BALZAMI Napraviti melem je lako, evo kako

Kraj ljeta je vrijeme kad se filtriraju macerati. Kroz 3-4 tjedna maceracije dio ljekovitog sadržaja biljnih droga prešlo je u ulje kojem smo tako dodali vrijednost. Pravila kako pravilno filtrirati i otaložiti macerat ima zapravo podosta, no i ne može se jako pogriješiti. Polako ga ocijedite kroz filter papir, idealno preko noći i pustite da se otaloži jedan dan (obično bude zaostale peludi), zaštitite antioksidansima i odlijte u tamne boce koje ćete dobro zatvoriti. Takav će macerat zadržati svoja ljekovita svojstva točno godinu dana. Upravo do vremena kad budemo napravili svježi macerat, savjetuje fitoaromaterapeutkinja Meri Popović.

“Uz ponešto znanja o aromaterapiji i eteričnim uljima,  uljne macerate možemo i dodatno obogatiti. Eterična ulja se dodaju kako bi pripravku podigli funkcionalnost i djelovanje. Ona su djelotvorna u vrlo niskim dozama jer sadrže visoku potenciju biljke, pa se tako i koriste. U tim su dozama i sigurna za upotrebu što je vrlo važno i ako vas netko uvjerava da je u melem stavio „gomilu“ eteričnih ulja vaše je pravo i dužnost da posumnjate u znanje dotičnog.

Vrijedi upamtiti: kad eterična ulja nanosimo na kožu i radimo pripravak koji će koristiti cijela obitelj postoji zlatno pravilo: manje je više”, napominje Meri.

Melemi su prva pomoć,  imaju svoje prednosti i svoja ograničenja, no krasi ih činjenica su potpuno prirodni, ne opterećuju kožu, štite je od isušivanja i polako u nju otpuštaju ljekovite tvari, a eterična ulja pojačavaju njihovo djelovanje. Sve što još melemu treba je malo voska da ih ugusti i antioksidansi da im produže trajnost.

Napraviti melem nije teško. Optimalno izrađeni melemi su krutine na sobnoj temperaturi, a tope se pri dodiru s kožom i tako se vrlo lako nanose. Sam proces izrade je jednostavan. Treba pripremiti vodenu kupelj (bagno-maria), termometar, laboratorijsku čašu i kozmetički lončić, pojašnjava Meri Popović iz Udruge EteriCo.

Ovo je recept za pomalo neobičan melem koji za bazu koristi macerat kamilice. Macerat se spravlja od dobro prosušenih cvjetova kamilice standardnim postupkom.

Tijekom maceriranja dobije lijepu intenzivno žutu boju (ovisno u kojem se ulju macerira) i vrlo ugodan miris po kamilici. Nadopunit ćemo ga eteričnim uljem prave lavande i “podebljati” CO2 ekstraktom kamilice.

Melem ćemo koristiti kod nadražene, crvene i upaljene kože, lakših opekotina, svrbeža i tamo gdje je potrebno umiriti i zacijeliti.

Miris lavande i kamilice se ugodno nadopunjuju, pa se sviđa čak i onima koji nisu ljubitelji ove dvije mirisne note.

Umjesto macerata kamilice možemo koristiti i macerat stolisnika ili nevena, ali ćemo onda ostati zakinuti za mirisnu komponentu ovog finog melema. Nadoknadit će je kap, dvije eteričnog ulja njemačke kamilice.


MELEM OD KAMILICE I LAVANDE

Recept:

5-6 g voska

45 g macerata kamilice

1 g CO2 kamilice

12 kapi et. ulja prave lavande

CO2 ružmarin 2 kapi

Vit E tokoferol 1 kap

POSTUPAK:

U laboratorijsku čašu odvaže se vosak i stavi topiti u vodenu kupelj. Vosak se topi na vrlo visokim temperaturama (oko 80 stupnjeva).

Za to vrijeme odvažite macerat kamilice i dodajte mu antioksidanse.

Kada se vosak potpuno otopi, dodajte uljnu mješavinu. Hladna ulja će donekle skrutiti već otopljeni vosak, ali ipak spustite temperaturu na otprilike 60 stupnjeva da bi im sačuvali ljekovita svojstva.

Kada se vosak otopi u uljima, izvadite iz kupelji, ukapajte eterična ulja, dobro promiješajte i ulijte u kozmetički lončić.

Držite otvoreno dok se ne skruti.

Nije potrebno dodavati konzervanse, a ovako spravljen melem može trajati i do godinu dana.


THE MELEM (50 g)

Opekotine koje možemo sanirati sami su obično manje traume kože koje nastaju zbog izlaganja toplini, plamenu, vodenoj pari, sunčevim zrakama ili nekoj vrsti trenja. Nisu veće od 8-10 cm i zahvaćaju samo površinski sloj kože. Takve su ozlijede česte u kuhinji, osobito kad se koristi pećnica ili roštilj, ali i u sportovima gdje se barata konopom pa često stradaju dlanovi zbog trenja. Ovaj recept će pomoći i ubrzati regeneraciju kože, djelovati blago antiseptički i umirujuće. Nanosi ga se direktno na ozlijedu nekoliko puta na dan kroz dva-tri dana, odnosno do potpunog zacijeljenja.

Melem kombinira dva klasika u brzoj regeneraciji – macerat nevena i gospine trave, te kombinaciju eteričnih ulja koja djeluju antiseptično i regenerativno. Prirodni nepročišćeni pčelinji vosak osim što ugušćuje sadrži i aktivne tvari poput propolisa, pa pridodaje funkciji melema. Vitamin E je prirodni antioksidans koji će sačuvati ljekovito djelovanje ulja i melem zaštiti od oksidacije.

Vrijeme potrebno za izradu: 10 minuta

RECEPT:

22 g macerata nevena

22 g macerata gospine trave

5-6 g pčelinjeg voska

8 kapi et. ulja širokolisne lavande

6 kapi et. ulja čajevca

3 kapi et. ulja geranija

2 kapi vitamina E.

 

POSTUPAK:

U laboratorijsku čašu odvaže se vosak i stavi topiti u vodenu kupelj.

Za to vrijeme odvažite macerate i dodajte im antioksidanse.

Kada se vosak potpuno otopi, dodajte uljnu mješavinu.

Spustite temperaturu na otprilike 60 stupnjeva da bi sačuvali ljekovita svojstva ulja.

Kada se vosak otopi u uljima, izvadite iz kupelji, ukapajte eterična ulja, dobro promiješajte i ulijte u kozmetički lončić.

Držite otvoreno dok se ne skruti. Nije potrebno dodavati konzervanse, a ovako spravljen melem može trajati i do godinu dana.


Udruga EteriCo

U Udruzi EteriCo članovi se bave aromaterapijom, fitoterapijom i fitonutricionizmom. Organiziraju se predavanja, tečajevi, radionice izrade prirodne kozmetike, sapuna, pripravaka od bilja, branje ljekovitog bilja, individualna savjetovanja… Upravo je počela edukacija o izradi prirodne kozmetike, a uskoro počinje i edukacija iz fitoaromaterapije.

...