LJETO USRED ZIME Zašto je Dubai toliko popularna turistička destinacija

Dok je u Zagrebu hladno i sumorno jesensko vrijeme, zahvaljujući aviokompaniji Emirates, uživanje u lijepom vremenu u veličanstvenom Dubaiju udaljeno je samo nekoliko sati i može trajati cijele godine.

Prvo i najvažnije – plaže! Duge fantastične pješčane plaže s pogledom koji oduzima dah jedna su od najpoznatijih značajki Dubaija. Posjetitelji koji borave u nekom od brojnih privatnih naselja i hotela imaju priliku uživati ​​u ekskluzivnim plažama gdje se hrana i piće poslužuju izravno na ležaljkama za sunčanje.

Oni koji borave u gradskim hotelima mogu se upustiti u istraživanje prekrasnih pješčanih javnih plaža koje su lako dostupne i besplatne za uživanje u suncu. Jumeirah Open (Public) Beach plaža je dugačka oko tri kilometra što je čini idealnom za duge šetnje, piknik na pijesku ili uživanje u delikatesama iz obližnjih restorana. Ima tuševe, toaletne prostore i svlačionice te se nalazi u blizini Palm Strip Malla. Roditelje će posebno oduševiti vijest da je plaža izvrsna i za djecu jer je voda vrlo plitka.

Nasuprot tihoj i mirnoj stambenoj četvrti Jumeirah, plaža Kite Beach nudi brojne aktivnosti kao što su kite surfing, tenis na plaži, odbojka na pijesku ili vožnja kajakom, a posjetiteljima često pažnju zaokuplja i spektakularan pogled na Burj Al Arab. Oni kojima sport nije prvi izbor kad je riječ o aktivnostima na plaži uvijek se mogu jednostavno opustiti, zavaliti u ležaljku i uživati ​​u ugodnom povjetarcu.

Još jedna plaža koju vrijedi posjetiti je ona u Al Mamzar Parku, koja nosi i Plavu zastavu. Ulaz se naplaćuje 5 AED (oko 9 kuna), plaža osim mora i sunca nego nudi i dva velika bazena na kojima se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Tu se nalaze i mali kafići i trgovine gdje se mogu pronaći razne grickalice, lagani obroci i osvježavajuća pića. Ponedjeljak i srijeda u parku Al Mamzar rezervirani su za Ladies Day, odnosno dane kad samo žene mogu ući na plažu.

Za one čija ideja o savršenom odmoru ne uključuje aktivnosti na moru, Dubai nudi više od 4000 staza za uzbudljivu vožnju biciklom, posebno tijekom jesenskog i zimskog razdoblja kad je temperatura niža od one ljetne. Vožnja biciklom istovremeno pruža mogućnost istraživanja ovog dragulja Bliskog istoka i uživanje ​​u vožnji na različitim terenima i najsuvremenijim stazama.

Postoji nekoliko uređenih biciklističkih staza koje su idealne za uživanje u opuštajućoj vožnji s drugim entuzijastima ili s obitelji i djecom. Jedna od njih je i Nad Al Sheba koja se u prošlosti koristila kao put kojim su prolazile deve, a danas je pretvorena u biciklističku stazu. Zahvaljujući izvrsnoj lokaciji, ova ruta je idealna za pedaliranje i istovremeno uživanje u spektakularnom dnevnom, ali i noćnom, pogledu na centar Dubaija i Burj Khalifu. Odlična je i za obitelji jer se u sklopu nje nalazi i dječja biciklistička staza s uličnim znakovima i kružnim tokovima na kojoj najmlađi mogu učiti o sigurnosti na cesti.

Al Qudra Cycle Track savršena je staza za one koji vole biciklirati na srednjim i dugim udaljenostima. Nudi dvije rute, kraću (duljine 18 kilometara) i dulju (50 kilometara). Kojom god stazom biciklisti krenuli, moći će uživati u pogledu na pješčane dine koje oduzimaju dah kao i na naselje od pet zvjezdica Bab Al Shams Resort u kojem vozači obično uzimaju predah od vožnje i posegnu za osvježenjem.

Nakon cjelodnevnih aktivnosti nema ničeg boljeg od vrhunske gurmanske večere u ugodnoj atmosferi jednog od brojnih restorana u Dubaiju. Uživanje u ukusnim specijalitetima na otvorenoj terasi najbolji je način kako iskoristiti toplu ljetnu noć i završiti savršen dan. Kad je u pitanju rajski grad i ponuda lokalnih restorana, usluga je svugdje na visokom nivou, a hrana je odlična. Neka od najpopularnijih mjesta nalaze se u Dubai Marini, ali ekskluzivni barovi i restorani nalaze se i na krovovima nekih od najviših zgrada na svijetu s kojih se pruža zapanjujući pogled na grad i nebodere.

S brojnim sadržajima i toplim ljetnim vremenom dok u Europi vlada zima, najbolje je duboko udahnuti, spakirati kovčeg, rezervirati kartu za Dubai i doživjeti ljeto u gradu čuda.

...