S DRUGE STRANE LUTKARSTVA “Must see” predstave jubilarnog izdanja PIF-a

Ovogodišnje, jubilarno izdanje PIF-a održava se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, te će u sedam dana ugostiti više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

– Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj, širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one „s druge strane lutkarstva“ koje obogaćuju i redefiniraju ovaj specifični umjetnički medij, istaknula je u najavi programa umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

Na ovogodišnjem PIF-u prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja širokog raspona tema, od teme odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, 16. rujna na Sceni Travno, izvedbom predstave Djevojčica iz Lenjingrada. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada. 

Ovogodišnji „must see festivala svakako je i kineska kazališna trupa Guangxi, koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke, zatim višestruko nagrađivana solo izvedba Jesenski portreti, Amerikanca Erica Bassa, tradicionalna španjolska priča o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke, predstava Dindim, o nježnosti temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te humoristično-ljubavna priča Jer te volim kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

Dolazak lutkara i lutaka u grad, najavit će dobroćudni div Pifko i Pifkova povorka koja kreće 16 rujna u 11 sati iz Tkalčićeve, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. Organizatori su i ove godine pripremili bogati off program u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Izložbom fotografija Ivana Špoljarca, Lutke na kvadrat, 11.rujna u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, započinje pretprogram 50. PIF-a, nakon čega slijedi i prikaz odabranih radova 5. Likovnog natječaja za djecu LUTKA, MASKA… PIF u Etno art galeriji 14. rujna. Tijekom festivala također će se moći pogledati i retrospektivna izložba PIF-ovih 50 u Kulturnom centru Travno.

Festival se službeno zatvara 22. rujna na Sceni Travno, svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz off programa, Behind the Paper, u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a.

Detaljan raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a.

...