OČI NA VRHOVIMA PRSTIJU Izložba koju se opipava i gleda dodirom

Tijekom tri dana, 14., 15. i 16. listopada u prostorijama Kluba mladih i Centra za tehničku kulturu u Rijeci održat će se izložba i radionica naziva Oči na vrhu prstiju.

Autori su supružnici Nikša Eterović, sveučilišni profesor, kazališni redatelj i neobičan trener kreativnosti i Julia Soubotinna, umjetnička trenerica i art terapeutkinja. Trenutno žive u Zadru, a druga adresa im je Berlin. Zanimljivi su jer su zajedničkim snagama vodili i Umjetničku akademiju u Berlinu tzv. The Akademie.

Izložba i radionica održavaju se povodom Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada.

U subotu i nedjelju (14. i 15. listopada) održavat će se u terminima od 8 do 20 sati, a 16. listopada (datum namijenjen za škole) od 8 do 14 sati. Zainteresirani se trebaju javiti na mail iva.matic@yellow-fish.eu kako bi ih se organiziralo u grupe po 12 osoba za izložbu i grupe po 15 osoba za radionicu.

Spojite li dva umjetnika u jednom projektu, zasigurno ideja i kreativnosti neće nedostajati.

No, ako je tih dvoje umjetnika još i kompetentno u radu s potrebitim osobama, njihov rad poprima terapeutsku notu. Nitko nije drukčiji, svi smo mi isti, no vrlo često ne želimo znati kako je drugome, nismo znatiželjni.

Profesor, istraživač kreativnosti i kazališni redatelj Nikša Eterović s Juliom Evgenijevnom Soubbotinom, umjetničkom dizajnericom i likovnom pedagoginjom za osobe s posebnim potrebama odlučio je predočiti publici kako je biti u koži drugoga, ali samim time naučiti nešto o sebi.

Njihov projekt zove se „Oči na vrhu prstiju – uspavanka iz Krivodola“ koji je koncipiran kao 65-minutna izložba – performans. Radi se o slikama koje je izradila Julia E. Soubbotina na temelju Eterovićevog čitanja poezije Tina Ujevića. Točnije, na temelju njenog doživljaja Ujevićeve pjesme „Uspavanka iz Krivodola“. Kasnije, pjesmu je prevela na brajicu, reljefno točkasto pismo za slijepe.

Svaka grupa koja dolazi na izložbu treba se sastojati od 12 osoba koje se isprva upoznaju s onim što će doživjeti, a zatim izložbu zaista i gledaju prstima. Dodiruju, opipavaju, istražuju, a zatim razmišljaju o onome što su doživjeli. Na taj način njihova osjetila se bude i izoštravaju. Naravno, nisu prepušteni sami sebi već ih voditelji upućuju i pomažu im.

Cilj izložbe jest potaknuti na kreativno razmišljanje, ali i poraditi na svom samopouzdanju, koordinaciji, kao i staviti se u kožu slijepih i slabovidnih osoba. Cilj je i potaknuti na shvaćanje kako smo svi ustvari isti, unatoč početnim razlikama.

Izložba se do sada mogla pogledati u Berlinu, Zadru, Koprivnici, Križevcima u galerijama, izložbenim prostorima knjižnica, domovima za smještaj maloljetnih izbjeglica bez skrbnika u Berlinu, osnovnim i srednjim školama. U izložbi – performansu do danas je sudjelovalo više od 1500 posjetitelja.

Za ovu ponešto drukčiju izložbu, treba izdvojiti 25 kuna kojima je cilj pokriti putne i ostale primarne troškove autora izložbe. Uz izložbu, postoji mogućnost 135-minutne radionice za maksimalno 15 osoba koja bi bila uvod u samu izložbu. Cijena radionice je 51 kuna po osobi.