S gospodinom Bijelićem proslavite Dan biljnih burgera
Nije slučajno da se baš 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, posljednjih godina počeo obilježavati i Dan biljnih burgera. Ovim Danom skreće se pozornost na činjenicu da možemo zamijeniti namirnice životinjskog podrijetla biljnim alternativama, pa tako i hamburger.
Biljni burgeri postaju redovitom ponudom restorana, pa tako danas možete isprobati neki od njih, a ako i ne pronađete gotov biljni burger koji će vam se svidjeti, napravite svoj.
Gospodin Bijelić
(pobjednik drugog Veganskog kulinarskog izazova Prijatelja životinja)
Sastojci:
Za burgere:
– 400 g kuhanog i ocijeđenog bijelog graha
– 1 mali luk
– 1 češanj češnjaka
– 1 velika žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
– 2 velike, pune žlice sitnih zobenih pahuljica
– 1 velika, puna žlica lanenog brašna
– 2 veganska peciva za hamburgere.
Začini:
– sol, kajenski papar, majčina dušica, kurkuma.
Za umak:
– pola sitno sjeckale jalapeno (ili neke druge) ljute papričice
– 4 velike žlice veganske majoneze (ili tofuneze).
Začini:
– prstohvat soli i zrnaca češnjaka, zeleni papar, sjemenke kopra.
Dodatno povrće:
– jedna rajčica
– jedan svježi krastavac
– jedna šaka mladog špinata
– 2 velike žlice alfa-alfa klica
(ili neko drugo, sezonsko povrće, i kombinacija šampinjona, rikule i karmeliziranog luka je ispobano odlična)
– biljno ulje
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk, češnjak i listove peršina.
U tavi zagrijte jednu žlicu biljnog ulja.
Dodajte luk i dinstajte ga nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne požuti. Pospite prstohvatom soli.
Zatim umiješajte češnjak i peršin. Dinstajte na laganijoj vatri dok češnjak ne postane mirisan.
U velikoj zdjeli kombinirajte lukovičasto povrće s grahom te usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete smjesu glatke konzistencije.
U smjesu umiješajte laneno brašno i zobene pahuljice pa ju obogatite prstohvatom soli, ½ žličice kurkume, 1/3 žličice kajenskog papra i ¼ žličice majčine dušice.
Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta, a za to vrijeme pripremite umak i narežite ostatak povrća.
Narežite rajčicu i krastavac na kriške.
Pripremite umak kombinirajući sve sastojke u maloj zdjeli.
Ako želite da vaša peciva budu topla i hrskava, stavite ih u toplu pećnicu na nekoliko minuta, dok ne pripremite svoje biljne pljeskavice.
Vlažnim rukama, oblikujte 4 pljeskavice od smjese. Kako biste spriječili njihovo raspadanje, vodite računa o tome da budu debljine oko 2-2,5 centimetra. Iako su vaše pljeskavice već sada ukusne i spremne za konzumaciju, želite ih staviti u tavu na nekoliko minuta, kako bi njihov okus postao još bolji.
Pljeskavice stavite u vruću tavu, podmazanu s nekoliko kapi ulja (ne želite ih natopiti uljem, koristite malu količinu ulja samo kako ne bi izgorile) i pecite ih sa svake strane 1-2 minute.
Napravite divan veganski burger! Prerežite peciva na polovice. Jednu polovicu premažite umakom, a zatim dodajte mladi špinat, 1 ili 2 pljeskavice, kriške rajčice i krastavca i na vrh alfa alfa klice. Preklopite.
Budite ponosni na sebe! Pripremili ste ukusan, nutritivno vrijedan burger i pritom niste sudjelovali ni u kakvom obliku okrutnosti. 😊
Recept: Ana Matorić
Postoji zaista mnogo vrsta biljnih burgera – od onih od konoplje do onih koji svojim okusom, mirisom i strukturom sliče mesnim burgerima. Kušajući takve burgere, mnogi ne primjećuju razliku u okusu, ali su svjesni razlike u sastavu te utjecaju na okoliš.
Za jedan biljni burger iskoristi se čak 99 posto manje vode i 93 posto manje obradive površine te se utroši 46 posto manje energije nego za mesni burger. Također, biljni burger uzrokuje 90 posto manje globalnog zatopljenja, a daje jednaku i veću količinu bjelančevina i drugih nutrijenata, bez kolesterola i bez klaonica.
„Iako je očito, često moramo podsjećati da hamburgeri ne rastu na drveću”, navode Prijatelji životinja ukazujući da se još premalo razmišlja o tome kako hrana koju jedemo dolazi do naših tanjura. Pojašnjavaju da danas imamo na izbor mnoštvo odličnih veganskih proizvoda i zaista možemo razmisliti što jedemo i kako to utječe na nas, druge ljude, životinje i okoliš.
Obilježavanje Dana biljnih burgera dobro je zagrijavanje za nadolazeći 9. VegeSajam na zagrebačkome Trgu bana Jelačića 23. lipnja.