NOVE BOJE JESENI Hrvatska televizija najavila brojne novosti

Hrvatska televizija u okviru jesenske programske sheme gledateljima će od 18. rujna u udarnome terminu ponuditi više od 85 posto domaćeg sadržaja.

Premijere igranih i serijskih filmova hrvatske proizvodnje, brojne nove dokumentarne, razgovorne, mozaične i zabavne emisije hrvatske proizvodnje te odabir stranoga dokumentarnog i serijskog programa moći će se pogledati na HTV-u.

Prvi program

Utorkom na HTV1 od 20 sati prikazivat će se talk show U svom filmu, u kojoj će urednica i voditeljica Tončica Čeljuska razotkrivati pojedinosti iz života najviđenijih ljudi naše društvene i političke pozornice. 

Petak i subota od 20 sati rezervirani su za izbor komercijalno najuspješnijih filmova novije proizvodnje, blockbustere, a prikazivat će se tri filma zaredom.

Od brojnih filmskih naslova izdvajamo sportsku akcijsku drama Utrka života s Chrisom Hemsworthom u naslovnoj ulozi, komediju Dostavljač s Vinceom Vaughnom, dvije romantične komedije – Prekid i Zamjena – s Jennifer Aniston, triler s Russellom Crowom Sljedeća tri dana, veliki akcijski hit Plaćenici te povijesni spektakl Pompeji.

Ponedjeljkom od 21 sat na Prvome programu Hrvatske televizije prikazivat će se domaći dokumentarni sadržaji poput serije o hrvatskim predsjednicima vlade Hrvatski premijeri osobno ili nove serije Gorana Milića Tada & sada, koja uspoređuje kako smo živjeli nekoć, a kako živimo sad.

Četvrtak od 21 sat rezerviran je za prestižnu nagrađivanu BBC-jevu kriminalističko-dramsku seriju Noćni upravitelj nastalu prema romanu proslavljenoga svjetskog pisca trilera i špijunskih zapleta Johna Le Carrea.

Vikend na Prvome programu donosi novost u poslijepodnevnome terminu. Svake nedjelje od 15.35 prikazivat će se obiteljski filmovi. Za filmofile se nedjeljom navečer uvodi filmski ciklus Zlatno doba Hollywooda, koj otvaraju Sjaj u travi, Doručak kod Tiffanyja i Doktor Živago.

Brojne novosti gledatelje očekuju i u jutarnjemu te dnevnome programu. Jutarnja mozaična emisija Dobro jutro, Hrvatska od ponedjeljka do petka ubuduće će trajati do 10.20, a unutar nje emitirat će se i dosadašnja emisija Imam problem. Dobro jutro, Hrvatska nastavit će se emitirati i subotom, i to od 9.30 do 11 sati.

Svakim radnim danom od 17.20 prikazivat će se mozaična emisija urednice Maje Tokić Kod nas doma, koja će se sastojati od studijskoga dijela i pojedinih rubrika s temama iz svakodnevnoga života: mode, dizajna, uređenja doma, putovanja, suvremene psihologije, glazbe, književnosti, kazališta. Vodit će je poznate voditeljice Barbara Kolar i Iva Šulentić.

Od ponedjeljka do četvrtka termin prije središnjega Dnevnika rezerviran je za omiljeni kviz Potjera s Tarikom Filipovićem, a umjesto emisije Moj HRT petkom će se prije središnjega Dnevnika emitirati zabavna emisija za mlade Daj pet(ak). Dvoje mladih voditelja, Lucija Kajić i Filip Vidović, svakoga će petka u goste pozivati glazbene sastave, preporučivati zanimljive događaje diljem Lijepe Naše, davati korisne savjete te donositi priče o uspješnim mladim ljudima. Gledatelji će se dobro zabaviti i uz reportaže u kojima će se slavni upuštati u različite izazove, a moći će naučiti i kuhati te dobiti smjernice kako jeftino i sigurno putovati. Urednica je Mirna Dvoršćak.

Drugi program

Svakim radnim danom na Drugome programu od 19.30 na rasporedu će biti glazbena emisija Poprock.hr, a emisija HRT top 20 prikazivat će se subotom od 19.10. Nedjeljom od 19.30 u novome se ruhu vraća glazbena emisija Garaža.

Za najmlađu će se publiku od ponedjeljka do subote od 19 sati emitirati crtani film Kronike Matta Hattera.

Od sportskih sadržaja najavljujemo prijenos nogometne Lige prvaka i Europske lige, rukometne Lige prvaka te prijenos Europskoga prvenstva u odbojci za žene. U 2018. godini svakako valja istaknuti Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji i Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se održati u Rusiji.

Od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat na Drugome programu Hrvatske televizije emitirat će se filmovi. Ponedjeljkom su na rasporedu komedije kao što su Preboljeti Saru Marshall, Pikantne holivudske priče i Utroje sa žigolom.

Utorkom će se prikazivati romantični filmovi među kojima izdvajamo Ljubavni jackpot, Step Up 2, 3 i 4, Ljubav po mjeri i Dnevnik Bridget Jones. Srijedom će na rasporedu biti akcijski filmovi među kojima su Slobodni strijelci, Snowpiercer i Ledeni, a četvrtkom drame među kojima su Manglehorn i Fort Bliss.

Nedjeljom će se u istome terminu prikazivati filmovi s pet zvjezdica među kojima su Iskupljenje u Shawshanku, Sedam, Carstvo sunca i Blues Brothers.

Nedjeljom od 20.05 na Drugome programu HTV 2 prikazivat će se bogato kostimirane povijesne igrane serije među kojima su Ekatarina, Poldark i Victoria.

Srijedom od 20.05 gledatelje očekuje nova zabavna emisija Oči u oči s voditeljem Petrom Vlahovom bavit će se i aktualnim i svevremenskim temama o kojima se raspravlja na kavi, na portalima i u medijima, a koje nisu povezane s politikom.

U istome će terminu, od 20.05, nova glazbena emisija Koktel-bar tri četvrtka u mjesecu uživo iz HRT-ova televizijskoga studija Angel Miladinov uvoditi gledatelje u glazbeni svijet, živote naših poznatih glazbenika i neotkrivene pojedinosti njihova stvaralaštva i rada. Urednica je i voditeljica Uršula Tolj. Posljednji četvrtak u mjesecu rezerviran je za novu emisiju Dijagnoza posvećenu zdravlju, urednice Sanje Kocijančić – Petričević.

Tjedna mozaično-informativna emisija Špica, riva, korzo od jeseni će se na Drugome programu Hrvatske televizije prikazivati svake subote od 12.30 do 14 sati izravno iz Bogovićeve ulice u Zagrebu. S Martinom Validžić i Danijelom Despotom približavat će gledateljima društveni život subotom u pet hrvatskih gradova. 

Noćne će ptice u ciklusu Zaspite s osmijehom od ponedjeljka do četvrtka od 23.30 moći uživati u humorističnoj seriji Brooklyn Nine-Nine. Od ponedjeljka do petka od ponoći emitirat će se televizijska serija Goldbergovi, a nedjeljom od 22.30 gledatelje će zabavljati Graham Norton.

Treći program

Jedna od novosti na Trećemu programu bit će emisija Art à la carte, koja će se prikazivati petkom u večernjemu terminu. Bit će posvećena umjetnosti i kulturi te, kako ističe urednica Lidija Špiranec, umjetnosti dokolice s pozitivnim predznakom. 

U pripremi su nove serije videoradova i instalacija poznatih hrvatskih umjetnika, koje se proizvode u okviru Hrvatske radiotelevizije (HRT) ili izvan HRT-ovih studija.

Među brojnim filmskim novostima na Trećemu programu izdvajamo filmski ciklus Ratni ponedjeljak, u kojemu ćemo emitirati brojna ratna remek-djela poput Podmorice, Bitke za Alžir ili Četiri jahača apokalipse. Srijedom će u ciklusu Sto godina Kirka Douglasa gledatelji moći vidjeti brojne antologijske filmove najveće živuće holivudske legende, a nakon toga opsežan ciklus britanskoga filma 80-ih godina 20. stoljeća krcat antologijskim ostvarenjima jednoga od najzanimljivijih razdoblja britanske kinematografije. Nedjeljom popodne emitirat će se urnebesno zabavan ciklus komedija Jerryja Lewisa i Deana Martina.

Kao poslasticu za filmske sladokusce najavljujemo veliki ciklus filmova braće Taviani četvrtkom navečer, koji će se emitirati od početka listopada i kojemu će prethoditi veliki ekskluzivni intervju s Paolom Tavianijem snimljen za posebno izdanje HRT-ove filmske emisije Posebni dodaci.

Tijekom jeseni utorkom od 22.45 u okviru ciklusa Kino Europa gledatelji će moći pogledati niz filmova poznatih europskih autora. Na samome početku jeseni prikazat će se psihološka drama Palermo Shooting Wima Wendersa, film The Door, koji je režirao mađarski oskarovac Istvan Szabo, s Helen Mirren i Martinom Gedeck, jednom od najpopularnijih njemačkih glumica, u glavnim ulogama, potom Adieu au langage, filmski esej začetnika francuskoga novog vala Jean-Luca Godarda te 20 000 dana na Zemlji, igrano-dokumentarna drama Nicka Cavea. Tijekom godine gledatelji će moći uživati i u napetome skandinavskom trileru Kvinden i buret, zanimljivoj drami Francoisa Ozona Une nouvelle amie, filmu A Bigger Splash s Tildom Swinton te u još mnogim drugim odličnim europskim ostvarenjima.

U filmskome ciklusu petkom Kino Milenij gledatelji će imati priliku pogledati ciklus jednoga od najpopularnijih suvremenih autora, odnosno tri filma Paola Sorrentina, među kojima i Oscarom nagrađeno remek-djelo La grande belleza te komičnu dramu Youth.

Nakon Sorrentinovih filmova petkom će se prikazivati filmovi švedskoga festivalskog miljenika Roya Anderssona, a tijekom godine moći će se pogledati filmovi još jednoga iznimnog i popularnog švedskog autora, Rubena Ostlunda, ovogodišnjega kanskog laureata.

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) od jeseni će se prikazivati i horor-trileri španjolskoga majstora horora Jaumea Balaguera, a u Noćnim projekcijama petkom u sitne sate osim repriza prikazat će se i nekoliko iznimnih premijera, među kojima su novozelandska urnebesna vampirska komedija What We Do in the Shadows, animirani dugometražni znanstveno-fantastični film The Congress izraelskoga autora Aria Folmana, Libertador – venezuelska biografska drama o Simonu Bolivaru, te još nekoliko sjajnih filmskih ostvarenja.

Četvrti program

Četvrti program nastavlja s konceptom cjelodnevnoga informativnog programa uživo. Novost je da će se informativne emisije Vijesti radnim danom emitirati svakih pola sata, sve do ponoći. 

Sve su emisije i programi Hrvatske televizije dostupni i putem računala, tableta i mobilnih uređaja s pomoću multimedijske usluge HRTi.

...