SAZNAJTE SVOJ IQ Mensa organizira testiranja inteligencije u Rijeci i Zagrebu

Različiti testovi inteligencije rezultat su različitih psiholoških teorija o tome što je to inteligencija i koja je njena struktura.

Stoga njihova konstrukcija i karakter zadataka podliježu upravo pojedinačnoj, konkretnoj teoriji. Također, testovi inteligencije mogu biti metodološki drukčije koncipirani te IQ mogu iskazivati na različitim psihometrijskim ljestvicama. Kao što temperaturu možemo mjeriti u Celsius, ali i Fahrenheit stupnjevima, a duljinu u centimetrima i inčima, tako i za ovu veličinu postoji više ljestvica.

Osim toga, testovi mogu sadržavati zemljopisno ograničene populacijske norme koje ne moraju biti primjenjive na neke druge populacije. Dakle, budući postoji mnogo različitih testova inteligencije, uspoređivanje rezultata na testovima inteligencije vrlo je diskutabilno i treba ga prepustiti stručnim osobama. U tom svjetlu niti podaci o IQ koje za pojedine poznatije osobe mediji često iznose, ne znače gotovo ništa bez dodatnih informacija o načinu testiranja. Primjera radi, na jednom testu inteligencije IQ 148 približno je jednak IQ 131 na drugom testu, pojašnjavaju iz Mense, koja do kraja godine organizira testiranja u Rijeci, te Zagrebu.

Testiranje u Rijeci bit će održano 23. rujna u prostoru Gradske vijećnice, Korzo 16, u Rijeci u 11 sati.

Za testiranje u Zagrebu, što će biti održano u Hrvatskoj Mensi, Ulica Grada Vukovara 58, u subotu, 30. rujna, ima još slobodnih mjesta u 12, 13 i 14 sati.

Testu ne mogu pristupiti osobe mlađe od 14 godina. Osobe koje su na nekom ranijem testiranju održanom u organizaciji Mense zadovoljile uvjet za učlanjenje u Mensu, ne mogu ponovno pristupiti testu. Testiranju ne mogu pristupiti osobe koje su testirane tijekom tekuće ili prošle godine. Osoba koja želi biti upisana u popis članova pod statusom potencijalnog člana mora postići rezultat unutar gornjih 2 % ukupne populacije na testu inteligencije koji je odobrila Mensa. Podaci o osobama koje postignu rezultat unutar gornjih 2 % trajno se čuvaju u službenoj arhivi Udruge i te osobe se vode na službenom popisu potencijalnih članova.

Hrvatska Mensa organizira testiranja inteligencije u većim hrvatskim gradovima nekoliko puta godišnje. Testiranje se obavlja u kontroliranim uvjetima pod nadzorom ovlaštenog psihologa. Za rješavanje standardiziranog testa inteligencije kojeg koristi Mensa nije potrebno nikakvo posebno predznanje. Test je neverbalan, što znači da ne sadrži alfanumeričke znakove niti kulturno ili geografski specifične simbole. Zbog ovih razloga potpuno je nevažna kulturna, obrazovna, geografska, vjerska i ostala pripadnost pristupnika.

Cijena testiranja je 150 kuna po osobi, a plaća se na mjestu testiranja prije ulaska u dvoranu. Rezervacijom na web-stranicama i uplatom unaprijed ostvaruje se pravo na popust i tada je cijena 135 kuna, odnosno 100 kuna za učenike i studente. Na testiranje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu (ili neku drugu službenu ispravu sa slikom), te dokument kojim se dokazuje status redovnog studenta. Sve upute za rješavanje testa sudionici će dobiti od psihologa prije početka testiranja. Za testiranje je moguće prijaviti se i pola sata uoči testiranja onda kad ima još slobodnih mjesta.

U roku od mjesec dana, psiholog pristupnicima poštom šalje rezultate testiranja na njihovu kućnu adresu, u zatvorenoj omotnici. Pristupnikov rezultat njegova je privatna stvar. Hrvatska Mensa od nadzornog psihologa dobiva isključivo popis osoba koje su na temelju postignutog rezultata na testu inteligencije ispunile uvjet za učlanjenje, te im šalje poziv da to i učine, ako žele.

Do kraja 2006. godine koristio se stari test pri čemu je uvjet za članstvo bio rezultat 148 ili više (centil 98). Od početka 2007. koristi se novi test na kojem je uvjet za članstvo rezultat 131 ili više (centil 98). Radi se o drukčijoj skali izražavanja rezultata, Mensa nije snizila uvjet za članstvo. Ako ste se testirali prije 2007., bez obzira koji rezultat ostvarili i iznosi li on po novome 131 ili više, pogledajte o kojem se centilu radi. Ako u rezultatu piše centil 98 ili više, ostvarili ste uvjet za članstvo.