SKETCHING CONNECTIONS Evo što bi se dogodilo da slikarska mapa putuje Europom od jednog do drugog umjetnika

U petak, 15. rujna u 20 sati u Galeriji Laval Nugent bit će otvorena izložba naziva Sketching connections.

Dajana Radoš

Ova izložba međunarodnog karaktera okuplja vizualne umjetnike iz cijele Europe, a nastala je kao rezultat kreativnog projekta Sketchbook Station u organizaciji Udruge Prizma.

Projekt koji je nastao iz čiste znatiželje u konačnici se prometnuo u kompleksnu i slojevitu platformu koja aktivno radi na pronalaženju, povezivanju i promoviranju europskih vizualnih umjetnika. Kao primarni medij povezivanja osmišljena je slikarska mapa koja je u 359 dana proputovala oko 8.000 kilometara i posjetila 23 umjetnika i umetnice.

Mapa je krenula iz Hrvatske, a na svom putovanju posjetila je Švedsku, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Estoniju, Latviju, Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju, Sloveniju, te Bosnu i Hercegovinu.

U Sketchbook Station projektu sudjeluje čak 23 umjetnika koji su birani putem natječaja. Svaki izabrani umjetnik napravio je jedan rad u slobodnoj tehnici (crtež, slika, kolaž, grafika) koji je potom priložio u mapu i poslao na adresu sljedećeg sudionika.

Tako je Sketchbook Station umjetnička mapa proputovala Europom, te je na svakoj postaji obogaćena jednim novim autorskim radom. Početna i završna postaja ovog umjetničkog putovanja je Hrvatska kao matična zemlja projekta, a uspješni završetak putovanja umjetničke mape organizatori projekta obilježavaju otvorenjem međunarodne izložbe na kojoj će posjetitelji moći razgledati sve radove koji su u proteklih godinu dana priloženi u Sketchbook Station mapu.

Flavia Rodrigues

Izložbom Sketching connections udruga Prizma obilježava završetak putovanja umjetničke mape i početak novog poglavlja projekta. Tek će na izložbi posjetitelji po prvi put moći vidjeti sve radove u jednom prostoru, te ujedno promotriti cijele radove, a ne samo fragmente koji su objavljivani u promotivnim člancima.

Sljedeći korak je povezivanje s kulturnim institucijama i udrugama nezavisne kulturne scene. Udruga Prizma aktivno radi na dogovorima oko izlaganja umjetničkih radova Sketchbook Station projekta i u drugim hrvatskim gradovima, te poziva sve zainteresirane kulturne ustanove i udruge da se jave sa svojim prijedlozima. Ujedno, jedan od glavnih ciljeva udruge jest objediniti sve sudionike Sketchbook Station projekta i kroz formu tribine/okruglog stola/ciklusa predavanja potaknuti razmjenu iskustva, znanja i mogućnosti europskih vizualnih umjetnika. Nakon otvorenja zagrebačke izložbe udruga Prizma će pokrenuti crowdfunding kampanju i poziva sve zainteresirane da se pridruže, podrže kampanju, te aktivno prate aktivnosti na web stranici udruge i Sketchbook Station projekta.

...

Comments are closed.