ŠARMANTNI NESPRETNJAKOVIĆI Pat i Mat od 21. rujna rade kaos po kinima

Pat i Mat, najslavniji animirani majstori za popravke i nerazdvojni prijatelji više od 40 godina, stižu na velike ekrane.

Dok raduckaju po kući i obrezuju vrt, još će se jednom upustiti u niz izazova, koje će pokušati prevladati svojim neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom, i to sve kako bi na koncu iznijeli svoju famoznu: A je to! (To je to!)

Otkad su 1976. Lubomir Beneš i Vladimir Jiránek na svjetlo dana donijeli likove Pata i Mata, dvojica nerazdvojnih prijatelja i najšarmantnijih nespretnjakovića, postali su dijelom televizijske povijesti i jedni od najomiljenjih animiranih likova koje s istim žarom prate i mali i veliki, i to ne samo u njihovoj domovini Češkoj, već i diljem svijeta.

Dok su se puhale svijeće za 40. rođendan popularne serije, Lubomirov sin Marek Beneš, simpatične je majstore preselio na veliki ekran, i njihovu avanturu u carstvu umjetnosti, prvi put produžio na dugometražnu varijantu od 80 minuta. I ovaj put, kako bi se srušile sve jezične barijere i jaz različitih generacija, Pat i Mat, uz poznati zarazni veseli ritam u pozadini, nisu baš od nekih (velikih) riječi pa svoje zgode i nezgode proživljavaju bez dijaloga, uz šeprtljave pokrete i izraženu mimiku.

Iako su prvi put uplovili u filmsku luku, u kojoj će se igrati kamerom i filmskom vrpcom, oni će, kao i gledatelji naprosto uživati svim svojim srcem, a mnoge od nas vratiti i u djetinjstvo. No, ne bi Pat i Mat bili Pat i Mat da  pritom ne dožive pregršt neprilika koje njihove mudre glavice moraju riješiti, a zatim i sve pritom srdačno nasmijati.

Njihovi tvorci su im podarili eliksir vječne mladosti, ali i Pat i Mat su morali zakoračiti u 21. stoljeće i osjećaju da ih stižu godine, pa su nabavili i sobni bicikl te se bacili na stjecanje dobre forme. Kako je to prošlo?

Dugometražni animirani film Pat i Mat na filmu / Pat a Mat ve filmu u kinima je od 21. rujna.

Redatelj Marek Beneš rođen je 21. listopada, 1960. u Pragu. Češki je scenarist i redatelj, sin poznatog redatelja i animatora Lubomira Beneša, tvorca legendarne animirane serije Pat&Mat o dva izuzetno inventivna, ali nevjerojatno nespretna susjeda.

Nakon očeve smrti, Marek osniva svoj vlastiti studio Patmat Film, a režijski i scenaristički potpisuje prvi dugometražni animirani film o Patu i Matu – Pat i Mat na filmu.

...