ILUSTRACIJE PRIČAJU Lakše mi je nacrtati nego napisati kakav sam

U četvrtak, 28. rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Ilustracije pričaju pod pokroviteljstvom međunarodnog arhitektonskog ureda Artelior.

Tea Jurišić

Izloženi radovi nastali su kao rezultat serije Snapshot intervjua vođenih od travnja do kolovoza 2017. godine u suradnji s portalom Buro 24/7. Izložbu će se moći pogledati do utorka, 10. listopada, u Oris kući arhitekture.

Povodom zatvaranja izložbe održati se se dobrotvorna aukcija izloženih radova u svrhu pomoći radu Udruge Pragma koja se bavi promicanjem, razvitkom i unaprjeđenjem svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba.

Izložba se sastoji od 50 radova nastalih u sklopu Snapshot intervjua s deset mladih ilustratora iz Hrvatske i Srbije. Sama riječ snapshot označava kratki uvid ili malu količinu informacija prema kojima možemo naslutiti kakav je netko.

Intervju je osmišljen na način da svi autori odgovaraju na pet istih pitanja kroz svoj primarni medij – ilustraciju i umjesto pisanih odgovora nam crtaju priče o sebi.

Manuel Šumberac

Različitih formata i tehnika, radovi daju jedinstvenu introspektivu kojom ogoljuju intimu autora i otkrivaju stvari koje je lakše nacrtati nego napisati. Ujednačena pitanja autorice daju komparativni prikaz tehnike te skrivenog svijeta mašte intervjuiranih umjetnika.

Na ovoj izložbi svoje priče o ludostima i ljubavi pričaju ilustratori Davor Gromilović, Klasja Habjan, Tea Jurišić, OKO, Klara Rusan, Killa slova, Manuel Šumberac, Stipan Tadić, Hana Tintor i Dominik Vuković.

Autorica izložbe i serije intervjua Lana Petrak rođena je u Zagrebu 1988. godine. Završila je studij arhitekture u Zagrebu, a dodatno se obrazovala te radila u Münchenu i Amsterdamu.

Uz rad u arhitekturi, djeluje interdisciplinarno te sudjeluje na međunarodnim radionicama, a u slobodno vrijeme prati i promiče likovnu umjetnost, osobito mlade autore. Radi u međunarodnom arhitektonskom uredu Artelior u Zagrebu.