Prehranom i vježbanjem do zdravlja: Idealna težina nije isto što i zdravi organizam

Ispravna prehrana i rekreacija sjajan su put prema boljem osjećaju u vlastitom tijelu, većoj životnoj energiji i, na kraju, zdravlju. Do danas razvijeno je puno teorija na oba područja, brojne knjige govore o jednom ili o drugom, ali malo je onih koje sve to ujedinjuju.

Poznata nutricionistica Alma Bunić i fitness trener David Kuček predstavili su u zagrebačkoj knjižari Znanje novu knjigu Prehranom i vježbanjem do zdravlja koja donosi kombinaciju programa zdrave prehrane i vježbanja. Autori su osmislili izbalansiran režim koji obuhvaća sve aspekte zdravog načina života. Osim autora na predstavljanju knjige sudjelovali su Hana Vunić, urednica knjige, Mihaela Brijak, raw chef i psihologinja Ena Rajić.

Prehranom i vježbanjem do zdravlja knjiga je čije će savjete razumjeti svi, početnici ili profesionalci. Bunić je dugi niz godina željela napisati savršen vodič za zdravi život, ali nije mogla pronaći osobu koja bi njezine nutricionističke preporuke nadopunila savjetima o vježbanju.

Izbor Davida Kučeka bio je logičan i nametnuo se sam od sebe nakon što smo prije nekoliko godina počeli zajedno surađivati s velikim brojem klijenata kojima radim plan prehrane, a David je odgovoran za plan vježbanja“, rekla je Bunić.

 Fitness trener David Kuček koji dugi niz godina radi s brojnim klijentima zna da je ključ usklađivanja prehrane i treninga jednostavnost, jer razni stručni termini, vježbe ili sastojci u prehrani u čovjeku mogu izazvati samo kontra učinak.

U principu vježbanje ne mora ići pod ruku sa zdravom prehranom, ali bez te simbioze neće imati željene rezultate i neće tijelo potaknuti na promjenu na bolje“, dodala je Bunić.

Nutricionisti i treneri često se susreću s pitanjima: Kako brzo smršavitiKoja je moja idealna težinaHoću li nakon nekoliko mjeseci režima vratiti taj višak kilograma? Bunić i Kuček se slažu da je gubitak kilograma različit kod svake osobe, ali naglašavaju da idealna težina nije isto što i zdravi organizam. Dodaju da nitko tko se ne bavi profesionalno sportom ne bi trebao imati manje od dvadeset posto masnog tkiva.

Najčešće pogreške koje većina ljudi rade su neredoviti obroci, neuravnotežen omjer unosa ugljikohidrata, masti i proteina, krivo izvođenje vježbi i pogrešan intenzitet treninga.

U tim situacijama dolazi do ozljeda i čovjek više šteti svome tijelu nego što mu pomaže. Zato smo u ovoj knjizi iznijeli ujedinjene i uravnotežene savjete. Vježbe su bazične i koriste se osnovni ljudski pokreti kao što su guranje, povlačenje i rotiranje. I kod prehrane mogu se pronaći jednostavni recepti u kojima se koriste sezonske namirnice, bez nepotrebnog unosa ugljikohidrata, masti i šećera“, rekao je Kuček.

Zdrav način prehrane i pravilna tjelovježba vode nas ka zdravom životu, u suprotnom prijeti nam velik broj kroničkih bolesti od kojih su autori izdvojili dijabetes koji posljednjih nekoliko godina pogađa sve mlađe generacije.

Urednica knjige Prehranom i vježbanjem do zdravlja Hana Vunić najviše je bila oduševljena činjenicom da je knjiga pristupačna širokoj publici te da je i ona sama nakon višegodišnjeg rada u izdavaštvu radeći na ovoj knjizi naučila mnogo toga.


Izbalansirani režim

Ova knjiga omogućuje svim čitateljima razumijevanje treninga i uravnotežene prehrane te preporučuje kvalitetne i jednostavne vježbe. Bavite li se sportom ili rekreacijom, a ne promijenite prehranu, rezultati će biti sporiji ili neće zadovoljavati. Ako, pak, promijenite prehrambene navike, možda će biti rezultata, ali bez treninga neće biti dugotrajni i dovoljno kvalitetni. Postavite temelje zdravog življenja uz savjete vrhunskih stručnjaka!

Poznata nutricionistica Alma Bunić u svojoj novoj knjizi Prehranom i vježbanjem do zdravlja donosi sjajnu kombinaciju programa zdrave prehrane i vježbanja. Nakon velike uspješnice Sokovi za zdravlje i vitalnost u kojoj je udružila snage s Mihaelom Brijak, sada u stvaranju ovog vodiča za zdrav život, kojemu neće odoljeti početnici ali ni profesionalci, stručne savjete iznosi u suradnji s fitness trenerom Davidom Kučekom. Bunić i Kuček osmislili su izbalansiran režim koji obuhvaća sve aspekte zdravog načina života. 

O autorima:

Alma Bunić završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i stručno usavršavanje za wellness menadžera, fitoterapeuta, terapeuta biorezonancom te je polaznica edukacije kvantne medicine. Voditeljica je i osnivačica škole za prehrambenog savjetnika Galbanum učilište, te radi kao edukator sportske prehrane na Fitnes učilištu. Radi individualne preglede biorezonancom, savjetovanja o prehrani i njezinim dodacima, izrade jelovnika, mjerenje masnog tkiva te procjenu vitamina i minerala.

David Kuček završio je osposobljavanje za fitness trenera na Fitnes Učilištu 2015. godine. Stekao je certifikate “Hard body” i “Training for Warrior”, te prisustvovao raznim seminarima. Usavršavanje je odradio pod vodstvom i mentorstvom Marina Bašića u Zagrebu. U suradnji s Mirzom Menkovićem vodi M GYM (Mega Centar Umag) gdje surađuje i sa Ženskim rukometnim klubom Umag.

...