KAKO UKROTITI GMAIL Bivši suradnik Googlea otkriva sedam trikova

Bivši suradnik Googlea otkriva kako “ukrotiti” svoj Gmail.

Po nekim istraživanjima 28 posto radnog tjedna provedemo na mailu, odnosno oko 13 sati tjedno po podacima Instituta McKinsey. Evo par trikova koji će vam navodno uštedjeti nešto vremena, a neki će vas moguće poštedjeti i nekih neugodnih situacija.

1. Poništi, poništi, PONIŠTI!

Svakako ste više nego jednom primijetili veliki i prilično sramotan tipfeler u mailu koji ste upravo poslali. Nema više hvatanja za glavu, odsad ćete jednostavno stisnuti undo i poništiti slanje poruke koja bi vas mogla zauvijek obilježiti kao nepismenu osobu.

Sve što trebate napraviti kako biste omogućili ovu korisnu opciju jest ući u opće postavke Gmaila i aktivirati mogućnost poništavanja slanja poruke te odrediti vrijeme u kojem će biti moguće zaustaviti slanje, do maksimalno 30 sekundi.

Nema više sramoćenja pred nadređenima!

2. „Štancanje“ poruka

Velik broj mailova koje svakodnevno šaljemo sadržajno je vrlo sličan. Slični izrazi, fraze ili teme uzimaju vam više vremena nego što bi trebalo pa se postavlja pitanje: zašto ne biste unaprijed pripremili odgovore za mailove koje često primate? Barem dio poruke može se unaprijed pripremiti, a drugi dio personalizirajte po potrebi. Ovu opciju u Gmailu možete aktivirati u Postavkama, te odite u Labs (gdje se događaju “lude eksperimentalne stvari”). Naime, Gmail Labs je “laboratorij” za testiranje eksperimentalnih značajki koje još nisu spremne za stalnu upotrebu, te se u svakom trenutku mogu promijeniti, prestati funkcionirati ili nestati, kako napominju iz Gmaila.

Tu se nalazi “opcija za istinski lijene”:

Čestitamo! Uštedili ste punih 15 sekundi na pisanje: Primljeno. LP

3. Offline Gmail? Ima šanse!

Ponekad se nađete u dugoj vožnji vlakom bez pristupa internetu, a mailovi i rokovi ne čekaju ili se možda želite u potpunosti posvetiti svojim projektima bez izazova koji vrebaju s interneta. Danas za gotovo sve postoji dodatak pa tako i za ovo: Gmail Offline omogućava vam čitati mailove i odgovarati na njih čak i kad niste spojeni na mrežu. Odsad možete na duža putovanja bez straha da će vas mailovi preplaviti prilikom prvog spajanja na internet. Korisno i praktično!

4. Pristigla pošta (12)

Nepročitani mailovi mnogima su trn u oku te se uz tu brojku u zagradi vrlo teško mogu koncentrirati na rad. Ponekad je Gmail otvoren satima, a broj poruka se s vremenom samo povećava, kao i vaša razina nervoze. Smatramo da nije pametno otvarati mailove samo kako biste maknuli tu iritantnu brojku jer ćete ubrzo zaboraviti na njih (govorimo iz osobnog iskustva!), a čitanje nadolazećih mailova ometa vas u odgovaranju na prethodne mailove.

Rješenje se javlja u obliku dodatka Boomerang koja vam osigurava pauzu od e-pretinca kakva se rijetko kad pruža. Ovako možete zaustaviti priljev mailova te ga ponovno pokrenuti kad god to vama odgovara. I ovaj je dodatak, poput onog za offline pristup Gmailu, dostupan u Chromeovoj online trgovini.

5. Odjavite se s mailing lista

Prilikom registracije na brojnim stranicama nerijetko ne čitamo što piše te automatski pristajemo na sve što nam se nudi. Zbog takvog pristupa nalazimo se na nebrojenim mailing listama te jednom tjedno (ili češće) dobivamo neželjene mailove o stranici na koju smo se registrirali jer nam je trebala za istraživački projekt prije tri godine.

Većinu takvih mailova ne želimo čitati te nam samo zatrpavaju pretinac e-pošte. Sa svake se mailing liste možete pojedinačno odjaviti poveznicom koja se obično nalazi na dnu svakog maila, no ako je broj neželjenih poruka nešto veći, predlažemo besplatni alat Unroll.me koji će vam organizirati pretplate u samo nekoliko minuta. Prilikom registracije ovaj će vam alat prikazati popis svih vaših pretplata, a na vama je da odlučite na što biste htjeli ostati pretplaćeni, a što biste si radije maknuli s očiju.

6. Sigurnost na prvom mjestu

Većina nas koristi Gmail kao pretinac za svu poštu koju primamo, privatnu i poslovnu, a njime smo povezani i s brojnim drugim servisima. Kako ne bismo ostali bez vrijednih mailova, slika i dokumenata, nije naodmet uložiti vrijeme u provjeravanje zaštite našeg Google računa.

Najbolje bi bilo kada bismo uključili login u dva koraka: prvi je, dakako, unos zaporke, a drugi je kod koji dobivamo SMS porukom. Na taj način osiguravamo se od neželjenih ulazaka u naš poštanski pretinac, a naši privatni i poslovni mailovi zaštićeni su od znatiželjnih očiju.

7. Mail, je li stigao?

Muči vas je li mail stigao, je li ga osoba kojoj je namijenjen pročitala? Ne mučite se više uz pomoć Sidekicka, besplatne aplikacije.

...