TAO MEDE POOHA Pođite putem koje vodi u ništa i idite nikamo sve dok ne stignete

I tako su hodali, razmišljajući o ovome i onome i korak po korak dođoše do čarobnog mjesta na samom vrhu šume zvane Začarana lađa, koja poprijeko obuhvaća više od šezdeset stabala. Christopher Robin znao je da je začarana zato što još nitko nije uspio izbrojati ima li šezdeset i tri ili šezdeset i četiri stabla.

Čak ni njemu, iako je oko svakog stabla zavezao vrpcu nakon što ga je prebrojio, to nije pošlo za rukom. Kako je bila začarana, tlo joj nije nalikovao na šumsko tlo prekriveno grmovima borovice, paprati i vrijeska, već je bilo obraslo gustom niskom zelenom travom po kojoj se nečujno klizi… Dok su tako sjedili cijeli se svijet pružao pred njima kao na dlanu i u daljini se spajao s nebom, a sve što postoji na cijelom svijetu bilo je tu s njima na vrhu Začarane lađe…

Tako završavaju knjige o Poohu, na čarobnom mjestu na vrhu šume. Uvijek možemo otići tamo. To mjesto nije daleko i nije ga teško pronaći. Samo pođite putem koje vodi u ništa i idite nikamo sve dok tamo ne stignete. 

Medo Winnie zvani Pooh, posve je osobit medo koji sve čini na osobit način zbog čega je postao i ostao najomiljeniji medo na svijetu. Poohov način, koji sjajno predočuje Benjamin Hoff u “Tau mede Pooha”, začudo je vrlo blizak drevnim kineskim načelima taoizma.

U ovoj preslatkoj knjižici, klasiku ilustriranom izvornim crtežima, medo Pooh i njegovi prijatelji, Praščić, Zeko, Sova, Njar i Tigar – jednostavni, prepoznatljivi likovi iz knjiga A. A. Milnea – poslužili su kao odličan predložak za ljudske karaktere.

Upravo zbog te jednostavnosti i neposrednosti kojima je Hoff uspio živo oslikati ljudsku prirodu i filozofska načela taoizma, ova je kultna knjižica već više od 90 godina omiljena čitateljima diljem svijeta, jednako svježa, neposredna kao i kada je napisana.

Benjamin Hoff je pisac, fotograf, glazbenik i kompozitor te stručnjak za japansku vještinu obrezivanja biljki i uređivanja vrta. Diplomirao je azijsku umjetnost, a obrazovao se, između ostalog, i na području arhitekture, glazbe, likovnih umjetnosti i grafičkog dizajna. Najveći dio vremena provodi u pisanju. Također vježba taoističku jogu i t’ai chi ch’uan. Živi u Portlandu u Oregonu. Autor je hvaljenih bestselera Tao mede Pooha i The Te of Piglet (Praščićev te) u kojima objašnjava taoizam kroz likove koje je stvorio A. A. Milne, te knjige The Singing Creek Where the Willows Grow, biografije karizmatične spisateljice Opal Whiteley.

Izdavač: Planetopija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.