VRIJEME RUČKA? Isprobajte jela po receptima chefa Stjepana Bistričkog
Carpaccio od sabljarke ili orade, St. Jacques, domaći ravioli s gamberima, hrskava hobotnica…, samo su neka od jela koja i vi možete pripremiti po recepturi chefa Stjepana Bistričkog.
Restoran Apetit City i njegov chef Stjepan Bistrički ovog su ljeta pripremili morske delicije koje se mogu kušati u Masarykovoj ulici u srcu Zagreba. Bistrički je jedan od naših najcjenjenijih mladih kuhara koji je posljednjih nekoliko godina postigao zapažene rezultate. Njegove su se gastro kreacije našle i u prestižnoj knjizi Riso Gallo.
Ovog ljeta Stjepan predstavlja nekoliko recepata i jela koje će i vaše ljetne menije učiniti zanimljivijima i ukusnijima.
Carpaccio od svježe orade s istarskim tartufima
Potrebne namirnice:
Orada 600 g
Crni tartuf 20 g
Maslinovo ulje 80 g
Ulje od tartufa 40 g
Sol.
Priprema: Oradu očistimo, isfiletiramo i izvadimo kosti s filea. Režemo na tanke listiće i slažemo na hladan tanjur. Začinimo solju, maslinovim uljem i uljem od tartufa. Naribamo svježi tartuf, dekoriramo, poslužimo hladno.
St. Jacques s pireom od batata i umakom od agruma
Potrebne namirnice:
St. Jacques 3 kom
Naranča 1 kom
Limun 1 kom
Batat 400 g
Šećer 40 g
Maslac 100 g
Mlijeko 1 dcl
Ulje maslinovo 40 ml
Sol
Papar.
Priprema: Prvo napravimo pire od batata i umak od agruma. Batat očistimo i stavimo kuhati u vodu. Kada je kuhan propasiramo ga, dodamo mlijeko, maslac i začinimo. Umak napravimo tako da iscijedimo sok iz naranče i limuna, dodamo malo šećera i prokuhamo. St.Jacques (Jakobove kapice) očistimo i pečemo ga na maslinovom ulju, posolimo i serviramo na umak od agruma s pireom od batata.
Salata s brancinom
Potrebne namirnice:
Brancin 1600 g
Mrkva 50 g
Celer 50 g
Šparoge 40 g
Mix salata 80 g
Jaja 1 kom
Ulje maslinovo 20 ml
Ulje suncokret 1 dcl
Senf 10 g
Limun 1 kom
Gorušica sjeme 1 jušna žlica
Riblji umak 1 dcl
Sol
Papar.
Priprema: Najprije napravimo majonezu od agruma tako da u posudu stavimo žumanjak, senf, limunov sok, sol i papar i dolijevamo suncokretovo ulje uz stalno miješanje. Povrće i salatu očistimo, narežemo na sitne rezance i začinimo majonezom. Brancin očistimo, isfiletiramo i odvojimo od kostiju, narežemo na četiri jednaka dijela. Pečemo ga na teflonskoj tavi na maslinovom ulju, kada je gotov serviramo ga na mikro salatu i prelijemo ribljim umakom u koji smo dodali sjeme gorušice i prokuhali.
Riblja juha/Kornat
Potrebne namirnice:
Luk 250 g
Mrkva 200 g
Maslinovo ulje 1 dcl
Riba 500 g
Sol
Papar.
Priprema: Povrće očistimo, narežemo na sitne kocke i dinstamo na maslinovom ulju. Kada povrće uvene zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Ribu očistimo i stavimo kuhati u juhu. Kada je riba gotova izvadimo je van, očistimo, juhu izmiksamo i procijedimo začinimo te vratimo meso ribe u juhu.
Domaći ravioli punjeni gamberima i povrćem
Potrebne namirnice:
Gamberi 120 g
Mrkva 50 g
Tikvice 50 g
Celer 30 g
Sezamovo ulje 40 ml
Maslinovo ulje 10 ml
Bisque 1 dcl
Grašak 40 g
Gljive 40 g
Jaja 1 kom
Za tijesto:
Brašno 150 g
Voda 60 g
Svinjska stabilizirana mast 5 g
Sol.
Priprema: Najprije zamijesimo tijesto i pustimo ga da odleži. Dok tijesto odmara naribamo mrkvu, celer i tikvice i popržimo na sezamovom ulju. Gambere ispečemo na maslinovom ulju narežemo na sitnije kocke i pomiješamo s povrćem te začinimo. Razvaljamo tijesto, premažemo jajem i punimo ga sa smjesom. Raviole kuhamo u kipućoj vodi, kada su gotovi serviramo ih u duboki tanjur, prelijemo biskom od škampa i na njih stavimo pečene gljive i grašak.
File tune s mladim špinatom
Potrebne namirnice:
File tune 800 g
Mladi špinat 250 g
Maslinovo ulje 50 ml
Češnjak 5 g
Sol
Papar
Aceto balsamico bijeli 40 ml.
Priprema: File tune izrežemo na četiri jednaka dijela, posolimo i stavimo peći na maslinovo ulje. Dok se tuna peče jedan dio špinata blanširamo i začinimo maslinovim uljem, stavimo sol, papar i malo češnjaka, a drugi dio špinata napravimo na salatu s aceto balsamicom. Serviramo.
Comments are closed.