ČLANAK NIJE ZA GLADNE Volite li japansku kuhinju, vrganje i buču ovi recepti pun su pogodak

Jesen ima svoje čari. Dolaskom hladnijih dana, od vrganja i buča pripremaju se prave gastro delicije.

Kreativni tim restorana Bota Šare  spojio je zagorske vrganje i buče s japanskom tradicijom pripreme hrane.

Vrganji i buče mogu se pripremati na razne načine, a sushi je zasigurno jedan od najkreativnijih.

SUSHI OD VRGANJA

0.150 kuhane riže za sushi
0.025 Philadelphia sira
0.015 mladog luka
0.040 vrganja
0.030 bijele ribe (gof ili sabljarka)
tempura ili obična smjesa za pohanje
2 lista lolo rosso salate
1 list nori alge.

Način pripreme: Trećinu vrganja sitno isjecite i pomiješajte s Philadelphia sirom da dobijete kremu, po potrebi posolite i popaprite.

Ostatak vrganja i ribu isjecite na tanke ploške i stavite sa strane, to će vam trebati na kraju.

Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, ubacite u tempuru i pržite dok ne dobije lijepu, zlatnu boju. Rižu stavite na list alge i okrenite tako da sastojci budu unutra, a riža vani.

Na algu namažite nadjev od sira i vrganja, na to salatu i mladi luk tako da svugdje bude jednake debljine. Sve to skupa zarolate u rolicu i na vrh slažete listić gljive pa listić ribe dok ne popunite cijelu rolicu. Narežite i poslužite.

NIGIRI OD VRGANJA

0.020 riže
0.015 bijele ribe
0.005 vrganja
papar
maslinovo ulje

Način pripreme: Oblikujte rižu tako da dobije duguljasti ovalni oblik. Na nju položite tanko narezan komad bijele ribe i na vrh dva komada vrganja. Sve lagano popaprite i polijte maslinovim uljem. Dobar tek!

SUSHI OD BUČE

0.15 kuhane riže za sushi
0.015 avokada
0.020 krastavaca
0.020 buče prethodno pečene u pećnici
4 sjemenke buče
tempura ili obična smjesa za pohanje
1 list nori alge.

Način pripreme: Ispecite na ploške rezanu buču na 200c 25 min. Kada se ohladi od toga napravite pire, naribajte granny smith jabuku i dodajte malo slatkog vrhnja, sve da bude u omjeru 3:2:1.

Rižu stavite na list alge, na rižu pospite sitno sjeckanim sjemenkama buče i okrenite tako da sastojci budu unutra, a riža vani. Unutra namažite nadjev, stavite buču u tempuru, krastavac i avokado. Poslužite s malo đumbira i wasabija.