Prehrana koja sprječava razmnožavanje kandide
Smisao anti-kandida plana prehrane je onemogućiti razmnožavanje gljivice u probavnom sustavu i potrebno ga je provoditi minimalno tri mjeseca. Osim sprječavanja razmnožavanja kandide, potrebno je očistiti organizam od toksina te ojačati imunitet.
Iz prehrane je potrebno izbaciti:
šećer i sve vrste namirnica koje ga sadrže, uključujući med, maltozu, dekstrozu, fruktozu te jako slatko, suho i konzervirano voće,
gljive i sve vrste namirnica koje sadrže gljivice, poput sireva camamber ili brie, piva i vina,
sve proizvode koji sadrže kvasac: kruh, pizza, dizana tijesta,
kravlje mlijeko – zamijenite ga sojinim, rižinim ili bademovim napitkom,
žitarice – sastoje se od škroba koji se u procesu probave razlaže do jednostavnih šećera i često se preporučuje potpuno ih izbaciti iz prehrane barem prvih tjedan ili dva.
Pokazalo se da je često uz probleme s prekomjernim rastom kandide povezana i netolerancija glutena. S obzirom na to da je jako bitno unijeti dovoljnu količinu energije, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, u prehranu treba uključiti bezglutenske cjelovite žitarice i pseudo žitarice. Važno je i obnoviti crijevnu floru kvalitetnim probiotikom. Također je važno pratiti simptome i izbaciti namirnice koje vam smetaju ili izazivaju probleme, savjetuje mag. nutr. Ivana Šimić.
Posebno se preporučuje svakodnevno konzumirati kurkumu, đumbir, češnjak, korijander, taheebo čaj te omega-3 masne kiseline (lan, laneno ulje, zeleno lisnato povrće, orasi, čija sjemenke, konoplja, ulje konoplje itd.).
Dodaci prehrani koji se preporučuju su probiotici (Lactobacillus acidophilus i bifidobakterije) kao što su na primjer Acidosalus na sojinom mlijeku, neem prah, Citrofit.
Povrće:
DA: krastavac, brokula, cvjetača, kelj, špinat, luk, češnjak, kupus, zelena salata, rajčica, prokulica, poriluk, artičoka, šparoga, celer, patlidžan, tikvica, a osobito povrće bogato klorofilom, tj. zeleno lisnato povrće, uključujući ječmenu i pšeničnu travu
NE: gljive, krumpir
Umjereno: mrkva, korijen peršina, batat, repa.
Voće:
DA: zelene jabuke, grejp, avokado, limun, limeta, jagode, borovnice, kupine
NE: slatko voće (grožđe, lubenica, marelice, suho voće, konzervirano voće, voćni sokovi).
Orašasti plodovi i sjemenke:
DA: bademi, lješnjaci, orasi, lan, bučine sjemenke, sezam, konoplja, suncokret, pinjoli
NE: pistacio i indijski oraščić.
Žitarice:
DA: bezglutenske – amarant, quinoa, heljda, proso, tef, zobene mekinje, divlja riža
NE: pšenica, bijelo brašno i proizvodi od njega
Umjereno: integralna riža, zob, raž.
Napitci:
DA: kokosovo, rižino, sojino, bademovo mlijeko, sojin jogurt obogaćen probiotskom kulturom, taheebo čaj, čaj od mente, đumbira i kamilice.
Mahunarke:
DA: slanutak, azuki grah, leća, grah, tofu
NE: kikiriki.
Začini:
DA: korijander, bosiljak, papar, cimet, klinčić, kopar, češnjak, đumbir, origano, crvena paprika, ružmarin, timijan, kurkuma.
Ulja:
DA: djevičansko kokosovo, maslinovo, sezamovo, laneno, ulje konoplje.
Svakako je potrebno izbaciti hranu koja sadrži kvasac: pekarski i pivski kvasac, suplemente kvasca, pekarske proizvode s dodatkom kvasca. Od zaslađivača dozvoljena je jedino stevija.
Prehrana se treba bazirati na dozvoljenom povrću, hladno prešanim nerafiniranim uljima, mahunarka, sjemenkama i orašastim plodovima te umjerenom unosu bezglutenskih žitarica i dozvoljenog voća.
Primjer zelenog kašastog soka
(odaberite jedan ponuđeni sastojak ili kombinaciju u količini koja je navedena)
Baza: napitak od riže, soje, kokosa, badema ili voda (1 šalica)
Zeleno lisnato povrće: kelj, špinat, blitva, zelena salata, maslačak ili list korijandera (2 šalice)
Zdrava masnoća: kokosovo ulje, laneno ulje, konopljino ulje, ½ avokada, laneno sjeme (mljeveno), konopljino sjeme (1 žlica)
2-3 oraha, lješnjaka ili badema
Voće: zelena jabuka, limun, limeta ili bobičasto voće (¼ šalice)
Dodaci koji zgušnjavaju i potiču probavu: čijaa sjemenke, psyllium (1 žlica)
Đumbir, cimet, stevija (po želji i ukusu).