“UVEZ” BRIDGET COLLINS Roman koji ćete poželjeti pročitati čak i ako već odavno “ne čitate romane”

Zamislite moć da izbrišete tugu.

Zamislite moć da zaboravite bol.

Zamislite moć da sakrijete tajnu. 

Zauvijek.

Radnjom podijeljenom u tri dijela, Uvez Bridget Collins nas uvodi u svijet Emmetta Farmera, mladića iz ruralnog dijela Engleske, koji nakon duge i teške bolesti počinje raditi kao šegrt kod Knjigoveže – majstorice zanata uvezivanja misli i sjećanja u knjige.

Naučit će ručno izrađivati prekrasne sveske, a u svaki će uvezati nešto posebno i izvanredno: uspomenu. Postoji li nešto što želite zaboraviti, pomoći će vam. Vaša prošlost bit će sigurno pohranjena u knjizi i nikada se nećete morati prisjetiti svoje tajne, ma koliko stravična bila.

Knjigoveštvo je izniman zanat, ali i zanat koji podliježe predrasudama i strahovima, jer jednom kada uvežete svoje sjećanje, ono više nije vaše, otvoren vam je put bez boli i patnje. Ipak, svatko tko dođe do knjige s vašim imenom može doznati vaše najmračnije tajne, pa ne čudi što su se u svijetu Uveza knjige smatrale opasnima i zlima.

To je svijet u kojem se ne čitaju romani i pripovijetke, nego tuđa sjećanja, kontroverzni događaji, opisi ratova ili pak ljubavne priče osoba koje su ih proživjele i uvezivanjem zauvijek izgubile. 

Emmett zaranja u novi život, uči tajne zanata, ali i nailazi na nešto što nikada nije očekivao – knjigu koja nosi njegovo ime. Tajna pohranjena u toj knjizi promijenit će njegov pogled na svijet, otkriti bolne uspomene i natjerati ga da se svom snagom bori za ono što je u toj knjizi izgubio. 

Iznimno primamljiv i raskošan, Uvez je roman koji će svojom dosjetljivošću, intrigama i ljubavnom pričom izvan okvira zaokupiti vašu pozornost i natjerati vas da se zaljubite u njega. 


„Prava poslastica… gotička, maštovita i mračna priča.“ The Times

Uvez je kriška torte tamne čokolade s osvježavajućim, slasnim punjenjem od maline. Raskošna zabava u gotičkome stilu. Očaravajuće.“ Tracy Chevalier, autorica romana Djevojka s bisernom naušnicom


Bridget Collins studirala je glumu na Londonskoj akademiji glazbene i dramske umjetnosti po dobivanju diplome iz engleskoga jezika i književnosti King’s Collegeu u Cambridgeu. Autorica je sedam priznatih romana za mlade i producentica dviju scenskih izvedbi. Uvez je njezino prvo djelo za odrasle.