TURNEJA Putokazi će tijekom gostovanja u Kini zapjevati i na kineskom

Na poziv ministarstva kulture NR Kine, Chinese Musician Association – Jazz Association ugostit će Putokaze na turneji od 30. rujna do 8. listopada.

Tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjet će publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija.

Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će tamošnjoj publici predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma „Zemlja“ i „Nova Zemlja“.

Naime, u sklopu projekta kineske Narodne vlade pod okriljem Ministarstva kulture NR Kine, Putokazi su odabrani kao predstavnici hrvatske kulture i umjetnosti nastupiti u sklopu projekta China Central and Eastern European Countries – Cultural Season s ciljem kulturne razmjene između NR Kine i zemalja centralne i istočne Europe.

U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuama Music festivalu u gradu Jinchengu, u pokrajini Shaanxi s dva koncerta, te održati i treći u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

Izvedbu u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske, autora Renca Kosinožića i video projekcije Martina Šesnića.

Kineskoj će publici Putokazi prirediti iznenađenje te neke od atmosferičnih pjesama s albuma „Mjesec”, u prepjevu Rite Zhao Simonić, izvesti na kineskom jeziku.

Kao ambasadori tradicijske etno glazbe Putokazi su dosad predstavljali hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003., a 2005. i u projektu „Bridge Eternal“ na svjetskoj izložbi Expo u Japanu, čiji cilj bio je, glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice, što Putokazi godinama čine.

Godine 1997. njihov album „Zemlja“ s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten je među sedam najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“. Sudionici su International folklore festivala u Bugarskoj, u Burgasu, 2009., a pjevajući „na tanko i debelo“ predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj, 2008.

U Kini će se predstaviti vokalistice Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkom vodstvom Mirande Đaković.

...