PAZI ŠTO JEDEŠ Što su pljukanci, zašto se batat tako zove i koliko koštica ima jabuka

Znanje i okusi, tema su ovogodišnjeg, sedmog po redu festivala “Pazi što jedeš” što se u Circolu u Puli održava od 20. do 22. listopada.

U sklopu projekta održavaju se radionice za djecu i odrasle, predavanja o prehrani, ekologiji i održivom razvoju,  Studentski dan organiziran u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sajam certificiranih ekoloških proizvođača iz cijele Hrvatske, a ove će godine biti predstavljena i novost – Pazi što jedeš Laboratorij kojeg Etnografski muzej Istre organizira uz pomoć Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj edukativni dio tijekom kojeg se dokumentiraju znanja i vještine pripreme tradicijskih jela, namijenjen je prvenstveno studentima etnologije i kulturne antropologije.

Tako su od 15. do 17. svibnja Maja Drobac, Martina Petrović, Lea Šprajc i Klara Zečević Bogojević, studentice raznih godina studija Etnologije i kulturne antropologije te Antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, videoumjetnik i dokumentarist Matija Kralj, te voditeljica terenske nastave dr. sc. Tihana Rubić, doc., Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u Centru za nematerijalnu kulturnu baštinu u Pićnu pohađali teorijski i praktični dio edukacije, a široj javnosti rezultate istraživanja predstavit će putem web-stranice Pazistojedes.com, te na samoj manifestaciji.

U sklopu manifestacije održava se i eko sajam, a sudjelovat će Biodar, OPG Milan Borojević, OPG Vesna Branilović, OPG Igor Devald, OPG Ljiljana Diktić, OPG Stjepan Hlevnjak, OPG Magdalena Hranjec, OPG Dean Hunjadi, OPG Jakopović, OPG Komić, OPG Marko Komparić, OPG Klaudia Krstičević, OPG Krušvar, OPG Lovro Lenac, OPG Matija Loboda, OPG Violeta Lovrec, OPG Štefica Meandžija, OPG Mihaljević, OPG Jovan Ninković, OPG Andreja Petrović, OPG Vlado Posel, OPG Zoran Pribičević, OPG Robi Režek, OPG Sabol, OPG Siljan, OPG Armanda Sirotić, OPG Sokić, OPG Lorena Stipančić, OPG Zdravko Šegović, OPG Jagoda Turk, Parnad, PG Rad-kom d.o.o. i SMID.

Voditeljica projekta je mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica Etnografskog muzeja Istre, a organizacijski odbor PŠJ čine još Daniela Gašpar, Ina Delić, Marina Lovrić, Kristian Vlašić, Irena Čatić, Megi Kožul, Nina Penezić, Tea Kalčić i Matea Ferenčić.

Organizator Etnografski muzej Istre već je otišao i korak dalje, pa je tako već poznato da će se manifestacija iduće godine baviti temom „Pazi gdje jedeš“, te će biti posvećena promišljanju značaja mjesta gdje jedemo – dom, restoran, konoba.