JESENSKA SHEMA Premijere stranih serija na HTV-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u okviru jesenske programske sheme u udarnome večernjemu terminu počela je emitirati vrhunske serije strane proizvodnje.

Riječ je petnaestak novih naslova koje će gledatelji tijekom predstojećih mjeseci imati prigodu premijerno pratiti na Prvome i Drugome programu. Prvi će put hrvatskim gledateljima biti prikazana neka od najkvalitetnijih novih djela svjetske proizvodnje poput nagrađivane ruske raskošno kostimirane televizijske serije Katarina Velika, te prestižnih serija Milijarde, Victoria, Noćni upravitelj i Njemačka 83. Premijerno će biti prikazani i novi nastavci vrhunskih serija Domovina, Dobra žena, Poirot, Preljub, Motel Bates, Igre prijestolja te Ray Donovan.

Na radost brojnih ljubitelja kriminalističkih zapleta i napetih istraga na Drugome programu petkom navečer nastavljaju se emitirati odabrani naslovi najboljih kriminalističkih miniserija. U okviru popularnoga Krimi-petka u jesenskoj programskoj shemi Hrvatska radiotelevizija emitirat će nove nastavke miniserija Umorstva u Midsomeru, Nijemi svjedok, Viši inspektor Banks, Sherlock, Vera, Dolina sreće, Ubojstva u Wellsu i drugih.

Paul Giamatti, nominiran za Oscara i dobitnik Zlatnoga globusa, te Damian Lewis, dobitnik nagrada Emmy i Zlatni globus, zvijezde su serije Milijarde, smione drame koja preispituje zaradu i opasnosti potjere za američkim snom. U svijetu financija dva najmoćnija njujorška titana vode epsku bitku. Neumorni savezni tužilac Chuck Rhoades, kojega tumači Paul Giamatti, odlučno i autoritativno provodi pravdu. Bobby Axelrod Axe, kojega igra Damian Lewis, vodi carstvo utemeljeno na unutrašnjim informacijama i prljavim tajnim poslovima. Axe želi pobijediti, ali Chuck će učiniti sve da milijarder, koji je svojim rukama došao do bogatstva, plati za svoje zločine.

Njemačka 83., njemačka televizijska serija u osam nastavaka, priča je o Njemačkoj s obiju strana zida, Istočnoj i Zapadnoj, ispričana kao osobna epopeja jednoga čovjeka. To je inteligentna i dinamična pripovijest o sazrijevanju u svijetu laži, prijevara i izdaja. Jonas Nay u seriji se pojavljuje u glavnoj ulozi 24-godišnjaka rođenoga u Istočnoj Njemačkoj kojega 1983. godine šalju na Zapad kao špijuna za Stasijevu obavještajnu službu HVA. Svaki prijatelj potencijalni je neprijatelj, svaki neprijatelj potencijalni agent, a na kocki je apsolutno sve. Njemačka 83. prva je serija na njemačkome jeziku koju je emitirala američka televizijska postaja, a ovjenčana je i lovorikama američke kritike.

Televizijska serija Victoria, autorice, scenaristice te hvaljene spisateljice romana Daisy Goodwin, koja je 2016. godine ostvarila najveću gledanost u Ujedinjenome Kraljevstvu kao nova dramska serija, na posve nov način prati život jedne od najvećih vladarica u povijesti. Kvalitetom filmske produkcije te ansamblom mahom nagrađivanih glumaca Victoria na temelju stvarnih događaja i kraljičinih vlastitih iscrpnih dnevničkih zapisa oslikava živopisan portret njezine transformacije od impulzivne osamnaestogodišnjakinje do žene u ulozi supruge, majke i glave svjetskoga carstva.

Noćni upravitelj

U okviru jesenske programske sheme gledatelji Hrvatske radiotelevizije mogu pratiti i izvrsnu novu britansku seriju Noćni upravitelj snimljenu prema istoimenome romanu majstora špijunskih trilera Johna Le Carréa. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama prikazana je početkom prošle godine. Dosad je 44 puta bila nominirana za ugledne televizijske nagrade, a osvojila ih je čak 17. Protagonist serije noćni je upravitelj hotela kojega vladina agentica unovači kako bi se ubacio u najuži krug okrutnoga krijumčara oružja. U Kairu na vrhuncu arapskoga proljeća noćnoga upravitelja hotela Jonathana Pinea za pomoć zamoli prelijepa Sophie Alekan. Kao ljubavnica moćnoga i opasnoga vlasnika hotela, Sophie ima dokaze o prodaji oružja koje bi moglo ugušiti ustanak naroda. Misleći da mora postupiti ispravno, Pine se javlja prijatelju u britanskomu veleposlanstvu, ali njegovi ga postupci slučajno uvuku u zastrašujući svijet okrutnoga krijumčara oružja Richarda Ropera. Kad Sophiene informacije dođu do Angele Burr, vladine antikorupcijske agentice koja želi uništiti Roperovo carstvo, krtica iz njezine mreže pokrene niz događaja koji završe tragično.

Ove jeseni bit će prikazana i nova britanska serija Sigurna kuća. To je napeti triler smješten u predivna prostranstva okruga Lake, a u glavnoj je ulozi cijenjeni britanski glumac Christopher Eccleston. Ova četverodijelna drama donosi priču supružnika Roberta, bivšega detektiva, i Katy, učiteljice, koje je bliski prijatelj inspektor Mark zamolio da svoj zabačeni hotel pretvore u policijsku sigurnu kuću. Sigurna kuća svoje gostoprimstvo najprije će ponuditi obitelji koja strahuje za život nakon što ih je brutalno napao netko tko tvrdi da ih poznaje. Taj će slučaj u Robertu pobuditi strahove i tjeskobu koji korijene vuku iz zastrašujuće noći prije 18 mjeseci kad je štitio glavnu svjedokinju koja je trebala svjedočiti protiv supruga povezanoga s organiziranim kriminalom. Robert je bio ranjen, a svjedokinju su ubili. Zbog osnivanja sigurne kuće preispitat će taj incident i otkriti mrežu laži.

Ona riječ na A televizijska je serija u šest nastavaka snimljena u BBC-jevoj produkciji koja prati život problematične obitelji s autističnim djetetom. No, to je i serija o obitelji čiji članovi ne mogu međusobno komunicirati. Ne zato što nisu dovoljno inteligentni ili duhoviti, odnosno zato što ne mogu artikulirati svoje misli, nego zato što, kao i većina nas, ne znaju izraziti svoje prave osjećaje. Okosnicu obitelji čine Alison i Paul Hughes, bračni par u srednjim tridesetima. Par pokušava u okrugu Lake izgraditi život za sebe i svoje dvoje djece: kći tinejdžericu Rebeccu i petogodišnjega sina Joa. Ona riječ na A inteligentna je moderna serija koja se na zanimljiv način bavi temama roditeljstva, hendikepa i društva. Zabavna i originalna, nudi nov pogled na neobičan splet životnih okolnosti.

Na Drugome programu započela je i veličanstvena televizijska kostimirana serija o jednoj od najznačajnijih žena europske povijesti 18. stoljeća, ruskoj carici Katarini Velikoj. Caričin lik na televizijski su ekran prenijeli popularni ruski redatelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov pod umjetničkim nadzorom oskarovca Vladimira Menjšova. Kći osiromašenoga pruskog kneza sprema se udati za budućega ruskog cara Petra III. Mašta o ljubavi, ali car više voli ratne igre i ne zanimaju ga žene. Njezina djevojačka nevinost nestaje u razvratnosti, blagu narav zamjenjuje hladni bijes, a svoju usamljenost preusmjerava u težnju za moći. Ta ojađena mlada žena puna snage osvajat će zemlje i srca, birati grenadire za ljubavnike, gušiti pobune i održavati veze s istaknutim europskim misliocima. Postat će Katarina Velika (Ekaterina).

Katarina Velika

Treća sezona popularne serije Igre moći donosi nove zanimljive zaplete. Téa Leoni utjelovljuje Elizabeth McCord, sposobnu i odlučnu državnu tajnicu Sjedinjenih Američkih Država, pokretačku snagu međunarodne diplomacije koja se bori s uredskom politikom, zaobilazi protokol te istodobno pregovara o svjetskim i domaćim problemima i u Bijeloj kući i u vlastitu domu. Elizabeth je sveučilišna profesorica i bivša briljantna CIA-ina analitičarka koja je taj posao napustila zbog etičkih razloga. Političkom se životu vratila na molbu predsjednika Conrada Daltona, koji cijeni njezinu apolitičnost, iscrpno znanje o Bliskome istoku, talent za strane jezike te činjenicu da često uopće ne priznaje da postoje okviri te ne razmišlja unutar njih.

Seriju Dobra žena Američki filmski institut uvrstio je među najbolje televizijske serije. Osvojila je nagradu televizijskih kritičara za posebno postignuće te dobila pet nominacija za nagradu Emmy i tri za Zlatni globus. Njezinu sedmu sezonu ove će jeseni moći pratiti i gledatelji Hrvatske radiotelevizije. Julianna Margulies tumači naslovnu ulogu Alicije Florrick, osramoćene supruge političara koja obnavlja odvjetničku karijeru nakon što je njezin muž Peter Florrick umiješan u seksualni skandal i osuđen na zatvorsku kaznu. Nakon što osnuje novi odvjetnički ured, Peterov pouzdani savjetnik uvjeri Aliciju da se kandidira za državnu tužiteljicu, položaj na kojemu se nekoć nalazio njezin ozloglašeni suprug. Nakon osvajanja visokoga mjesta u anketama poslije žestoke izborne kampanje, Alicia je prisiljena povući se s položaja zbog izborne prijevare. Kad shvati da je njezina politička karijera završila i prije nego što je počela, oprezno počinje raditi kao samostalna odvjetnica samo uz pomoć Jasona Crousea, staloženoga i iskusnoga istražitelja kojega honorarno zaposli.

Gledatelji Hrvatske radiotelevizije ove će jeseni moći uživati i u četvrtoj sezoni televizijske serije Motel Bates, čija radnja govori o događajima koji prethode radnji filma Psiho i prikazuje kako se psiha Normana Batesa razvijala u njegovoj tinejdžerskoj dobi. Ljubitelji toga žanra doznat će sve o mračnoj i izopačenoj pozadini te priče i iz prve ruke saznati koliko je dubok i zamršen njegov odnos s majkom Normom te kako je ona pridonijela nastanku najpoznatijega serijskog ubojice na svijetu.

Prikazivanje uzbudljive američke serije Preljub, koja ponire u emocionalne i psihološke posljedice izvanbračne veze, nastavlja se na Hrvatskoj radioteleviziji ove jeseni premijerom njezine treće sezone. Serija nagrađivane dramatičarke, scenaristice i producentice Sare Treem, koja je napisala originalni scenarij prema priči koju je razradila s Hagaiem Levijem, dosad je 13 puta bila nominirana za ugledne nagrade, a osvojila ih je pet.

Zbirka kriminalističkih priča o svjetski poznatome detektivu Herculeu Poirotu iz pera cijenjene spisateljice Agathe Christie s ljubavlju je prenesena u život kao iznimna serija jednosatnih televizijskih priča. Od Engleske do Mediterana Poirot se u ovome nezaboravnom i jezgrovitom prikazu zločina svojim intelektom suprotstavlja ubojicama i otmičarima, trovateljima i spletkarima, lopovima i izdajicama. U glavnim ulogama nastupaju David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson i Pauline Moran. Poirot, jedna od najpopularnijih televizijskih serija na svijetu, danas se prikazuje u više od 200 država diljem svijeta, uključujući Kinu, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Francusku, Italiju, Španjolsku, Brazil, Novi Zeland, Bliski istok i Afriku. Serija ima jedinstvenu privlačnost, snimljena je u visokokvalitetnoj produkciji i s vrhunskim glumcima. Kritičari su složni u pohvalama, a serija posvuda postiže i visoku gledanost.

U popularnoj seriji Ubojstvo, napisala je nagrađenoj Emmyjem Angela Lansbury glumi spisateljicu krimića, dragu i blagu Jessicu Fletcher koja ima izniman njuh za zločin.Jessica je počela pisati da bi se oporavila od suprugove smrti, a kad joj je prvi roman postao uspješnicom, odlučila se posvetiti rješavanju zločina ne samo u fikciji, već i u stvarnosti. Tako će Jessica često biti daleko od svojega pisaćeg stroja, a blizu ulozi prave detektivke. Njezina će je pronicljivost i dobro poznavanje zločinačkoga uma često odvesti u opasne situacije, ali to je nikad neće spriječiti da postupi hrabro i po građanskoj dužnosti.

Premijerom šeste sezone u okviru jesenske programske sheme Hrvatske radiotelevizije nastavlja se i prikazivanje uzbudljive američke televizijske serije Domovina. Serija je dosad osvojila pet Zlatnih globusa, osam Primetime Emmyja i još 41 nagradu uz ukupno 160 nominacija. CIA-jina agentica Carrie Mathison stručnjakinja je u svojemu poslu unatoč tomu što ima bipolarni poremećaj, zbog čega je hirovita i nepredvidljiva. Uz pomoć dugogodišnjega mentora Saula Berensona Carrie se neustrašivo izlaže opasnosti te stavlja na kocku svoju osobnu dobrobit, pa čak i razum. Gledatelji zasigurno neće moći odvratiti pogled od ovoga uzbudljivog emocionalnog trilera u kojemu je u igri, ni manje ni više, sudbina američke nacije.

Crna lista

U četvrtoj sezoni serije Crna lista gledatelji će nastaviti pratiti zbivanja u središtu kojih su bivši vladin agent Raymond Reddington Red, kojega tumači James Spader, desetljećima jedan od najtraženijih FBI-jevih bjegunaca koji se predao i ponudio crnu listu s imenima političara, mafijaša, špijuna i međunarodnih terorista, i agentica Liz Keen, koju igra Megan Boone.

Za ulogu Raymonda Reda Reddingtona James Spader je 2014. i 2015. godine nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljega glavnog glumca u televizijskoj seriji, a serija je 2014. godine osvojila Primetime Emmy. Još je nekoliko puta bila nominirana za poznate televizijske nagrade.

U seriji Ray Donovan Liev Schreiber, nominiran za Emmy i dvaput za Zlatni globus, čovjek je koji rješava najzamršenije i najnezgodnije situacije u kojima se nađu slavna lica, sportske zvijezde ili poslovni moćnici Los Angelesa. U trećoj sezoni Ray se udaljava od poslovnih suradnika zbog ubojstva Kate McPherson, a nakon što ga Abby prevari, i od obitelji. Prilika za promjenu nastaje kad Ray upozna medijskoga mogula, milijardera Andrewa Finneya, koji treba Rayevu pomoć oko svoje disfunkcionalne djece: sina Caseya, crne ovce u obitelji, i nemilosrdne kćeri Paige, koju tumači Katie Holmes. Brat i sestra bore se za nadzor nad obiteljskim poslovima. Ray postaje pokretačka snaga u carstvu obitelji Finney i otkriva cijenu uzdizanja u svijet milijardera. Njegov otac Mickey (Jon Voight za tu je ulogu nominiran za Emmy, a osvojio je Zlatni globus), u prošloj je sezoni jedva izvukao živu glavu u pljačkaškom debaklu s Darrylom. Sada nailazi na poslovnu priliku u želji da izgradi vlastito carstvo, i to u svome stilu.

Igra prijestolja, veliki hit HBO-a, serija nagrađena Emmyjem, vraća se na Hrvatsku radioteleviziju s novom, petom sezonom punom prijevara i izdajstava, plemenitosti i časti, pobjeda i trijumfa. I ovaj put bezbroj uvjerljivih priča odvest će gledatelje svojemu neizbježnom, često krvavomu kraju. Nakon šokantnih smrti u četvrtoj sezoni (Joffrey, Tywin, Oberyn i Shae) sezona počinje s vakuumom moći, koji protagonisti diljem Zapadne Zemlje i Essosa nastoje ispuniti. U Crnome dvorcu Jon Snijeg pokušava izbalansirati zahtjeve Crne straže s tek pristiglim Stannisom Baratheonom, koji sebe smatra zakonitim kraljem Zapadne Zemlje. I Cersei nastoji zadržati vlast u Kraljevu Pristanu među Tyrellima s jedne strane i vjerskom skupinom u usponu koju predvodi enigmatski Visoki Vrabac s druge strane. Istodobno Jaime kreće na tajnu misiju. Na drugoj strani Uskoga mora Arya traži staroga prijatelja, a Tyron, koji je u bijegu, nalazi novi cilj. I dok se opasnost nakuplja u Meereenu, Daenerys Targaryen otkriva da njezina krhka vlast u gradu zahtijeva i velike žrtve. U ovoj sezoni bit će eksplozivnih scena, a najava da dolazi zima postaje zloslutnija nego ikad. Serija je snimljena prema istoimenoj seriji bestselera Georgea R. R. Martina. Radnja je smještena na izmišljene kontinente Zapadne Zemlje i Essos, na kojima ljeta i zime traju godinama. Kao uvod u petu sezonu snimljen je polusatni dokumentarac Igra prijestolja: Dan u životu, koji prikazuje jedan dan snimanja u tri različite države: Irskoj, Hrvatskoj i Španjolskoj.

U okviru popularnoga Krimi-petka na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u okviru jesenske programske sheme Hrvatske radiotelevizije predviđeno je emitiranje nekoliko novih sezona rado gledanih miniserija.

Dobitnica mnogih nagrada Brenda Blethyn u izvrsnoj britanskoj kriminalističkoj seriji Vera glumi neobičnu i genijalnu višu inspektoricu Veru Stanhope koja i u šestoj sezoni istražuje nove zločine koje samo ona može riješiti. Vera se ne sprijateljuje lako, mrzovoljna je i prijeke naravi, ali nedostatak šarma nadoknađuju njezina mudrost i oštroumnost. Serija koja se temelji na likovima književnice Ann Cleeves smještena je u divlju ljepotu Northumberlanda i očarala je publiku diljem svijeta.

Serija Sherlock svjetski je televizijski fenomen. Prikazuje se u 240 država, a dosad je osvojila 12 nagrada BAFTA i sedam nagrada Emmy. To je u posljednjemu desetljeću ujedno i najuspješnija BBC-jeva dramska serija u Velikoj Britaniji, a posljednja je sezona samo u Kini pogledana više od sto milijuna puta. U željno iščekivanoj četvrtoj sezoni Sherlock je ponovno na britanskome tlu, dok se doktor Watson i Mary pripremaju za najveći izazov – postat će roditelji. Ova se uspješna serija vraća se s trima novim nastavcima koji jamče smijeh, suze i iznenađenja.

Ukradeni kriminalistički roman, magija među slavnima, pučki festival i predstavljanje novoga engleskog pjenušca postaju pozadina za ubojstvo i kaos kad se Barnaby i Nelson vrate u prelijep, ali ubojit midsamerski krajolik u sedamnaestoj sezoni iznimno popularne serije Umorstva u Midsomeru. U četiri nova dvosatna nastavka Neil Dudgeon i Gwilym Lee glume višega inspektora Johna Barnabyja i narednika Charlieja Nelsona, a pomaže im patologinja dr. Kate Wilding, koju glumi Tamzin Malleson.

Victoria

U 19. sezoni Nijemoga svjedoka pratit ćemo predani tim forenzičkih patologa koji pokušavaju otkriti kako i zašto je žrtva umrla. Dr. Nikki Alexander, dr. Thomas Chamberlain i dr. Jack Hodgeson rade u uglednome Centru Lyell, u kojemu iz istrage u istragu daju svoje stručno viđenje okolnosti zločina. Svaka je pripovijest ispričana u dva nastavka.

Ove će jeseni u petoj sezoni gledatelji Hrvatske radiotelevizije ponovno moći pratiti i višega inspektora Alana Banksa u popularnoj kriminalističkoj dramskoj seriji Viši inspector Banks snimljenoj prema romanima Petera Robinsona, koja donosi tri originalne priče smještene u živopisna jorkširska sela i gradove, a kriminalistička serija Zaboravljeni, čiji su producenti i producenti poznatih serija Broadchurch i Downton Abbey, bavit će se zastarjelim slučajem koji je ponovno otvoren nakon 39 godina. Četvero sumnjivaca skriva mračne tajne, a jedna sjajna detektivka mora ih otkriti.

Britanska kriminalistička serija Endeavour – Mladi Morse vratit će nas u prošlost jednoga od nezaboravnih televizijskih likova i razotkriti kako je počela karijera slavnoga inspektora Morsea. Shaun Evans mladi je detektiv Endeavour Morse. On glumi mlađu verziju slavnoga lika Colina Dextera te tako gledatelji mogu doznati više o prošlosti detektiva slavnoga po ljubavi prema križaljkama, klasičnoj glazbi, engleskomu pivu i klasičnim automobilima. Gledatelje Hrvatske radiotelevizije ove jeseni očekuje treća sezona te televizijske serije.

Sve će se televizijske serije osim na programima Hrvatske televizije moći pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.