Inspirativne priče: Kako je od batata nastao slatki namaz
Poduzetništvo nije laka odluka, ali za njega se ipak odlučila 30-godišnja poljoprivrednica i buduća pravnica Diana Prpić iz Karlovca. Obiteljski OPG registrirala je njena baka još 2003. godine, kada je obitelj počela s ozbiljnim uzgojem jagoda koje su sezonski prodavali, a Diana se na imanje na kojem je i odrastala, uvijek rado vraćala i tijekom studija u Zagrebu.
”Obožavam život na selu. Traktor vozim od svoje desete godine!”, otkriva Diana.
”Ostao mi je samo jedan ispit da završim Pravni fakultet, no dogodile su mi se životne okolnosti o kojima nisam niti sanjala tako da je sada taj ispit malo na pauzi”, ispričala je i dodala da rad na imanju nije njezin posao, već život.
Ponosna što nastavlja stoljetnu obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom, Diana je stavila na pauzu zadnji ispit na Pravnom fakultetu i posvetila se u potpunosti radu na obiteljskom imanju.
Kako je došla do ideje o Bateli, zanimljivom spoju batata i čokolade, kako je tekao njezin put od studija prava do poljoprivrede na obiteljskom imanju?
”Kao mala nisam se ustručavala nikakvog posla, znala sam i musti krave i uvijek je prvo bio posao, pa onda zabava”, otkrila je Diana crticu iz svog djetinjstva koje je provela na poljoprivrednom imanju.
Diana je uz svakodnevni rad na polju bila uvijek i odlična učenica te je bila svjesna da svojim potencijalima može daleko dogurati.
”Poljoprivreda je trebala biti odmor od posla s kojim sam se planirala baviti”, govori Diana koja na posljetku odabire studij prava.
”Znala sam nekad i po 400 stranica dnevno prolistati i pokušati ih staviti u glavu kako bi što kvalitetnije provela to vrijeme u Zagrebu i kako bi se kod kuće što više mogla posvetiti svojoj pravoj ljubavi.”
U međuvremenu, OPG je rastao, sve je više bilo posla, i fizičkog i administrativnog.
”Uvela sam ekološku proizvodnju još dok je baka bila nositelj OPG-a. Samim time sam preuzela veliki dio administracije jer baki bilo skoro pa nemoguće pratiti nove zahtjeve i modernu tehnologiju, a to bi dovelo do toga da OPG stagnira, a to nitko nije htio”, priča Diana koja se u jednom trenutku odlučuje i na uzgoj batata.
”Na batat sam se odlučila zbog dugogodišnjeg nagovaranja prijatelja. I jednostavno mi se dogodio klik. Bojala sam se jer je to bila nepoznata kultura”, kaže Diana koja je posadila batat, čak u tajnosti, bez da su znali njeni roditelji. Vodeći paralelno dva različita života, jedan studentski i jedan poljoprivredni, nije bilo jednostavno. Posao se povećavao i 2015. godine se vraća u svoj rodni kraj, prebacuje OPG s bake na sebe.
”Imali smo samo sezonske proizvode i sezonski izvor financija, pa smo odlučili uvesti prerađevine”, govori Diana. Prvo je napravila paštetu od batata i to je bio potpuni promašaj. No, Diana nije stala sa svojom kreacijom, te se zatim okušala u spoju batata i čokolade.
”Jednostavno mi je došlo. Svi vole i batat i čokoladu. I tako je nastao slatki namaz od batata i čokolade”, opisuje Diana koja je išla i korak dalje te izumila kolorističan namaz u dvije boje.
”Batelu je prvo probala moja mama, a tata je danas najveći ljubitelj”, izjavila je Diana te dodala: ”Uhvatio me strah kako će proizvod biti prihvaćen, kako ću ga prodati…”
No, Batela je osvojila sve nagrade na prvom natjecanju za proizvode te vrste, a potom i na brojnim drugim domaćim i međunarodnim natjecanjima na temu inovacija u prehrani.
”Bitno mi je bilo da nema alergene i da ju mogu jesti sve dobne i zdravstvene skupine.”
Diana je za svoj proizvod dobila licencu da je ekološki, veganski proizvod, da nema glutena i laktoze. U razvoj Batele uložila je više od 50 tisuća kuna koje je zaradila sezonskim radom na svom OPG-u.
”Niti jedne sekunde nisam dvoumila da to sve uložim u Batelu jer sam smatrala da ona ima potencijal koji treba razviti i da ću sa svim tim certifikatima Batelu moći približiti svim dobnim i zdravstvenim skupinama i steći povjerenje u nas i naš proizvod.”
Diana je dobila priliku u ”Startaj Hrvatska”. Njena ideja, trud i vizionarstvo je prepoznato, stoga SPAR Hrvatska od Diane naručuje 17 tisuća komada proizvoda Batele.
Batela se tako našla diljem Hrvatske, u svim InterSpar i odabranim Spar prodajnim mjestima, na 51 lokaciji.
”Osjećam se kao da sanjam, i naporno je i stresno, nismo nikad više radili kao u ovom razdoblju, no kad vidim kako se povećava svaki dan broj bočica i kad vidim kako one nastaju, onda se svaki trud isplatio. Startaj Hrvatska je veliki korak u ostvarenju moga sna”, govori Diana.
Dianina najveća želja je da uspije živjeti od Batele, da svaki dan dolaze kamioni po nove ture i da se svaki dan budi uz zveckanje novih staklenki.