Romani koji će ove blagdane učiniti još čarobnijima

Stilus knjiga pripremila je mnoštvo uzbudljivih izdanja za blagdane, a danas predstavljamo dva koja su nam “zapela za oko”. Najnovije djelo autora Mariusa Gabriela, PARIŽANKE, vraća nas u doba Drugoga svjetskog rata, kada je nacistička Njemačka vođena Hitlerovim zastrašujućim zamislima terorizirala Europu i u rat uvukla gotovo cijeli svijet, a živote triju žena, među kojima je i modna ikona Coco Chanel, zakomplicirala.

Iz pera popularnoga francuskog pisca Marca Levyja dolazi najnovija romantična komedija, ŽENA POPUT NJE, prepuna toplih ljudskih priča i vrtloga osjećaja s dozom nezasitnog humora.

Marius Gabriel: PARIŽANKE

S engleskog prevela Sanja Ščibajlo

Najnovije djelo autora Mariusa Gabriela, Parižanke, vraća nas u doba Drugoga svjetskog rata, kada je nacistička Njemačka vođena Hitlerovim zastrašujućim zamislima terorizirala Europu i u rat uvukla gotovo cijeli svijet.

Radnjom smještenom u okupiranom Parizu, autor na pomalo biografski način opisuje život okupiranog Pariza i njegovih građana. U središtu radnje nalaze se tri žene – Olivia, američka slikarica švedskog podrijetla, popularna francuska glumica Arletty i jedna od najvećih modnih ikona u povijesti, dizajnerica Coco Chanel.

Ono što, osim rata, povezuje ove tri žene jest hotel Ritz koji sve do današnjega dana slovi kao jedan od najraskošnijih i najpoznatijih hotela u kojemu se okuplja krema svjetskoga društva. Olivia, koja je stigla u Pariz kako bi se ostvarila kao slikarica, morala je odustati od svojih snova jer si stanovništvo predratnog Pariza nije moglo priuštiti njezine umjetnine. Sudbina ju je odvela u hotel Ritz gdje se zaposlila kao sobarica, a kada je Pariz okupiran i Ritz počeo služiti kao baza vrhovnom zapovjedništvu nacističkih okupatora, Olivia je svoj položaj iskoristila kako bi pružila otpor onima koji su sustavno uništavali sjaj Pariza, francuskih građana, ali i koji su ubili njezina zaručnika.

Želja za djelovanjem i osvetom Oliviju je navela na putovanje prepuno strepnje i tuge, ali i putovanje isprepleteno sa sudbinama Arletty i Coco Chanel, ženama poznatima kao njemačkim kolaboracionisticama. 

Parižanke su roman koji zorno prikazuje ratno doba i živote kako fiktivnih, tako i stvarnih likova. Prepun osjećaja, iznimno napet, na trenutke vrlo romantičan i topao, ovaj je roman moguće okarakterizirati kao spoj biografije i povijesne fikcije. Svojim dijalozima, opisima i preokretima zaokupit će sve ljubitelje povijesnih romana, ali i one koji uživaju čitati priču o ljubavi, upornosti, ljudskog snazi i izazovima koje donosi putovanje zvano život. Priča koja će vas navesti da s nestrpljenjem očekujete sljedeći uradak ovog izvrsnog autora. 

Marius Gabriel slovi kao autor kojeg je slavni ženski časopis Cosmopolitan opisao kao čovjeka koji će vas „primorati na čitanje sve dok vam ne zagori večera“. Svoj autorski zanat kovao je tijekom studija na Sveučilištu Newcastle, gdje je pod pseudonimom napisao trideset i tri ljubavna romana kako bi financirao svoje postdiplomsko istraživanje. Gabriel je, također, autor nekoliko povijesnih romana, uključujući bestselere The Seventh Moon, The Original Sin i Redcliffe Sisters serijal, Wish Me Luck as You Wave Me Goodbye, Take Me to Your Heart Again i The Designer. Njegov najnoviji uradak je roman pod naslovom The Ocean Liar. Rođen u Južnoafričkoj republici, danas boravi dijelom u Londonu, a dijelom u Cairu. Otac je troje odrasle djece.  

Marc Levy: ŽENA POPUT NJE

S francuskog prevela Ira Martinović

Iz pera popularnoga francuskog pisca Marca Levyja dolazi najnovija romantična komedija prepuna toplih ljudskih priča i vrtloga osjećaja s dozom nezasitnog humora.

Radnja nas ovoga puta odvodi u New York i njegovu poznatu Petu aveniju. Na kućnom broju 12 nalazi se zgrada nimalo slična drugima oko nje. U toj zgradi radi Deepak, vozač jednog od najstarijih dizala u gradu koji osim majstorskog vladanja antiknim strojem uživa i povjerenje i naklonost stanara zgrade. 

Vremešni Deepak ima i jednu životnu želju – postaviti rekord najviše prijeđenih milja dizalom. U tome će mu pomoći suprugin nećak Sanji koji je došao u New York na poslovni sastanak. Kada se Deepakov kolega iz noćne smjene ozlijedi, Sanji oblači uniformu vozača dizala i kreće na put prema ostvarenju ujakova sna.

Nitko ne sluti da je šarmantni mladić u vozačkoj uniformi i bijelim rukavicama jedan od najuspješnijih poduzetnika u Mumbaiju. Posebno to ne misli Chloe, stanarka penthousea na kućnom broju 12. Chloe želi postati glumica, bez obzira na prikovanost za invalidska kolica od kobnoga 15. travnja 2013., i ne zna da će joj Sanji preokrenuti život naglavce te da život u njezinoj zgradi više nikada neće biti isti.

Žena poput nje neodoljiva je komedija koja slavi životne različitosti i sve ono što nas zbližava – i mjesta gdje nitko i ništa nisu ono što nam se čini. Marc Levy jedan je od virtuoza mašte i stvaranja priča, a ova je romantična komedija samo jedan u nizu njegovih neodoljivih i živopisnih djela koje će vas nasmijati i osvjetlati vam dan.

„Marc Levy majstor je mašte, romantike i komedije. Ovaj roman donosi veselje i smijeh na svakoj stranici. Izvolite, uđite na adresu Peta avenija 12 – na svakom katu čeka vas zabava“ – Pierre Vavasseur, Le Parisien

„Dinamična njujorška komedija…“ – RTL, Bernard Lehut

„Ljubavno pismo New Yorku – RMC

„Romantična komedija puna ljudskih priča… „– Le Journal de Quebec

„Jedan od bestselera ovog ljeta, iskričav poput mjehurića pjenušca, u maniri najboljih romantičnih komedija poput Notting Hilla“ – AFP

„Sjajna komedija… u kojoj ništa nije nemoguće“ – Le Figaro

„Roman koji je istodobno moćan, dirljiv, romantičan i smiješan, poput filma Baleka Edwardsa“ – Nicky Depasse, Elle Belgija

Marc Levy prodao je više od četrdeset milijuna knjiga i najčitaniji je francuski pisac današnjice. Napisao je osamnaest romana. Svoj prvi roman, Kad bi to zbilja bila…, napisao je za sina, a poslije je adaptiran za film Samo nebo zna s Reese Witherspoon i Markom Ruffalom u glavnim ulogama. Otad Levy osvaja srca europskih čitatelja i čitatelja diljem svijeta. Samo u Kini njegovi su se romani prodali u pola milijuna primjeraka, a prevedeni su na četrdeset devet jezika. Levy živi u New Yorku.