ČULI STE ZA HOLISTIČKI GRAĐANSKI ODGOJ? “Urbani separe” počeo s čišćenjem Rijeke

 

Danas se u jutarnjim satima u Kazališnom parku ispred Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci odigrao kulturno-komunalno-edukativni performans u organizaciji novonastale građanske inicijative “Urbani separe”.

Uz skladbe najpoznatijih glazbenih djela Ivana pl. Zajca, aktivisti su simbolički oprali skulpturu u Kazališnom parku i time započeli čišćenje Europske prijestolnice kulture 2020.

  • Ovakvim akcijama “holističkog građanskog odgoja” kontinuirano ćemo poticati sugrađane na suradnju i interakciju te ćemo se zajedno educirati o kulturno-povijesnoj baštini Rijeke. Mislimo da su tri godine stvarno dovoljno vremena i da počistimo grad za goste koji nam stižu. Sve zainteresirane za vidljivi boljitak našeg grada potičemo da nam se jave putem društvenih mreža.

Očito je da je skulptura Ivana Zajca mjesto komunikacije Riječana jer je početak performansa započeo skidanjem vrpce postavljene dan ranije koja propituje pravo na pobačaj.

Na oduševljenje slučajno zatečenih građana, aktivisti su educirali o manje poznatim činjenicama iz života Ivana Zajca za koje smatraju da ih svaki stanovnik Rijeke treba znati.

“Čije je ovo ideja? Ma svaka vam čast! Propustila sam dva autobusa da bih pogledala vaš performans!”, rekla je jedna Riječanka, dok su drugi pozitivno reagirali na uklanjanje ptičjeg izmeta sa skulpture uglednog kompozitora.

Cilj ove građanske inicijative je pozvati sugrađane da svojim doprinosom pomognu od grada koji vole napraviti dostojanstvenu Prijestolnicu. Za prvu akciju odabrali su upravo simbol najveće kulturne institucije u gradu Rijeci.

  • Povodom otvaranja nove kazališne sezone, htjeli smo Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca pokloniti čišću verziju simbola njihove ustanove, koji je nepravedno zanemaren i prljav.

Ekipa iz Urbanog separea poziva sve zainteresirane građane na suradnju i sudjelovanje u nadolazećim akcijama, putem Facebook grupe  i e-maila urbanisepare@gmail.com.

Od mnogobrojnih ideja izdvajaju ekološke akcije čišćenja javnih zelenih površina i postavljanje “urbanih separea” – jednostavnih konstrukcija napravljenih od recikliranih materijala koji služe kao točka za predah od užurbanog gradskog ritma.

...