Bivša sportašica uči nas kako se podići kada padnemo
Mašta i upornost poduzetnika nemaju granica, a to pokazuje i priča 37-godišnje Maje Fertalić koja proizvodi slatke prirodne snackove inspirirane željom za zdravijom prehranom i poticanjem ljudi da više osvijeste kako hrana koju unose u sebe utječe na njih.
Njezina poduzetnička priča iza sebe krije jednu novu spoznaju s kojom se Maja morala suočiti, ali iz koje je izvukla poruku koju želi prenijeti i drugima – kako se podići kada padnemo, kako se boriti onda kada smo najslabiji.
Maja je bivša sportašica koja je svoje prvo poduzetničko iskustvo stekla je s 19 godina kada je u posredništvu prodala jednu kuću te zarađeni novac uložila u kafić.
”To nije trajalo dugo, možda 12 mjeseci. Tada mi je umro tata i morala sam to prekinuti i posvetiti se obiteljskoj firmi”, ispričala je Maja. Donijela je odluku da ne želi biti poduzetnica jer joj je taj put bio previše izazovan.
Spletom okolnosti i nimalo lakim izazovima koje je poduzetništvo nosilo sa sobom donijela je odluku da ipak ne želi biti poduzetnica. Zaposlila se u jednoj međunarodnoj tvrtki u kojoj je radila 16 godina, sve do pandemije. Prošle godine dijagnosticirana joj je bolest koja za Maju sve mijenja.
Dijagnosticirana joj je multipla skleroza. Simptomi su svakog dana bili sve teži. Otkazale su joj noge, izgubila je ravnotežu, nije mogla kontrolirati mokrenje. Ove teške situacije nisu je zaustavile.
”Pod jednim relapsom, napadajem koji imaju ljudi s multiplom sklerozom, otrčala sam devet kilometara utrke Wings for life. To je bilo ludo. Kod mene nema nikada odustajanja”, ispričala je Maja kojoj je sportski mindeset pomogao da stane na svoje noge kad joj je bilo najteže i kada se budućnost činila teško dostižnom.
No, neke su se stvari za nju trajno promijenile – od načina života do životnih navika među kojima je bila i prehrana iz koje je, nakon dijagnoze, izbacila mliječne masnoće, gluten i šećere. Simptomi bolesti s kojima se suočavala iz dana u dan bili su sve teži, ali sportski duh u njoj je prevladao i nije se željela prepustiti.
”Ne bih bila ja da sam se s tim pomirila. Tražila sam način da si pomognem”, rekla je. Među tim načinima bila je promjena režima prehrane, a raznim kombinacijama nastale su Nutty BARice – snackovi prepuni energije koji dolaze u tri varijante.
Original BARica napravljena je od kikiriki maslaca, orašastog voća i meda. Med kao jedini zaslađivač doprinosi razvoju imuniteta, dok će kikiriki maslac i orašasto voće utažiti i najveću glad. Vegan BARica sadrži kikiriki maslac, orašasto voće, marelice i agavin sirup, sladilo niskog glikemijskog indeksa te nije životinjskog porijekla. Chiarin tanjurić obiluje bademom, marelicom i datuljama koje se savršeno komplimentiraju uz bazu kikiriki maslaca i pri tom su jedini izvor slatkoće. BARice, snack prepun energije, napravljen je od prirodnih sastojaka, bez palminog ulja, soli, aditiva i rafiniranih šećera. Njihova je baza kikiriki maslac, sušeno i orašasto voće kojih ima više od 50 posto te su izvor vlakana i bjelančevina.
Kada ih je ponudila prijateljicama Ivi Milevoj i Ani Antunović, koju znamo i kao trenutačnu kandidatkinju MasterChefa, one su nakon kušanja htjele još, pa joj je sinula ideja.
”Osim Ive i Ane koje su prve probale BARicu, bila je i moja prijateljica Zrinka koja je inače po prirodi vrlo kritična osoba. Ona je to probala i rekla – to je genijalno, molim te naručila bih dva, tri paketa. Tu mi se upalila lampica da bi to stvarno moglo biti nešto što bi ljude interesiralo, da bi to mogao biti proizvod s kojim bi mogli promijeniti način razmišljanja ljudi o svojoj prehrani”, ispričala je Maja koja je potom otvorila Nutty by Maja, uz beskompromisnu podršku prijateljica Ivu i Anu koje su, kako kaže, desna i lijeva ruka Nuttyja.
Prve BARice Maja je počela raditi u kuhinji u kolovozu 2020., a već u listopadu je preselila u proizvodnju te se sa željom da ovaj prirodni međuobrok plasira na police trgovina, prijavila u Startaj Hrvatska.
”Zapošljavanjem ljudi mislim da bih vratila zajednici nešto što im dugujem”, kaže Maja.
”Pustimo na stranu onaj stvarni poduzetnički duh. U meni se tu budi ono zbog čega sve to radim, a to je da dotaknemo nekoga da promijeni sebe, da možda stvarno odluči napraviti nešto puno bolje nego što to radi za sebe sada. To je moja filozofija kojom se vodim”, rekla je Maja.
Maja je pokazala da čovjek može svojom snagom, upornošću i ljubavi prema životu stvoriti puno više nego mu okolnosti pružaju. Da bismo uspjeli, nerijetko se moramo odmaknuti od drugih i drugačijih mišljenja te vjerovati samom sebi. Put se često čini najtežim kada smo već pred ciljem.
”To nam je strast i želimo da to uspije svim srcem. Ima trenutaka kad je teško i ono što mi je važno je da cijelo vrijeme učim uz taj brand, rastem skupa s njim, stalno radimo nešto novo tako da je jako zanimljivo”, kaže Ana.
Uz beskompromisnu podršku prijateljica uspjela je u kratkom vremenu od izrade pločica u kuhinji raditi pločice u pogonu.
”Ne želimo stavljati naglasak na bolest. Ona nije najvažnija u ovoj priči, ali ne smijemo zaboraviti na nju. Želim da i u budućnosti Majina priča stvarno motivira i druge ljude jer mene motivira svaki dan”, govori Majina prijateljica Ana Antunović.
”Kad gledam unazad koje smo sve promjene napravili, to ne bi nitko napravio u godinu dana. Ali mi smo to uspjeli uz pomoć ljudi iz SPAR-a”, rekla je Maja.
Maja je pokazala da čovjek može svojom snagom, upornošću i ljubavi prema životu stvoriti puno više nego mu okolnosti pružaju, puno više od onoga što mu okolina predviđa.