VRIJEME RUČKA? Isprobajte jela po receptima chefa Stjepana Bistričkog

Carpaccio od sabljarke ili orade, St. Jacques, domaći ravioli s gamberima, hrskava hobotnica…, samo su neka od jela koja i vi možete pripremiti po recepturi chefa Stjepana Bistričkog.

Restoran Apetit City i njegov chef Stjepan Bistrički ovog su ljeta pripremili morske delicije koje se mogu kušati u Masarykovoj ulici u srcu Zagreba. Bistrički je jedan od naših najcjenjenijih mladih kuhara koji je posljednjih nekoliko godina postigao zapažene rezultate. Njegove su se gastro kreacije našle i u prestižnoj knjizi Riso Gallo.

Ovog ljeta Stjepan predstavlja nekoliko recepata i jela koje će i vaše ljetne menije učiniti zanimljivijima i ukusnijima.

Carpaccio od svježe orade s istarskim tartufima

Potrebne namirnice:

Orada 600 g

Crni tartuf 20 g

Maslinovo ulje 80 g

Ulje od tartufa 40 g

Sol.

Priprema: Oradu očistimo, isfiletiramo i izvadimo kosti s filea. Režemo na tanke listiće i slažemo na hladan tanjur. Začinimo solju, maslinovim uljem i uljem od tartufa. Naribamo svježi tartuf, dekoriramo, poslužimo hladno.

 

St. Jacques s pireom od batata i umakom od agruma

Potrebne namirnice:

St. Jacques 3 kom

Naranča 1 kom

Limun 1 kom

Batat 400 g

Šećer 40 g

Maslac 100 g

Mlijeko 1 dcl

Ulje maslinovo 40 ml

Sol

Papar.

Priprema: Prvo napravimo pire od batata i umak od agruma. Batat očistimo i stavimo kuhati u vodu. Kada je kuhan propasiramo ga, dodamo mlijeko, maslac i začinimo. Umak napravimo tako da iscijedimo sok iz naranče i limuna, dodamo malo šećera i prokuhamo. St.Jacques (Jakobove kapice) očistimo i pečemo ga na maslinovom ulju, posolimo i serviramo na umak od agruma s pireom od batata.

 

Salata s brancinom

Potrebne namirnice:

Brancin 1600 g

Mrkva 50 g

Celer 50 g

Šparoge 40 g

Mix salata 80 g

Jaja 1 kom

Ulje maslinovo 20 ml

Ulje suncokret 1 dcl

Senf 10 g

Limun 1 kom

Gorušica sjeme 1 jušna žlica

Riblji umak 1 dcl

Sol

Papar.

Priprema: Najprije napravimo majonezu od agruma tako da u posudu stavimo žumanjak, senf, limunov sok, sol i papar i dolijevamo suncokretovo ulje uz stalno miješanje. Povrće i salatu očistimo, narežemo na sitne rezance i začinimo majonezom. Brancin očistimo, isfiletiramo i odvojimo od kostiju, narežemo na četiri jednaka dijela. Pečemo ga na teflonskoj tavi na maslinovom ulju, kada je gotov serviramo ga na mikro salatu i prelijemo ribljim umakom u koji smo dodali sjeme gorušice i prokuhali.

 

Riblja juha/Kornat

Potrebne namirnice:

Luk 250 g

Mrkva 200 g

Maslinovo ulje 1 dcl

Riba 500 g

Sol

Papar.

Priprema: Povrće očistimo, narežemo na sitne kocke i dinstamo na maslinovom ulju. Kada povrće uvene zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Ribu očistimo i stavimo kuhati u juhu. Kada je riba gotova izvadimo je van, očistimo, juhu izmiksamo i procijedimo začinimo te vratimo meso ribe u juhu.

Domaći ravioli punjeni gamberima i povrćem

Potrebne namirnice:

Gamberi 120 g

Mrkva 50 g

Tikvice 50 g

Celer 30 g

Sezamovo ulje 40 ml

Maslinovo ulje 10 ml

Bisque 1 dcl

Grašak 40 g

Gljive 40 g

Jaja 1 kom

Za tijesto:

Brašno 150 g

Voda 60 g

Svinjska stabilizirana mast 5 g

Sol.

Priprema: Najprije zamijesimo tijesto i pustimo ga da odleži. Dok tijesto odmara naribamo mrkvu, celer i tikvice i popržimo na sezamovom ulju. Gambere ispečemo na maslinovom ulju narežemo na sitnije kocke i pomiješamo s povrćem te začinimo. Razvaljamo tijesto, premažemo jajem i punimo ga sa smjesom. Raviole kuhamo u kipućoj vodi, kada su gotovi serviramo ih u duboki tanjur, prelijemo biskom od škampa i na njih stavimo pečene gljive i grašak.

 

File tune s mladim špinatom

Potrebne namirnice:

File tune 800 g

Mladi špinat 250 g

Maslinovo ulje 50 ml

Češnjak 5 g

Sol

Papar

Aceto balsamico bijeli 40 ml.

Priprema: File tune izrežemo na četiri jednaka dijela, posolimo i stavimo peći na maslinovo ulje. Dok se tuna peče jedan dio špinata blanširamo i začinimo maslinovim uljem, stavimo sol, papar i malo češnjaka, a drugi dio špinata napravimo na salatu s aceto balsamicom. Serviramo.

 

Comments are closed.