdrave, sretne i ispunjene osobe. 

Knjiga Dijeta po arhetipovima u prijevodu Tamare Slišković dostupna je u knjižarama po cijeni 119 kn.


Koji ste arhetip?

U ovom uzbudljivom priručniku autorica predstavlja model arhetipova koji će mnogim ženama doslovno otvoriti oči, pomoći da promijene prehrambene navike i žive sretan i ispunjen život. Četiri su glavna ženska arhetipa:

Njegovateljica je uvijek tu da se brine za druge. Ona je draga, brižna i suosjećajna, ali na taj način može zanemariti sebe.

Superžena temelji vlastitu vrijednost na svojim postignućima. Ona je ambiciozna i motivirana, ali njezin posao često joj je važniji od toga koliko i kako jede.

Zavodnica je senzualna, karizmatična i privlačna, ali može postati opsjednuta svojim izgledom do te mjere da razvije nezdrav odnos prema hrani.

Eterični tip jest duhovna i intuitivna žena, ali je preosjetljiva na svoje okruženje pa obično jede kako bi otupjela svoju reakciju na svijet oko sebe.


O autorici

Dana James pokazuje kako se, slijedeći preporuke za vlastiti arhetip, može promijeniti način prehrane u skladu s jedinstvenim kemijskim procesima u tijelu. Osjećaj vlastite vrijednosti ključan je za mnoge aspekte ponašanja, pa tako i za prehrambene navike. Dijeta po arhetipovima nudi nutricionistički potvrđen desetodnevni plan obroka za svaki arhetip kao i korake za psihološku samopomoć, čime se utire put prema mršavljenju, ali i prema sretnom i ispunjenom životu.

Dana James američka je nutricionistica, praktičarka funkcionalne medicine i kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja. Njezin je pristup jedinstven i drugačiji, povezujući osjetilno i duhovno, znanstveno i spiritualno – hrana i osjećaji neraskidivo su povezani, pri čemu podsvjesne misli i uvjerenja imaju ključnu ulogu u izgradnji samopoštovanja te razvoju određenih prehrambenih navika.

Godine 2007. osnovala je Food Coach NYC s misijom da pomogne mnogim ženama koje se uzaludno bore reducirati tjelesnu težinu. Nakupljanje masnog tkiva uzrokovano je hormonima, upalnim procesima u tijelu, ali i emocionalnim razlozima. Promjenom razina određenih hormona – ponajprije kortizola, estrogena i inzulina – mijenja se i mehanizam pohrane masti. Ono što jedemo nerazdvojno je povezano s onim što mislimo i osjećamo. Osjećaj vlastite vrijednosti ukorijenjen je pak u temeljnim sjećanjima iz djetinjstva, koja je nužno ponovno protumačiti te odbaciti pogrešna uvjerenja o sebi i svojem tijelu. Put pomirenja tjelesnog i emocionalnog nije jednostavan, ali je savladiv, posebno uz ovu odličnu knjigu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.