[VIDEO] Kako ayurvedskim biljkama obojiti i njegovati kosu

Ayurvedskim biljkama kosu možete obojiti u željenu boju, a ako kosi želite pružiti njegu, pripremite maske za kosu.

AyuGarden ayurvedske boje za kosu pomažu postići  željene nijanse, od medene preko narančaste i bakrenocrvene, do svih nijansi smeđe i potpuno crne boje. Osim što ćete dobiti željenu nijansu koja se ne ispire, vaša kosa će dobiti potrebnu njegu.

Maska od sene za isušenu kosu

Sena je biljka poznata i kao „neutralna kana“. Možete ju koristiti i kao boju za kosu, za dobivanje zlaćanih nijansi, a kao maska se koristi na vrlo jednostavan način: prah biljke umutite s vodom te smjesu nanesete na suhu kosu i omotate ju prozirnom folijom. Smjesu ostavite na kosi od jedan do nekoliko sati, što dulje držite, učinak je bolji. Temeljito isperite bez nanošenja šampona, a rezultat će biti sjajna i meka kosa.

Maska od amle za iritirano vlasište

Imate li neki problem s vlasištem, poput crvenila i nadraženosti, maska od amle će riješiti problem. Amla je snažni antioksidans poznat po svom protuupalnom djelovanju te sadrži 20 puta više vitamina C od naranče.

Masku pripremite na sljedeći način: umiješajte prah amle s vodom dok ne dobijete smjesu gustoće jogurta. Umasirajte ju u suhu kosu, kosu pokupite te na nju stavite kapicu za tuširanje ili prozirnu foliju. Masku ostavite barem 15 minuta, možete i nekoliko sati, te ju nakon toga dobro isperite. Masku je poželjno koristiti jedanput tjedno.

Bhringaraj i Shikakai

Bhringaraj je biljka vrlo ljekovita za kožu, a posebno kosu. Ulje bhringaraja, uz ulje amle, najcjenjeniji je ayurvedski pripravak koji pomaže spriječiti opadanje kose, prevenira i liječi ćelavost, također i sijede…

Riječ „shikakai“ u doslovnom prijevodu znači „plod za kosu“, a ova se biljka od davnina koristi za pranje i njegu kose. Odličan je prirodni šampon koji temeljito čisti kosu i vlasište, a uz to djeluje i kao balzam za kosu. Može se koristiti i kao maska za njegu kose i vlasišta. Jača korijen i potiče rast kose te je odlično rješenje za prhut i opadanje kose.

Prof. Mirela Lončarević u ovom videu govori o biljkama kao prirodnim bojama za kosu, ayurvedskim pigmentima za kosu, kako se i u kojem omjeru koriste kana, sena, indigo i amla, kako se i u kojem omjeru dodaju prirodni pigmenti hibiskus, latice ruže, aloa vera, kako se postiže željena nijansa kose, njega kose i vlasišta ayurvedskim biljkama i uljima bhringaraj, brahmi, amla ulje, biljni prirodni šampon za kosu shikakai, maske za njegu kose. Za termine radionice možete se informirati na  mail mirela@ayugarden.com.