Recepti za slavne koktele s džinom koje biste možda željeli isprobati

Smještena uz La Costa Dorada destilerija obitelji Giro počela je proizvodnju džina 1940. godine. Za razliku od tradicionalnih aroma koje prevladavaju u džinu, Gin Mare osim dominantne arome smreke i tipičnih biljaka i začina kao što su bobice borovice, korice limuna i seviljske naranče, kardamoma i sjemenki korijandera sadrži i arbequina masline, talijanski bosiljak, turski ružmarin i grčki timijan.

U kombinaciji s tonikom 1724, obogaćen kininom ubranim u Andama na 1724 metara nadmorske visine, s ružmarinom i dvije, tri bobice borovice ili s marmeladom od naranče i sokom od limete… Ma, nemamo mi toliko mašte, valjalo bi probati!

Za proizvodnju džina Roby Marton koriste se kvalitetne žitarice i čista izvorska voda, kore raznog citrusnog voća, cimet, sladić, sjemenke anisa, bobice borovice, ružičasti papar, crni papar, hren, đumbir, crveno bobičasto voće i klinčić. Notu borovice, slatkog korijena i đumbira pri kušanju slijede citrusne note.

Jedini džin od šećerne trske, odležan u bačvama koje su sadržavale rum Dictador je Colombian gin. Osjeća se ravnoteža u gorčini korijena, svježina bilja, kao i slatkoća korica agruma, pa kiselost bobica smreke i toplina drugih začina. Početni miris smreke i korijena angelike u kombinaciji s mentom, limunom i paprom slijede arome cimeta, borovnice i đumbira. S 43 % alkohola, taj se džin preporučuje miješati s tonikom te dodati krišku agruma.

Sve s jednog izvora, moto je austrijskog Blue gina. Vlastita sadnja pšenice i kontrolirani uzgoj, voda s planinskog izvora, 27 začina i mirodija odlikuju ovaj džin Hansa Heisetbauera, a note i mirisi koji mame čula su oni smreke, naranče, limunske trave, kardamoma, đumbira…

Ako se nađete u Splitu i posjetite bar Maduro, ovih nekoliko podataka o džinu, moglo bi vam dobro doći za “razbijanje leda” i spasiti večer.

A sada, evo nekih džin kombinacija.

Italian mule

Sastojci: Roby Marton džin 5cl, svježe cijeđeni sok od limete 2cl, svježi đumbir 2 g, par listića mente, Pimento ginger beer 10cl.

Priprema: U limenku stavimo led do pola, ulijemo džin i sok od limete, dobro promiješamo i dodamo led u kockicama, te ulijemo Pimento ginger beer i lagano opet promiješamo. Ukrasimo svježom mentom i komadićem korijena đumbira.

Smokey mediterranean duo

Sastojci: Gin Mare 4cl, tonik 1724 10cl, 2-3 bobice borovice, grančica ružmarina.

Priprema: Čašu za Gin Mare aromatiziramo koristeći metodu paljenja grančice ružmarina. Nakon toga rashladimo čašu, dodamo 2-3 bobice borovice i ulijemo džin, promiješamo i stavimo led, 4-5 kockica, te opet lagano promiješamo. Nadodamo leda i ulijemo tonik 1724. Ukrasimo grančicom ružmarina i par bobica borovnice koje stavimo u čašu.

Triple orange GT

Sastojci: Gin Mare 4cl, 1 barska žlica marmelade od gorke naranče, orange bitter 1cl, tonik 1724.

Priprema: Ohladimo čašu za Gin Mare te ulijemo džin, dodamo 1 barsku žličicu marmelade od gorke naranče i 1cl orange bittera te promiješamo, dodamo led i opet 3-4 puta lagano promiješamo. Nadopunimo led i ulijemo tonik 1724. Ukrasimo spiralom od korice naranče koju stavimo u čašu.

Roby Marton star

Sastojci: Roby Marton džin 4cl, zvjezdasti anis 2 kom, tonik 1724 10cl, stabljika cimeta.

Priprema: U rashlađenu goblet čašu stavimo zvjezdasti anis i ulijemo džin te lagano promiješamo. Dodamo led 4-5 kockica i opet lagano promiješamo te ulijemo tonik 1724. Na vrh naribamo cimet u stabljici.

Tonka gin

“Rolls Royce” među džinovima. Proizvodi se samo 100 boca u svijetu godišnje, a glavni začin mu je zrno tonke iz Južne Amerike. Obzirom na jačinu od 49 % i poseban okus, u koktel baru Maduru u Splitu se može probati u rashlađenoj čaši s dodatkom anisa.

Pinky gin fizz

Sastojci: Blue Gin 4cl, hibiskus 3 kom, limunova korica, tonik 1724 tonik 10cl.

Priprema: U rashlađenu goblet čašu stavimo komadiće hibiskusa i ulijemo džin te promiješamo barskom žlicom, dodamo led i ulijemo tonik 1724. Čašu ukrasimo spiralom od korice limuna koju stavimo u čašu.

Colombian GT

Sastojci: Colombian gin 4cl, tonik 1724 10cl , suha kriška naranče 3 kom, cimet stabljika.

Priprema: U rashlađenu long drink čašu ulijemo Columbian gin, dodamo 4-5 kockica leda i ulijemo tonik 1724, lagano promiješamo, nadopunimo ledom. Čašu ukrasimo suhim kriškama naranče koje stavimo u čašu te ubacimo cimet u stabljici.

A u slučaju da ste više tip od ruma…

Pineapple bump

Sastojci: Havana rum 7yo 4cl, amaretto liquer 3cl, triple sec liquer 1cl, svježe cijeđeni sok od limete, ODK sugar syrup 1cl, svježi sok od ananasa, svježi sok od naranče, tartar od ananasa.

Priprema: U shaker uliti 4cl ruma Havana 7yo, amaretto liquer 3 cl, triple sec 1cl, ODK sugar syrup 1cl, dodati svježe cijeđene sokove od limete, ananasa i naranče te sve dobro protresti. Poslužimo u rashlađenu bakrenu čašu zajedno s mrvljenim ledom i ukrasimo tartarom od ananasa.