KAVA Jedna od najboljih stvari na svijetu

Idemo na kavu? Ovu rečenicu gotovo da čujemo češće nego “Dobar dan“. Svi znaju da je kava jedna od najboljih stvari na svijetu, bilo da je jutro, sredina radnog dana ili poslijepodne. Uz ovaj magičan crni napitak se budimo, odrađujemo sastanke ili za njim posežemo kad nas treba održati budnima do kasno u noć.

Istraživanje koje je proveo Franck u suradnji s agencijom Hendal pokazuje da gotovo 85 posto građana pije kavu barem jednom dnevno, a više od 60 posto i više puta dnevno.

Idemo na kavu“ i dalje je daleko najčešći (87,5%) poziv na druženje, a za polovicu građana razgovor nije potpun bez kave.

Kada bi mogli pozvati na kavu osobu iz javnog života Hrvatske, bio bi to netko od glazbenika (23%), znanstvenik (16%) ili sportaš (16%). Najpopularniji su Ivan Đikić, Maja Šuput, Luka Modrić, Zoran Šprajc.

Gotovo 90 posto konzumenata, kavu najčešće pije ujutro, dok blizu 70 posto kavu pije i poslijepodne. Kava se jednako pije u društvu uz razgovor (29%) kao i u samoći, dok se prati vijesti ili društvene mreže (29%), sprema za posao, školu ili fakultet (18,7%).

Najpopularnije su mljevena, turska kava i espresso, koje pije skoro 70 posto ispitanika. Od ostalih vrsta izdvajaju se instant kava (42%), gotovi cappuccino (39%) i kava za van iz aparata (35%).

Kavoljupci i dalje najviše vole svoj omiljeni napitak iz džezve (69%), ali svaki drugi voli instant kavu prelivenu vrućom vodom, a svaki treći bira kavu iz automata. Najčešće u kavu dodaju šećer i mlijeko, do 20 posto njih voli čistu, crnu.

Kava je dio svakodnevnog života pa se najviše pije iz navike (41%), zbog druženja (36%) i razbuđivanja (37%), a okus kave primarni je razlog konzumacije za 29% kavopija.

Kada se spomene kava, 28% građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16% buđenje, 15% miris, a 13,5% spominje Franck.

Crna, turska, espresso, s mlijekom ili bez. Manje bitno, ako je u dobrom društvu. A evo i nekoliko razloga zašto je kava dobra za nas.

Prvi dan listopada Međunarodni je dan kave koji je posebno obilježen u Kauflandu. Više od 200 vrsta kave i pripravaka od kave danas je na sniženju.

  1. Razbuđuje nas. Osim što je topla i ukusna te dio jutarnjeg rituala buđenja, druženja s obitelji ili planiranja dnevnih zadataka s kolegama na poslu, kofein u kavi nas razbuđuje i utječe na to da smo pažljiviji, brže reagiramo, a budimo realni – mnogi od nas su i manje razdražljivi.

  1. Utječe na raspoloženje. Miris svježe pripremljene kave u omiljenoj šalici jutarnja je rutina mnogih, a osim okusa važan je i miris. Ljubiteljima kave sam njen miris u trenu poboljšava raspoloženje, a kod nekih čak i smanjuje stres.

  1. Olakšava vježbanje. Ako vam je teško započeti s vježbanjem i uporno to odgađate za sutra, šalica espressa može pomoći. U jednom istraživanju ispitanici su vježbali u dvije grupe, jednoj koja je popila kavu i drugoj koja nije. Pogađate – ispitanici koji su popili kavu vježbali su lakše.

  1. Hladna kava je u službi ljepote. Vjerojatno ste od mama i baka mnogo puta čuli da je hladna kava dobra za ten. One su u to čvrsto vjerovale, a i u novije doba, crna kava je sastojak brojnih recepata za njegu kože: od preparata za piling, njegu lica pa čak i anticelulitne tretmane.

  1. Kava je sjajan „izgovor“ za druženje. Kava razbija tremu i probija led. „Jesi li za kavu?“ rečenica je koja je često početak velikih ljubavi i prijateljstava. Na prvim kavama padaju i sjajne ideje te se dogovaraju poslovne suradnje. Toliko je razloga da nekoga već danas pozovete na kavu.