PREDOBRO DA BI BILO ISTINITO Jesu li visokoproteinske dijete djelotovorne?

Možete li izgubiti kilograme hraneći se biftecima, hamburgerima, sirom i slaninom?

Visokoproteinske dijete poput Atkinsonove svakako mogu djelovati, no prije nego što se odlučite za jednu od takvih dijeta, izvažite prednosti i mane s nama:

Žene bi trebale unositi najmanje 50 grama proteina dnevno, a muškarci 60 grama, ali u visokoproteinskim dijetama nerijetko se unosi i mnogo veća količina.

Također, takvi načini prehrane često ograničavaju unos ugljikohidrata što dovodi do naglog gubitka težine. Kako se to dogodi? Najprije se gubi višak vode u tijelu, a nakon što organizam nema više ugljikohidrata koje može trošiti kao izvor energije, okreće se uskladištenim masnim stanicama. Izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane dolazi do ketoze koja kratkoročno može uzrokovati glavobolje i mučninu, ali dugoročni negativan utjecaj na tijelo nije dokazan. Ketoza je stanje značajnog gubitka masnog tkiva, no uz očuvanje mišićnog, što je čini idealnom za bodybuildere, ali i fitness rekreativce.

No, u svemu je potrebno naći balans pa tako i u načinu prehrane.

Pripazite da unesete dovoljno proteina i vlakana u svoj organizam: jedite mnogo voća, povrća, mliječnih proizvoda i čistog mesa.

Izbjegavajte masno meso te se okrenite zdravijim varijantama poput teletine, piletine i puretine bez kože, te ribu. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce i krvožilni sustav, a uz to sadrži visok udio proteina i malo masti.

Jaja su također bogat izvori proteina.

Umjesto običnih žitarica, odaberite integralno zrno te jedite mnogo graha koji sadrži iznenađujuće visok udio proteina i dulje vas drži sitima.

Prilikom odabira mliječnih proizvoda, pripazite na udio masnoće jer time lako možete skrenuti s puta, no mnogi su jogurti bogati proteinima i vlaknima koja su potrebna za zdrav rad organizma.

U svakom slučaju, držite se raznolike prehrane, a iz svoje dijete izbacite prerađenu i masnu hranu. Vaš organizam će vam biti zahvalan, a to će se očitovati i na vašem tijelu koje će vas nagraditi.